Maiaua mea are deja 4 ani de cand e la mine, iar cand am primit-o de la Codruta avea deja 4. De-a lungul vremii am folosit-o pentru foarte multe paini si am dat si eu mai departe altor brutari amatori. Dupa cateva utilizari, am invatat ce cantitate imi trebuie pentru a o folosi si nu am mai aruncat decat strictul necesar. In ultimul timp, insa, am inceput sa fac mai multe paini si am hranit-o mai des, asa ca s-a adunat mai multa maia “de aruncat”, pe care am pastrat-o pentru reutilizare. Am facut mai demult pancakes, iar acum voiam sa incerc altceva. Pentru ca era vineri seara si urma sa ne uitam la un film, am facut ceva de rontait, biscuiti sarati cu feta, rozmarin si busuioc. Au iesit foarte foarte buni si s-au pregatit rapid. La fel de rapid s-au si terminat.
Am folosit 100 de grame de maia, adunata in urma a doua hraniri (1:3:3), la distanta de 24 de ore. Adica, am hranit maiaua joi seara si am pastrat-o la temperatura camerei. Vineri dimineata, am luat din ea 20 de grame, pe care le-am hranit inca o data (1:3:3), iar ce a ramas, am pus intr-un borcan, la frigider. Maiaua proaspat hranita a ramas la temperatura camerei. Seara, am scos maiaua din frigider si am adaugat peste ea inca 50 de grame din maiaua hranita dimineata. Peste maia am pus faina, sare, rozmarin, busuioc si branza feta. Am dat aluatul la rece, apoi l-am intins si am format biscuitii. Dupa 15 minute in cuptor, sunt numai buni de rontait sau de asezat pe un platou de aperitive pentru musafiri.
- 100 gr maia (hidratare 100%)
- 100 gr faina alba pentru paine
- 3 linguri de unt la temperatura camerei (aprox 60 gr)
- 70 gr branza feta
- ½ lingurita de sare
- ½ lingurita rozmarin uscat
- ½ lingurita busuioc uscat
- ulei de masline pentru uns
- 2 linguri de seminte de susan
- Intr-un catron, amesteca maiaua, faina, sarea si untul si framanta-le pana cand se omogenizeaza.
- Adauga rozmarinul, busuiocul si branza faramitata. Framanta pana cand branza se amesteca bine in aluat.
- Formeaza o bila de aluat, aplatizeaz-o usor si inveleste-l in folie alimentara. Baga-l in frigider pentru 30 de minute - o ora, pana cand se intareste.
- Preincalzeste cuptorul la 200 de grade.
- Scoate aluatul, taie-l in doua si aseaza-l peste o hartie de copt, pe blat. Intinde-l cu un sucitor, pana cand ajunge la o grosime de 1.5 mm. Ai grija ca marginile sa nu fie mult mai subtiri, pentru ca se vor arde. Daca aluatul este lipicios, mai presara putina faina.
- Taie aluatul in forma dreptunghiulara, cu un cutit normal sau unul cu rola, pentru pizza.
- Trage hartia de copt, cu tot cu biscuiti, pe o tava.
- Unge biscuitii cu ulei de masline si presara seminte de susan peste ei.
- Repeta pasii pentru a doua bucata de aluat.
- Baga tavile in cuptor pentru 15 - 20 de minute, pana cand biscuitii se rumenesc.
Lucia says
Bună, Andreea,
mi-a plăcut ce-a ieșit – merge cu foooarte multe variante de conținut (semințe, ierburi etc.).
Mulțumesc!
Andreea says
Buna, Lucia! Ma bucur tare mult ca ti-au placut. Intr-adevar, se pot pregati in mai multe feluri, chiar si cu diverse tipuri de branza. Eu acum pastrez maiaua special sa ii fac :).
Emanuela says
Bunã, se poate folosi drojdie daca nu am maia? Daca da, ce cantitate?
Andreea says
Buna, Emanuela! In principiu s-ar putea folosi drojdie, iar cantitatea pentru 100 de grame de faina ar fi destul de mica, probabil undeva la 5 grame de drojdie proaspata sau 2-3 grame de drojdie uscata. Doar ca in acest caz, ar trebui sa compensezi hidratarea pe care o ofera maiaua si faina continuta de ea. La modul simplu, as spune ca poti pune 50 de grame de apa si 50 de grame de faina in plus, daca nu folosesti maia. Pe hartie pare ca ar trebui sa iasa ok, nu stiu insa in realitate cum s-ar comporta aluatul, pentru ca nu am incercat, dar poti testa.
Felicia says
Buna! Tocmai am scos ultima tava cu biscuiti din cuptor si nu au mai apucat sa se raceasca bine ca deja jumătate s-au mancat. Eu am adaptat reteta ca sa ii pot oferi si bebelusului meu de 11 luni si anume in loc de branza feta am folosit branza fara sare si au iesit la fel de gustosi. Ma bucur ca am folosit surplusul de maia. Felicitari pentru site, retetele sunt frumos explicate si usor de parcurs!
Andreea says
Multumesc tare mult pentru mesaj, Felicia! Ma bucur ca v-au placut!
Mihaela says
Ma bucur enorm ca v-am gasit. Am maia si mi-a iesit superba, acum fac o paine si am cautat sa fac si altceva din maia, nu doar paine, si v-am gasit pe dvs. Am folosit telemea in loc de feta. Acum e in frigider aluatul. Sunt convinsa ca vor fi foarte buni. Va multumesc si de acum inainte voi urmari retetele dvs.
Andreea says
Buna, Mihaela! Multumesc pentru mesaj! Sper ca ti-au placut biscuitii!