• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • desert
    • bauturi
  • travel
  • Despre
  • Contact

Pavlova esuata, Eton mess reinterpretat si un nou an de Taste Bazaar

26/02/2015 By Andreea Leave a Comment

Cand eram mai mica incingeam mixerul de cateva ori pe luna ca sa fac bezele. Nu-mi amintesc sa imi fi placut vreodata in mod deosebit sa le mananc, insa ma fascina procesul de productie. Si pe vremea aia esuam cu succes de multe ori si se pare ca ghinionul ma urmareste si in zilele noastre.

In continuare nu-mi plac bezelele, in consecinta nu le fac acasa decat foarte rar. Ultima de care imi amintesc (si mi-am amintit cu greu) e asta, de acum patru ani.
Recent, insa, am descoperit pavlova, courtesy of my dear friend Cata, care e regina pavlovelor. Cumva, bezeaua crocanta in combinatie cu o crema si fructe, e mult mai buna decat o bezea simpla. Daca ma gandesc putin, cam asta era si combinatia facuta de mine acum patru ani care chiar imi placuse :).

eton mess-2


Ce s-a intamplat acum de m-am apucat iar de bezea? Pai am adunat ceva albusuri de pe urma pasteis-urilor de nata din decembrie, pe care le-am congelat. Urmand sa am musafiri weekend-ul trecut, am zis ca ii voi impresiona cu o pavlova fantastica, acoperita de crema de mascarpone, ananas caramelizat si seminte de rodie. Aveam toate sansele sa imi ating scopul, nu? Ei bine, nu. Caci oricat am invartit eu bezeaua tot s-a crapat si s-a ingalbenit.
Ce-i drept, mi s-a parut mie ceva cam dubios la temperatura de 150 de grade pentru copt, preluata de la Martha Stewart, Jamie Oliver si Food Network, dar na, cine sunt eu sa le contest reputatia? Data viitoare mai bine o ascult pe Cata, sau pe Andie, sau chiar pe mine…

Si cat s-a (ras)copt bezeaua, am pregatit ananasul si crema, totul era pregatit pentru pavlova din vis.
Insa cand am oprit cuptorul mai aveam putin si ma apuca plansul.
Pentru ca aveam deja totul pregatit, am trecut la varianta mai dezordonata si am facut un Eton mess. Desertul asta se face in mod traditional cu capsuni, insa eu aveam deja fructele alese.

eton mess

Ingrediente:
6 albusuri (va recomand sa va limitati la 4, pentru ca iese foarte multa bezea)
300 gr zahar tos alb fin
un praf de sare
semintele de la o pastaie de vanilie
250 gr mascarpone
100 gr iaurt grecesc
50 ml lapte
o lingura de miere
un ananas de aproximativ 1 kg
3 linguri de zahar brun
2 linguri de extract de vanilie
semintele de la o rodie

Am batut albusurile cu sarea spuma timp de 5 minute si apoi am adaugat cata o lingura de zahar, pana cand zaharul s-a topit si bezeaua a devenit foarte lucioasa si lipicioasa. La final, i-am adaugat si semintele de vanilie. Toata povestea a durat vreo 20-30 de minute.
Am preincalzit cuptorul la 150 de grade (dar voi sa va limitati la 100 daca vreti sa va iasa asa cum trebuie) si am copt bezeaua cam o ora. La 100 de grade, cred ca merge coapta vreo ora jumate. Eu am asezat-o in doua cercuri de 4-5 cm grosime si vreo 20 cm diametru.
Pentru ca am vrut sa ma asigur ca ambele straturi stau la acelasi nivel, le-am pus pe aceeasi tava. Big mistake, pentru ca foile au crescut la copt. Eu nu-mi mai aminteam treaba asta despre bezea, motiv pentru care foile s-au lipit intre ele, ba chiar si de grilajul de pe marginea cuptorului.

Buuun…in tot timpul asta, in care bezeaua mea era sortita esecului si eu habar nu aveam, am taiat ananasul in bucati mici si l-am caramelizat. L-am pus intr-o oala impreuna cu zaharul brun si extractul de vanilie si le-am tinut pe foc vreo 15-20 de minute, pana cand sosul a scazut si ananasul a devenit lipicios si a prins pete maronii.

Pentru crema, am pus intr-un castron branza mascarpone, laptele, iaurtul si mierea si am amestecat bine cu o furculita.

Am revenit la bezea, am oprit focul si am lasat-o sa se raceasca in cuptor, vreo 15 minute cu usa inchisa, apoi vreo ora cu ea deschisa. Ala a fost momentul in care mi-a fost clar ca am dat-o in bara si ca trebuie sa gasesc o alta varianta de prezentare.

Cand s-a racit, am scos niste pahare si am asezat in ele straturi de bezea sfaramata, crema, ananas si seminte  de rodie.

eton mess-3
Pana la urma, acest Eton Mess a fost delicios si foarte apreciat. In plus, mi-a mai ramas bezea pentru inca vreo 6 portii.

Acum ca am terminat de povestit istoria bezelei, doresc sa ii urez bloguletului meu sa creasca mare si frumos, caci azi implineste 4 ani. Am cateva planuri pentru el in urmatoarea perioada, dar cel mai important e sa reusesc eu sa am mai multa grija de el, caci a cam lipsit din topul prioritatilor mele in ultima vreme. Asa ca imi doresc si mie timp si inspiratie, pentru ca nu ma vad renuntand la blog, poze sau mancare buna in urmatorii 30 de ani :).

Save

Save

Articole asemanatoare:

  • Mini pavlovaMini pavlova
  • Inghetata de ananas, mango si bananeInghetata de ananas, mango si banane
  • Cupcakes cu bezeaCupcakes cu bezea
  • Rulada de bezea cu crema de vanilie si zmeura (P)Rulada de bezea cu crema de vanilie si zmeura (P)

Filed Under: desert, retete Tagged With: ananas, bezea, rodie

Previous Post: « Pasteis de nata
Next Post: Pancakes din banane si ou »

Reader Interactions

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Gaseste mai multa inspiratie pe contul de Instagram

Am mai multe postări în așteptare, dar nu am pu Am mai multe postări în așteptare, dar nu am putut să nu postez pâinea coaptă dimineață, căci a ieșit minunat.
Ieri, când pregăteam prefermentul pentru pâinea țărănească, m-am gândit să dublez cantitatea de făină integrală. Apoi m-am gândit că n-ar fi rău să îi adaug și niște semințe. Așa că, din una în alta, am ajuns la o combinație intre rețetele de pâine țărănească și cea de pâine cu semințe.
Rezultatul a fost divin: o pâine cu miez moale și elastic, ușor aerat, cu arome de semințe prăjite de floarea soarelui și susan și crustă crocantă.

Vă las rețeta pe scurt mai jos, dar dacă aveți nevoie de mai multe detalii despre proces, le găsiți pe blog sau în IGTV la rețeta de pâine țărănească.

Pentru preferment (se pregătește cu aprox. 8 ore înainte de a face pâinea):
30 gr maia hrănită (ajunsă la punctul maxim de fermentare)
100 gr apă
50 gr făină albă de grâu 
50 gr făină integrală de grâu 

Pentru soaker (se amestecă apa cu semințele odată cu pregătirea prefermentului):
50 gr semințe de in 
100 gr apă 

Pentru pâine:
700 + 50 gr apă (cele 50 gr se adaugă după autoliză)
soaker-ul din semințe de in 
200 gr preferment
200 gr făină integrală de grâu
800 gr făină albă (eu am folosit Manitoba)
18 gr sare
50 gr semințe de susan ușor prăjite 
100 gr semințe de floarea soarelui ușor prăjite

Autoliză : 700 gr apă + soaker + făina albă + făina integrală. Se amestecă și se lasă 30 de minute.
După autoliză, se adaugă semințele prăjite și sarea și se frământă aluatul, prin tehnica stretch and fold, in jur de 5 minute.
Se lasă aluatul la dospit în jur de 6 ore (până crește de 1,5-2 ori).
În primele ore de dospit bulk, se aplică câte un stretch and fold la interval de 30 de minute (4 SF în total).
După cele 6 ore de dospit bulk, se dă formă pâinilor, se pun în bannetoane și se dospesc la rece 8-10 ore.
Pâinea se coace la 230 de grade, în oală de fontă, primele 20 de minute cu capac, apoi 25 de minute fără capac.
.
.
.
.
.
#bread #naturallyleavened #artisanbread #naturalyeast #sourdough #sourdoughbread #levain #realbread #breadscoring #wildyeast #ladybreadbakers #thebakefeed #bbga #breadbosses #igbreadclub #crumbshot #sourdoughclub #breadmaking #painecumaia #maiasalbatica #mai
Mic dejun de weekend. Am vrut să pun poza asta di Mic dejun de weekend. Am vrut să pun poza asta dimineață, dar n-am mai apucat. O las acum, ca să visați frumos 😋.
Desigur, sunt pancakes cu ricotta, preferatele mele ❤️! Rețeta este pe blog (las link în bio).
.
.
.
.
.
.
.
#pancakes #ricotta #ricottapancakes #hereismyfood #berries #breakfast #brunch #eatgoodfeelgood #inmykitchen #myopenkitchen #shareyourtable #makeitdelicious
Curry e o mâncare pe care o pregătesc destul de Curry e o mâncare pe care o pregătesc destul de des pentru că e ușor, rapid și pot să îl adaptez în diverse feluri. Pot să îl fac vegetarian, vegan sau cu carne, pot să pun ce legume vreau și pot face o cantitate mai mare din care să mâncăm și a doua zi sau din care să pun și la congelator să pentru zile mai aglomerate.
Săptămâna trecută am făcut un curry cu pui, năut și spanac, pentru care vă las rețeta mai jos.

Ingrediente 

3 linguri de ulei de măsline 
o ceapă mică 
3 căței de usturoi 
o lingură de ghimbir ras
o linguriță de garam masala (sau un mix de chimion, turmeric, coriandru și nucșoară)
o linguriță de sare
400 gr piept de pui
300 gr roșii la conservă 
400 ml lapte de cocos 
300 gr năut din conservă 
50 gr baby spanac

Se călește ceapă tocată în uleiul de măsline până când se înmoaie ușor. Se adaugă usturoiul zdrobit, ghimbirul ras și condimentele și se mai călesc un minut. Se adaugă pieptul de pui tăiat cuburi și se rumenește pe toate părțile (dacă începe să se lipească, se poate adăuga puțină apă).
Se adaugă roșiile, laptele de cocos și năutul și se lasă la fiert la foc mediu timp de 20 de minute. La final se oprește focul și se adaugă spanacul.
Noi am mâncat curry-ul cu orez basmati și puțin pătrunjel tocat deasupra (pentru că nu ne place coriandru 🙈).
.
.
.
.
.
.
.
#curry #chickencurry #chickpeas #coconutmilk #spinach #inmykitchen #hereismyfood #eatgoodfeelgood #eatrealfood #eatincolor #makeitdelicious #myopenkitchen
Pur și simplu iubesc aceste bomboane vegane cu al Pur și simplu iubesc aceste bomboane vegane cu alune de pădure și stafide, sunt my all time favorites. De când le-am descoperit acum vreo câțiva ani la @deliciouslyella, le fac constant. Au doar câteva ingrediente, nu conțin zahăr și se pregătesc super rapid. Nu au nevoie de coacere și rezistă foarte mult timp în fridiger.
Rețeta este pe blog, dar o las și aici, să o aveți la îndemână.

Ingrediente (pentru în jur de 12-15 bomboane):

140 gr alune de pădure (crude sau ușor coapte)
100 gr stafide brune
150 gr curmale medjool 
jumătate de linguriță de scorțișoară 
o lingură și jumătate de cacao
un vârf de linguriță de cardamom  pudră 

Dacă alunele sunt crude, se prăjesc ușor într-o tigaie (fără ulei) și se curăță pe cât posibil de coji și apoi se lasă la răcit.
Într-un robot de bucătărie se pun 70 gr de alune și se mărunțesc grosier. Se pun într-un castron împreună cu 50 gr de stafide.
În robot se pun restul de alune, restul de stafide și se macină cam 30 de secunde. Se adaugă curmale le curățate de samburi și tăiate/rupte în 4, scorțișoara, cardamom-ul și cacaua (o puteți omite dacă doriți).
Se mixează bine toate ingredientele până când compoziția începe să se adune și devine lipicioasă.
Se transferă compoziția peste alunele și stafidele din castron și se omogenizează.
Se formează bomboane, strângând și rotind compoziția între palmele curate.
Bomboanele se păstrează în frigider (sunt și mai bune după ce se răcesc și se întăresc).
.
.
.
.
.
#hazelnuts #raisins #medjooldates #vegan #vegandessert #sugarfree #quickdessert #nobakedessert #inmykitchen #eatgoodfeelgood
În episodul de azi despre "ce mai gătim la prân În episodul de azi despre "ce mai gătim la prânz în 20 de minute?", vă prezint: somon gătit în Airfryer și salată de orez cu broccoli, migdale și stafide, plus un sos de muștar cu mărar, care a mers perfect cu somonul.
Ce pot să vă spun este că până și mama, căreia nu îi place nici somonul și nici broccoli, a mâncat o porție și a zis că a fost foarte bun, iar asta, credeți-mă, e mare lucru 😄.

Cum am făcut? Mai întâi am pus la fiert 150 gr de orez basmati. Apoi am tăiat buchețelele de broccoli (cam 200 gr) în bucăți mici și apoi le-am pus și pe ele la opărit în apă fierbinte cu puțină sare, timp de 10 minute.

Am avut două bucăți de somon file pe care le-am uns cu puțin ulei de măsline și apoi am presărat pe ele sare și piper. Am așezat peștele în coșul Airfryer-ului Smart XXL de la @philipsromania și am pornit programul manual la o temperatură de 180 de grade pentru 12 minute (fileurile mele au fost ceva mai groase, pentru unele mai subțiri, sunt suficiente 10 minute).
Cât timp s-a gătit peștele, am pregătit un sos din 2 linguri de muștar Dijon, 2 linguri de zeamă de lămâie, o lingură de ulei de măsline, un cățel de usturoi zdrobit, sare, piper și o lingură de mărar tocat.
Apoi am prăjit ușor o mână de fulgi de migdale și am tocat 20 gr de stafide.
Când orezul a fost gata, l-am amestecat cu o lingură de ulei de măsline, broccoli fiert, migdalele prăjite, stafidele și sare.

[AD]
.
.
.
.
.
#deliciosdesanatos #airfryersmart #philipsgateste #philipsairfryer #airfryer #airfryerrecipes #salmon #basmatirice #ricesalad #broccoli #inmykitchen #hereismyfood #eatgoodfeelgood #eatrealfood #eatincolor #quickmeal
În ultima vreme început să îmi atragă atenți În ultima vreme început să îmi atragă atenția diverse salate mai deosebite și așa am ajuns și la această salată de inspirație asiatică cu varză, morcovi, edamame și mango. Am pregătit-o aseară la cină și am mâncat-o cu niște gyoza cu pui pe care le-am avut congelate și le-am gătit rapid în tigaie.
Mai puteți pune lângă această salată un piept de pui sau de curcan la grătar, somon sau chifteluțe de legume sau de năut / linte.

🥭 Ingrediente pentru salată:

200 gr varză roșie 
un morcov (aprox 200 gr)
1/2 ardei kapia
o ceapă verde 
200 gr păstăi de soia (edamame)
1 mango mic (nu foarte copt)
o mână de fulgi de migdale prăjiți (sau arahide prăjite)

🥣 Ingrediente pentru dressing:
o lingură de miere
o lingură de unt de arahide 
o lingură de sos de soia 
o lingură de oțet (eu am folosit de caise, dar puteți folosi din cidru de mere, orez)
o linguriță de ulei de măsline 
un cățel de usturoi zdrobit 
o bucată mică de ghimbir ras
o linguriță de sos de ardei iute
1/2 linguriță de sare 

Păstăile de soia se pun la fiert în apă clocotită pentru 5 minute. Se scurg de apă, se lasă la răcit și apoi se scot boabele.
Varza se taie fideluță, morcovul se rade pe răzătoarea mare, ardeiul se taie în felii subțiri, iar ceapa se taie în rondele subțiri.
Toate legumele, împreună cu boabele de soia se pun într-un castron.
Toate ingredientele pentru dressing se pun într-un borcan cu capac și se amestecă bine. 
Sosul se toarnă peste legume și se amestecă bine.
Mango se taie în felii subțiri și se adaugă în salată.
Pe deasupra se presară fulgi de migdale ușor prăjiți sau arahide.
.
.
.
.
.
#asiansalad #asianslaw #redcabbage #mango #edamame #plantbased #vegan #vegetarian #eattherainbow #eatincolor #eatcaptureshare #eathealthy #inmykitchen #hereismyfood
Se împlinesc 5 luni de când fac sport constant, Se împlinesc 5 luni de când fac sport constant, iar asta e cea mai lungă perioadă în care am reușit să mă țin de acest obicei. Oricât am mai încercat în anii trecuți, nu reușeam să ajung la sală de mai mult de 4 ori pe lună, iar acasă, de câte ori mă apucam, renunțam după câteva antrenamente. 
De când am cunoscut-o pe @emiliy.fit și am început să mă antrenez online cu ea și colegii ei de la @ptsbyemilia, am ajuns la performanța de a face sport de 3 ori pe săptămână, fără să anulez măcar o dată o ședință. Recunosc că sunt două motive principale pentru care mi-am menținut motivația : primul este acela că fac mișcare în confortul casei mele, fără să pierd timp pe drumuri, iar al doilea, faptul că am antrenamentele one to one cu un antrenor și vreau să le respect întâlnirile stabilite.

Sigur, ajută mult (mai ales psihic 😋) că antrenamentele durează doar 30 de minute și sunt personalizate în funcție de starea mea fizică sau nivelul de oboseală din fiecare zi.
Ce nu anticipam la început este că prin acest obicei de a face sport recurent acasă, îi voi trezi interesul și Petrei și va cere și ea să facă sport alături de mine și că are acest exemplu din partea mea, lucru care mi se pare foarte valoros.

Pentru că am primit feedback tare frumos de la voi la Stories, alături de Emilia, am pus la cale un giveaway în care puteți câștiga 8 locuri la antrenamentele online de la @ptsbyemilia valabile în luna aprilie. În același timp, vă oferim și un cod de 10% reducere valabil până pe 28 martie la orice pachet de antrenamente cu @ptsbyemilia. Codul este "Andreea10".

Ce puteți câștiga?

🍀 3 locuri la antrenamente one to one, cu un antrenor (12 ședințe pe lună) în care veți beneficia de antrenamente personalizate, evaluare nutrițională, indicații alimentare, și consiliere motivațională.

🍀 5 locuri la clasele online pentru începători, 8 ședințe pe lună, a câte 50 de minute, într-un grup de mai multe persoane, ghidat de 2 antrenori.

Ce  trebuie să faceți pentru a vă înscrie?
- să urmăriți @emiliy.fit și @tastebazaar 
- să lăsați un comentariu la această postare în care să ne spuneți de ce v-ar plăcea să câștigați acest premiu

Giveaway-ul este deschis până pe 28 martie.
Desertul meu preferat de mâncat la cafea: biscuiții cu ciocolată.
Am tot poftit la ei în ultima vreme, așa că aseară i-am copt, ca să îi savurez în dimineața asta.
Rețeta este pe blog.
.
.
.
.
.
#chocolatecookies #chocolateoverload #cookies #coffeetime #homebaked #inmykitchen #myopenkitchen #coffeegram
Pâinea cu semințe a fost prima mea dragoste atun Pâinea cu semințe a fost prima mea dragoste atunci când am început să fac pâine cu maia. O lungă perioadă de timp am pregatit doar rețeta aceasta și nu mă mai săturam de ea. Apoi am descoperit pâinea țărănească și mi-a fost mai la îndemână să o pregătesc pentru că nu mai necesita să fac soaker sau să prăjesc semințe, așa că în ultima vreme am făcut doar pâine țărănească. 
Văzând în unele Story-uri de la voi pâinea cu semințe, mi s-a făcut dor de ea, așa că ieri am pregătit aluatul și am am copt-o. Mirosul acestei pâini nu se compară cu nimic, iar gustul e senzațional.
Rețeta acestei pâini este pe blog.
.
.
.
.
.
.

#bread #naturallyleavened #seededbread #artisanbread #naturalyeast #sourdough #sourdoughbread #levain #realbread #breadscoring #wildyeast #ladybreadbakers #thebakefeed #bbga #breadbosses #igbreadclub #crumbshot #sourdoughclub #breadmaking #painecumaia #maiasalbatica #maianaturala #thebakefeed
Follow @tastebazaar on Instagram

Cauta pe blog

Calatorii

Excursie in Franta

Din nou la Barcelona

Mai multe calatorii →

Deserturi

Prajitura rasturnata cu piersici

Prajitura cu martipan

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Oua jumari cu rosii si branza

Rulada de…omleta

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Salata cu nuci si clementine

Salata turceasca de morcovi cu iaurt

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Quesadilla

Tarta fara crusta cu fasole pastai si carnati

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2021 · Taste Bazaar ·