• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Tort cu cirese si ciocolata

27/06/2011 By Andreea 30 Comments

A fost dragoste la prima vedere cand am vazut prima oara reteta de tort cu cirese si ciocolata pe Good Food si de atunci, in fiecare an pe vremea asta pregatesc acest tort mi-nu-nat :).

tort cu cirese si ciocolata alba

Nu am intalnit degustator nemultumit si nici perioada de supravietuire mai mare de doua zile a acestei prajituri. Infatisarea ei atrage privirile, iar interiorul cucereste pe oricine :). Deci, daca aveti vreun eveniment in viitorul apropiat, va dau un sfat: luati un castron, un mixer,o tava si fara sa va ganditi de doua ori, aliniati repede ingredientele de mai jos:

150g ciocolata cu lapte
175g faina alba
2 lingurite de praf de copt
120g zahar alb
140g unt moale (tinut la temperatura camerei aprox. o ora)
3 oua (la temperatura camerei)
3 linguri de lapte
o banana medie pasata cu blenderul
200g ciocolata alba
400g cirese curatate de samburi si codite
10-15 cirese necuratate (cu codite)
250 gr mascarpone
3 linguri de smantana

Mai intai incalziti cuptorul la 180 de grade si pregatiti o tava rotunda (a mea are 20 cm) in care intindeti hartie de copt pe care o ungeti cu unt.
Ciocolata cu lapte se imparte in doua portii si jumatate se rade prin razatoarea mare iar cealalta jumatate se taie in bucatele.
Apoi puneti in castron faina cu praful de copt, zaharul, untul, ouale si laptele si amestecati cu mixerul cam 3-4 minute pana se omogenizeaza. Renuntati la mixer, asta a fost toata treaba lui :). Adaugati usor in aluat banana pasata si ciocolata cu lapte (si cea rasa si cea taiata). Amestecati cu o lingura.
Turnati aluatul in tava si bagati-l la copt cam 30 – 40 de minute pana cand se rumeneste. Puteti face testul cu scobitoarea dar mai pe margini. Prajitura mea avea in mijloc multa ciocolata si din acest motiv scobitoarea n-a iesit nici curata si nici uscata :).

Dupa ce scoateti tava din cuptor, o lasati sa se raceasca cam o ora. Apoi taiati blatul in doua bucati, pe orizontala. Daca e mai gros, merge si in trei.

Cat asteptati, puteti curata ciresele :).

cirese

Pentru crema trebuie sa topiti ciocolata alba la bain marie. O lasati la racit 5 minute si apoi glazurati in ea ciresele pentru decor. Le asezati pe o tava pe care puneti hartie de copt.
In restul de ciocolata adaugati mascarpone si smantana. Adaugati treptat cele doua ingrediente, pentru a nu se raci deodata ciocolata. E posibil sa se intareasca de la diferenta de temperatura. Eu am folosit blenderul pentru a da o textura fina cremei, dar nu este absolut necesar, se poate amesteca bine cu un tel. Pastrati din crema cam o treime (pentru blatul de deasupra), iar in ce ramane, adaugati ciresele curatate.
Peste primul strat, puneti crema cu cirese. Peste ultimul, aplicati crema fara cirese, iar la final pozitionati strategic ciresele glazurate peste ea.

tort cu cirese si ciocolata alba

Tortul se tine la rece macar o ora pentru a se intari crema, dar este mult mai bun dupa ce sta in frigider mai mult timp (de exemplu, peste noapte).

tort cu cirese si ciocolata alba

Merita, merita, merita! Tortul cu cirese si ciocolata e de-a dreptul memorabil si cu siguranta il veti pune pe lista de facut imediat ce apare sezonul cireselor.

tort cu cirese si ciocolata alba

In timp ce pozam eu acest minunat tort cu cirese si ciocolata, mi-am dat seama ca indeplineste criteriul de baza  pentru concursul Provocarea lunii iunie “Dulce Romanie” (unul din ingrediente sa fie ciresele) asa ca, nu-mi ramane altceva de facut decat sa particip si eu :).

tort cu cirese si ciocolata alba

Tort cu cirese si ciocolata
 
Print
Timp de preparare
1 hour
Timp de gatire
40 mins
Timp total
1 hour 40 mins
 
Portii: 10
Ingrediente
  • 150g ciocolata cu lapte
  • 175g faina alba
  • 2 lingurite de praf de copt
  • 120g zahar alb
  • 140g unt moale (tinut la temperatura camerei aprox. o ora)
  • 3 oua (la temperatura camerei)
  • 3 linguri de lapte
  • o banana medie pasata cu blenderul
  • 200g ciocolata alba
  • 400g cirese curatate de samburi si codite
  • 10-15 cirese necuratate (cu codite)
  • 250 gr mascarpone
  • 3 linguri de smantana
Preparare
  1. Incalzeste cuptorul la 180 de grade si pregateste o tava rotunda (a mea are 20 cm) cu hartie de copt unsa cu unt.
  2. Imparte ciocolata cu lapte in doua. Jumatate se rade prin razatoarea mare iar cealalta jumatate se taie in bucatele.
  3. Paseaza banana cu blenderul.
  4. Pune intr-un castron faina, praful de copt, zaharul, untul, ouale si laptele. Amesteca cu mixerul 3-4 minute, pana se omogenizeaza.
  5. Adauga usor in aluat banana pasata si ciocolata cu lapte (si cea rasa si cea taiata). Amesteca cu o lingura.
  6. Toarna aluatul in tava si baga-l in cuptor 30 - 40 de minute pana cand se rumeneste.
  7. Scoate blatul din cuptor si lasa-l la racit in jur de 1 - 2 ore.
  8. Curata ciresele de samburi si codite.
  9. Topeste ciocolata alba la bain marie. Las-o la racit 5 minute.
  10. Glazureaza ciresele pastrate pentru decor in ciocolata si aseaza-le pe hartie de copt.
  11. In restul de ciocolata adauga treptat mascarpone si smantana. Amesteca bine cu un tel sau cu blenderul.
  12. Pune o treime din crema deoparte. In restul de crema adauga ciresele curatate.
  13. Taie blatul transversal in 3 bucati. Daca e subtire, taie-l doar in doua.
  14. Intinde crema cu cirese pe primele doua straturi de blat.
  15. Pe ultimul strat, intinde crema fara cirese.
  16. Aseaza deasupra ciresele glazurate.
  17. Raceste tortul minim o ora inainte de servire. Tortul va deveni mult mai gustos dupa ce sta macar 8 ore la frigider.
3.5.3251

Save

Save

Save

Save

Articole asemanatoare:

  • Tort de ciocolata si crema de cafeaTort de ciocolata si crema de cafea
  • Tort de ciocolata cu maia si crema de alune (fara lactate)Tort de ciocolata cu maia si crema de alune (fara lactate)
  • Tort cu mousse de castane si ciocolataTort cu mousse de castane si ciocolata
  • Banana bread cu nuci si ciocolataBanana bread cu nuci si ciocolata

Filed Under: desert, retete Tagged With: banane, ciocolata, cirese, desert, tort

Previous Post: « Cheesecake se intoarce! :)
Next Post: Inapoi la cratita :) »

Reader Interactions

Comments

  1. Dulcegarii culinare says

    27/06/2011 at 9:31 pm

    Arata intr-un mare fel!! Ai dreptate cu dragostea la prima vedere!! O reteta excelenta.. Multumesc frumos pentru participare! o seara frumoasa .. pupici

    Reply
  2. Alina---Explora Cuisine says

    27/06/2011 at 11:32 pm

    Niste arome grozave ai tu aici, si cum eu sunt fan ciocolata alba si banane, sigur il pun in practica curand 🙂 Pupici si o saptamana frumoasa sa ai!

    Reply
  3. Mariana says

    28/06/2011 at 9:54 am

    Ce tentatie!trebuie incercata ca te credem pe cuvint!

    Reply
  4. Mihaela says

    28/06/2011 at 7:23 pm

    Gustat. Placut. Mult:D Keep up the good work, Andreea!

    Reply
  5. Mihaela says

    30/06/2011 at 7:35 pm

    Am vazut tortul la adunarea Dulcii Romanii de la Antonina. Ciocolata alba peste cirese si peste tort arata fenomenal! Salvez reteta sa il fac si eu 🙂

    Reply
  6. raluca says

    01/05/2012 at 3:37 pm

    Arata demential!Ce diametru ati avut la tava?e minunat ca l-atzi taiat in 3..am obs ca in reteta originala e taiat in 2,Al dumneavoastra e mai reusit!

    Reply
  7. Andreea says

    10/05/2012 at 2:16 pm

    Raluca tava a avut 24 de cm. Iti multumesc mult pentru aprecieri! 🙂

    Reply
  8. raluca says

    28/05/2012 at 7:56 am

    azi intentionez sa fac tortul!doresc sa va intreb ati folosit cirese gigantice sau obisnuite ca marime?

    Reply
  9. Andreea says

    02/06/2012 at 10:19 am

    Buna Raluca! Scuze de intarziere dar am fost putin plecata din tara :). Daca te mai ajuta, am folosit cirese medii, adica obisnuite :). Zilele astea intentionez sa fac si eu din nou tortul. Daca l-ai facut, sa-mi spui cum ti s-a parut :).

    Reply
  10. Adina Barbu says

    30/05/2013 at 1:14 pm

    Buna, Andreea! ce dimensiuni are tava de copt? ca eu am problema asta…intentionez sa fac si eu tortul zilele astea . Pupici!

    Reply
    • Andreea says

      31/05/2013 at 5:24 am

      Buna Adina! Tava are cam 24 de cm. Nu stiu exact, insa e mai mica decat aia de 26 :).

      Reply
  11. Raluca says

    19/06/2019 at 3:09 pm

    Foarte foarte bun. Recomand <3

    Reply
    • Andreea says

      13/08/2019 at 8:07 pm

      Ma bucur ca ti-a placut, Raluca!

      Reply
  12. Andreea says

    16/05/2020 at 2:26 pm

    Buna! Arata foarte bine tortul și este cu prioritate pe lista de incercat:) voiam să întreb dacă smantana trebuie să fie pentru frișcă sau obișnuită. Multumesc pentru raspuns si reteta 😍🥰

    Reply
    • Andreea says

      18/05/2020 at 5:45 pm

      Buna!Multumesc! Smantana obisnuita am folosit.

      Reply
  13. Oana Alexandra Bradea says

    20/05/2020 at 1:42 pm

    Arata delicios! Banuiesc ca ciresele ar merge inlocuite si cu capsuni sau zmeura, nu? Oricum e pe lista noastra de deserturi 🙂 blatul iasa umed sau se mai poate insiropa? Multumesc 😊🤗

    Reply
    • Andreea says

      27/05/2020 at 8:53 pm

      Da, merg inlocuite cu capsuni si zmeura, multe persoane l-au pregatit asa. Blatul iese usor umed de la banana, dar nu este ca un tort insiropat. Iar dupa ce sta la frigider se intareste si mai mult. Daca vrei sa il insiropezi, poti sa o faci, eu l-am insiropat o data cu zeama de la compot de visine si a iesti foarte bine.

      Reply
  14. Cris says

    31/05/2020 at 9:35 pm

    Arata bestial. Spune-mi te rog, ce ciocolata folosesti? Multumesc!

    Reply
    • Andreea says

      06/06/2020 at 11:46 am

      Buna! In general folosesc ciocolata Heidi sau Nestle Dessert.

      Reply
  15. Adriana says

    03/06/2020 at 1:27 pm

    Arata minunat! Care este dimensiunea tavii folosite de tine?

    Reply
    • Adriana says

      03/06/2020 at 1:27 pm

      Am citit in comentariile de mai sus. 🙂

      Reply
  16. Negru Roxana says

    14/06/2020 at 1:51 pm

    Blatul nu necesita sa fie însiropat ?

    Reply
    • Andreea says

      17/06/2020 at 8:19 pm

      Nu necesita, dar daca iti plac torturile insiropate, poti sa insiropezi blatul. Eu l-am insiropat o data cu compot de visine si a iesti foarte bine.

      Reply
  17. Camelia says

    15/06/2020 at 11:30 am

    Buna! Doresc sa fac si eu aceast tort dar am o tava de dimensiuni mai mari si as vrea sa cresc cantitatea ingredientelor. Cum m-ai sfatui sa procedez? Care crezi ca sunt ingredientele a caror cantitate ar trebui sa o cresc?

    Multumesc!

    Reply
    • Andreea says

      17/06/2020 at 8:20 pm

      Depinde cat de mare este tava. Daca ai o tava de 26 cm as spune sa adaugi inca jumatate din ingrediente. Trebuie sa maresti toata cantitatile proportional.

      Reply
  18. Lavi says

    25/06/2020 at 11:59 am

    Blatul a iesit tare si cledos. Am pus mai putina ciocolata(100gr) l-am facut pentru copii, dar nu stiu exact care a fost problema.

    Reply
    • Andreea says

      04/07/2020 at 8:56 pm

      Buna, Lavi! Nu imi dau seama ce s-ar fi putut intampla.

      Reply
  19. Sandra says

    26/06/2021 at 8:48 am

    Buna! Trebuie pusa smantana grasa presupun, nu?
    Multumesc!

    Reply
  20. Avram Adina says

    05/06/2022 at 10:09 am

    Bună!
    As vrea sa fac acest tort, dar sa fie babyfriendly/toddler-friendly, cu ce aș putea înlocui ciocolata?
    In locul zahărului ma gândeam sa pun sirop de arțar sau miere, dar pentru ciocolată habar nu am🤔
    Mulțumesc!

    Reply
    • Andreea says

      08/06/2022 at 9:30 am

      Buna! Poate sa cauti o ciocolata baby friendly cu roscove si fara zahar, dar nu stiu sa iti recomand un anume brand. Dar poti sa faci fara si ciocolata.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Cu bazaarul in vacanta: Londra

Un weekend la vila Leonida

Mai multe calatorii →

Deserturi

Mini pavlova

Pancakes din banane si ou

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Oua posate cu sos de mustar

Briose cu afine si cocos

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Pui cacciatore cu dovleac

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·