A fost dragoste la prima vedere cand am vazut prima oara reteta de tort cu cirese si ciocolata pe Good Food si de atunci, in fiecare an pe vremea asta pregatesc acest tort mi-nu-nat :).
Nu am intalnit degustator nemultumit si nici perioada de supravietuire mai mare de doua zile a acestei prajituri. Infatisarea ei atrage privirile, iar interiorul cucereste pe oricine :). Deci, daca aveti vreun eveniment in viitorul apropiat, va dau un sfat: luati un castron, un mixer,o tava si fara sa va ganditi de doua ori, aliniati repede ingredientele de mai jos:
150g ciocolata cu lapte
175g faina alba
2 lingurite de praf de copt
120g zahar alb
140g unt moale (tinut la temperatura camerei aprox. o ora)
3 oua (la temperatura camerei)
3 linguri de lapte
o banana medie pasata cu blenderul
200g ciocolata alba
400g cirese curatate de samburi si codite
10-15 cirese necuratate (cu codite)
250 gr mascarpone
3 linguri de smantana
Mai intai incalziti cuptorul la 180 de grade si pregatiti o tava rotunda (a mea are 20 cm) in care intindeti hartie de copt pe care o ungeti cu unt.
Ciocolata cu lapte se imparte in doua portii si jumatate se rade prin razatoarea mare iar cealalta jumatate se taie in bucatele.
Apoi puneti in castron faina cu praful de copt, zaharul, untul, ouale si laptele si amestecati cu mixerul cam 3-4 minute pana se omogenizeaza. Renuntati la mixer, asta a fost toata treaba lui :). Adaugati usor in aluat banana pasata si ciocolata cu lapte (si cea rasa si cea taiata). Amestecati cu o lingura.
Turnati aluatul in tava si bagati-l la copt cam 30 – 40 de minute pana cand se rumeneste. Puteti face testul cu scobitoarea dar mai pe margini. Prajitura mea avea in mijloc multa ciocolata si din acest motiv scobitoarea n-a iesit nici curata si nici uscata :).
Dupa ce scoateti tava din cuptor, o lasati sa se raceasca cam o ora. Apoi taiati blatul in doua bucati, pe orizontala. Daca e mai gros, merge si in trei.
Cat asteptati, puteti curata ciresele :).
Pentru crema trebuie sa topiti ciocolata alba la bain marie. O lasati la racit 5 minute si apoi glazurati in ea ciresele pentru decor. Le asezati pe o tava pe care puneti hartie de copt.
In restul de ciocolata adaugati mascarpone si smantana. Adaugati treptat cele doua ingrediente, pentru a nu se raci deodata ciocolata. E posibil sa se intareasca de la diferenta de temperatura. Eu am folosit blenderul pentru a da o textura fina cremei, dar nu este absolut necesar, se poate amesteca bine cu un tel sau cu un mixer de mana. Pastrati din crema cam o treime (pentru blatul de deasupra), iar in ce ramane, adaugati ciresele curatate.
Peste primul strat, puneti crema cu cirese. Peste ultimul, aplicati crema fara cirese, iar la final pozitionati strategic ciresele glazurate peste ea.
Tortul se tine la rece macar o ora pentru a se intari crema, dar este mult mai bun dupa ce sta in frigider mai mult timp (de exemplu, peste noapte).
Merita, merita, merita! Tortul cu cirese si ciocolata e de-a dreptul memorabil si cu siguranta il veti pune pe lista de facut imediat ce apare sezonul cireselor.
- 150g ciocolata cu lapte
- 175g faina alba
- 2 lingurite de praf de copt
- 120g zahar alb
- 140g unt moale (tinut la temperatura camerei aprox. o ora)
- 3 oua (la temperatura camerei)
- 3 linguri de lapte
- o banana medie
- 200g ciocolata alba
- 400g cirese curatate de samburi si codite
- 10-15 cirese necuratate (cu codite)
- 250 gr mascarpone
- 3 linguri de smantana fermentata
- Incalzeste cuptorul la 180 de grade caldura sus si jos si pregateste o tava rotunda (a mea are 20 cm) cu hartie de copt.
- Imparte ciocolata cu lapte in doua. Jumatate se rade prin razatoarea mare iar cealalta jumatate se taie in bucatele.
- Paseaza bine banana cu blenderul sau cu furculita.
- Pune intr-un castron faina, praful de copt, zaharul, untul, ouale si laptele. Amesteca cu mixerul 3-4 minute, pana se omogenizeaza.
- Adauga usor in aluat banana pasata si ciocolata cu lapte (si cea rasa si cea taiata). Amesteca cu o lingura.
- Toarna aluatul in tava si baga-l in cuptor 30 - 40 de minute pana cand se rumeneste.
- Scoate blatul din cuptor si lasa-l la racit in jur de 1 - 2 ore.
- Curata ciresele de samburi si codite.
- Topeste ciocolata alba la bain marie. Las-o la racit 5 minute.
- Glazureaza ciresele pastrate pentru decor in ciocolata si aseaza-le pe hartie de copt (acesta e un pas optional, eu il sar atunci cand ma grabesc).
- In restul de ciocolata adauga treptat mascarpone si smantana. Amesteca bine cu un mixer de mana, un tel sau cu blenderul. E posibil ca atunci cand adaugi prima lingura de mascarpone, ciocolata sa se intareasca si sa aiba o textura granulata. E normal, doar continua sa amesteci (cu mixerul merge mai repede) si sa adaugi restul de mascarpone si smantana treptat. La final, crema va deveni matasoasa si fina.
- Pune o treime din crema deoparte pentru a decora ultimul strat de tort.
- In restul de crema adauga ciresele curatate (daca au lasat multa zeama, o poti scurge).
- Taie blatul transversal in 3 bucati. Daca e subtire, taie-l doar in doua.
- Intinde crema cu cirese pe primele doua straturi de blat. Daca l-ai taiat doar in doua, vei pune crema cu cirese pe un singur strat.
- Pe ultimul strat, intinde crema fara cirese.
- Aseaza deasupra ciresele glazurate.
- Raceste tortul minim o ora inainte de servire. Tortul va deveni mult mai gustos dupa ce sta macar 8 ore la frigider.
Dulcegarii culinare says
Arata intr-un mare fel!! Ai dreptate cu dragostea la prima vedere!! O reteta excelenta.. Multumesc frumos pentru participare! o seara frumoasa .. pupici
Alina---Explora Cuisine says
Niste arome grozave ai tu aici, si cum eu sunt fan ciocolata alba si banane, sigur il pun in practica curand 🙂 Pupici si o saptamana frumoasa sa ai!
Mariana says
Ce tentatie!trebuie incercata ca te credem pe cuvint!
Mihaela says
Gustat. Placut. Mult:D Keep up the good work, Andreea!
Mihaela says
Am vazut tortul la adunarea Dulcii Romanii de la Antonina. Ciocolata alba peste cirese si peste tort arata fenomenal! Salvez reteta sa il fac si eu 🙂
raluca says
Arata demential!Ce diametru ati avut la tava?e minunat ca l-atzi taiat in 3..am obs ca in reteta originala e taiat in 2,Al dumneavoastra e mai reusit!
Andreea says
Raluca tava a avut 24 de cm. Iti multumesc mult pentru aprecieri! 🙂
raluca says
azi intentionez sa fac tortul!doresc sa va intreb ati folosit cirese gigantice sau obisnuite ca marime?
Andreea says
Buna Raluca! Scuze de intarziere dar am fost putin plecata din tara :). Daca te mai ajuta, am folosit cirese medii, adica obisnuite :). Zilele astea intentionez sa fac si eu din nou tortul. Daca l-ai facut, sa-mi spui cum ti s-a parut :).
Adina Barbu says
Buna, Andreea! ce dimensiuni are tava de copt? ca eu am problema asta…intentionez sa fac si eu tortul zilele astea . Pupici!
Andreea says
Buna Adina! Tava are cam 24 de cm. Nu stiu exact, insa e mai mica decat aia de 26 :).
Raluca says
Foarte foarte bun. Recomand <3
Andreea says
Ma bucur ca ti-a placut, Raluca!
Andreea says
Buna! Arata foarte bine tortul și este cu prioritate pe lista de incercat:) voiam să întreb dacă smantana trebuie să fie pentru frișcă sau obișnuită. Multumesc pentru raspuns si reteta 😍🥰
Andreea says
Buna!Multumesc! Smantana obisnuita am folosit.
Oana Alexandra Bradea says
Arata delicios! Banuiesc ca ciresele ar merge inlocuite si cu capsuni sau zmeura, nu? Oricum e pe lista noastra de deserturi 🙂 blatul iasa umed sau se mai poate insiropa? Multumesc 😊🤗
Andreea says
Da, merg inlocuite cu capsuni si zmeura, multe persoane l-au pregatit asa. Blatul iese usor umed de la banana, dar nu este ca un tort insiropat. Iar dupa ce sta la frigider se intareste si mai mult. Daca vrei sa il insiropezi, poti sa o faci, eu l-am insiropat o data cu zeama de la compot de visine si a iesti foarte bine.
Cris says
Arata bestial. Spune-mi te rog, ce ciocolata folosesti? Multumesc!
Andreea says
Buna! In general folosesc ciocolata Heidi sau Nestle Dessert.
Adriana says
Arata minunat! Care este dimensiunea tavii folosite de tine?
Adriana says
Am citit in comentariile de mai sus. 🙂
Negru Roxana says
Blatul nu necesita sa fie însiropat ?
Andreea says
Nu necesita, dar daca iti plac torturile insiropate, poti sa insiropezi blatul. Eu l-am insiropat o data cu compot de visine si a iesti foarte bine.
Camelia says
Buna! Doresc sa fac si eu aceast tort dar am o tava de dimensiuni mai mari si as vrea sa cresc cantitatea ingredientelor. Cum m-ai sfatui sa procedez? Care crezi ca sunt ingredientele a caror cantitate ar trebui sa o cresc?
Multumesc!
Andreea says
Depinde cat de mare este tava. Daca ai o tava de 26 cm as spune sa adaugi inca jumatate din ingrediente. Trebuie sa maresti toata cantitatile proportional.
Lavi says
Blatul a iesit tare si cledos. Am pus mai putina ciocolata(100gr) l-am facut pentru copii, dar nu stiu exact care a fost problema.
Andreea says
Buna, Lavi! Nu imi dau seama ce s-ar fi putut intampla.
Sandra says
Buna! Trebuie pusa smantana grasa presupun, nu?
Multumesc!
Avram Adina says
Bună!
As vrea sa fac acest tort, dar sa fie babyfriendly/toddler-friendly, cu ce aș putea înlocui ciocolata?
In locul zahărului ma gândeam sa pun sirop de arțar sau miere, dar pentru ciocolată habar nu am🤔
Mulțumesc!
Andreea says
Buna! Poate sa cauti o ciocolata baby friendly cu roscove si fara zahar, dar nu stiu sa iti recomand un anume brand. Dar poti sa faci fara si ciocolata.
Lidia says
Arată absolut minunat. As vrea sa îl încerc și eu cu zmeură congelată. Sper din toată inima să nu fie un fain
Andreea says
Au incercat multe persoane cu zmeura si iese bine.
Andreea says
Buna, ce smanatana se foloseste pentru crema? Din aceea grasa sau din aceea pentru frisca?
Multumesc
Andreea says
Smantana fermentata, acra.
Luiza says
Buna Andreea!
Cirsele se pot inlocui cu altceva daca nu se mai gasesc spre exemplu? Ma refer cand nu mai e sezonul de cirese cu ce le-am putea inlocui? Cu visine?
Multumesc!
O zi frumoasa!
Andreea says
Eu am mai folosit visine din compot. Unele fete l-au mai facut cu zmeura sau capsuni. Ideea e sa nu fie niste fructe foarte zemoase, sa nu inmoaie crema prea mult.