• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • desert
    • bauturi
  • travel
  • Despre
  • Contact

Tarta cu spanac si smantana

23/02/2013 By Andreea 4 Comments

Relatia mea cu spanacul nu a fost mereu una fericita. Acum cativa ani, prin liceu, am incercat sa tin o cura de slabire in care trebuia sa mananc mult spanac fiert. Da, fiert, fara nimic altceva. Si cum nimerisem in timpul iernii si pe atunci nu se gasea spanac proaspat, am mancat mult spanac la conserva. Si acum mi se strange stomacul cand ma gandesc. Intre timp m-am lamurit eu ca nici o cura de slabire nu e benefica pentru organism si ca mai bine renunt incet incet la obiceiuri alimentare proaste si incep sa mananc cat mai sanatos, incat alimentatia sa faca parte din stilul meu de viata si am reusit sa fac asta.

Insa in urma acestei experiente am ramas cu o mare antipatie fata de spanacul gatit. O lunga perioada de timp nici nu puteam sa ma gandesc ca as mai putea manca vreodata spanac.
De vreo doi ani, de cand am descoperit spanacul proaspat, lucrurile s-au schimbat. Am inceput sa il mananc in salata si sa descopar ca e chiar bun. Apoi, l-am gatit usor si l-am pus intr-un sos alb cu niste paste si treptat am acceptat din nou gustul spanacului gatit.

Acum o saptamana am descoperit ca in piete a aparut din nou spanacul si de dragul prospetimii si verdelui plin de viata, am luat un manunchi mare, fara sa stiu ce urma sa fac cu el. Apoi am cumparat niste smantana si niste urda de tara si asa a inceput sa se lege in capul meu o reteta de tarta.
De obicei fac aluatul de tarta cu ulei de rapita, insa tot de la un magazin cu produse traditionale, am luat si niste unt pe care am vrut sa il incerc.

tarta_spanac_1 (3)
Mi-au trebuit:

130 gr unt rece (de la frigider)
260 gr faina
un sfert de lingurita de sare
10-15 linguri de apa rece
o ceapa medie
doua linguri de ulei de masline
450 gr spanac proaspat
3 ciuperci (optional)
2 catei de usturoi
250 ml smantana
50 ml lapte
3 oua
50 gr urda (sau alt tip de branza, sau puteti sa nu adaugati branza)
o lingurita de mustar
piper
sare

Crusta se face foarte simplu, amestecand cu mainile, sau intr-un robot, untul cu faina, pana cand se obtin niste firimituri de aluat. Nu trebuie framantat prea mult, pentru a nu se incalzi untul. Apoi se adauga sarea si apa, treptat, pana cand aluatul se leaga si se omogenizeaza. Puteti folosi mai multa sau mai putina apa, in functie de cum simtiti aluatul. Formati o bila, inveliti-l in folie alimentara si bagati-l la congelator pentru a se intari. Se poate pune si in frigider, insa eu n-am rabdare sa astept 20-30 de minute.

Intr-o oala inalta se caleste ceapa taiata marunt, pana cand se inmoaie, in uleiul de masline. Apoi se adauga ciupercile taiate felii si se mai calesc 4-5 minute. Adaugati spanacul si usturoiul zdrobit si tineti pe foc pana cand spanacul scade si devine moale.

Scoateti aluatul din congelator si intindeti-l intr-o foaie de forma tavii. Eu am folosit una de 26 cm diametru. Grosimea aluatului trebuie sa fie de aproximativ 0.5 cm.
Foaia se intinde peste tava si se fixeaza bine cu degetele si apoi se inteapa cu o furculita in cateva locuri. Peste ea se aseaza o bucata de hartie de copt, in care se pun cam 300-400 gr de boabe de fasole pentru a impiedica aluatul sa creasca neuniform.
Crusta se coace la 160-170 grade cam 5-10 minute, apoi se scoate hartia cu boabele de fasole si se mai coace 5 minute. Uitati-va mereu la aluat sa nu se rumeneasca prea tare. In mijloc trebuie sa fie uscat, iar pe margini usor rumenit. Cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa 5-10 minute sa se raceasca.

tarta_spanac_1 (1)
Cat se coace crusta, bateti ouale cu un tel, adaugati smantana, laptele, mustarul, sare, piper si urda. Scurgeti bine spanacul de lichid si puneti-l in compozitie, apoi turnati totul peste aluatul copt.
Tarta se coace la 160-170 de grade, timp de 30-40 de minute. Cu 5 minute inainte de a opri focul, am spart peste ea si 3 oua de prepelita. Puteti folosi oua de gaina, sau puteti sa nu puneti deloc.

tarta_spanac_1 (2)

 

Ce pot sa va spun e ca tarta asta este absolut delicioasa! Este cea mai buna tarta pe care am mancat-o in ultima vreme. Am mancat din ea vreo 4 zile, iar am am facut-o din nou dar fara urda si ciuperci. Este foarte cremoasa, iar spanacul este foarte gustos. Iar cand un neiubitor de spanac mi-a cerut si a doua portie, am stiut ca am dat peste o formula magica :).

Save

Save

Articole asemanatoare:

  • Placinta cu branza, spanac si seminte de pinPlacinta cu branza, spanac si seminte de pin
  • Quiche cu rosii cherry si branza de capraQuiche cu rosii cherry si branza de capra
  • Quiche cu dovleac, branza de capra si smochineQuiche cu dovleac, branza de capra si smochine
  • Spanac cremos cu crumble de ovazSpanac cremos cu crumble de ovaz

Filed Under: aperitive, retete, vegetarian Tagged With: branza, gustare, spanac, tarta

Previous Post: « French toast cu sos de fructe de padure
Next Post: Prajitura cu portocale rosii la aniversare »

Reader Interactions

Comments

  1. Cecilia says

    24/02/2013 at 3:37 pm

    Buna!
    am 3 intrebari te rog:
    1. daca pun ulei de rapita in loc de unt, ce se modifica in reteta?
    2. fasolea ce faci, o arunci?
    3. serios ai gasit spanac in februarie la piata?

    Reply
  2. Cecilia says

    24/02/2013 at 6:50 pm

    Multumesc mult pentru raspunsuri. Mi-ai dat o veste excelenta cu spanacul, maine trec si eu pe la piata!!!

    Reply
  3. Andreea says

    24/02/2013 at 10:24 pm

    Hey!Se modifica putin cantitatile…Uite aici reteta de crusta cu ulei de rapita: http://tastebazaar.blogspot.ro/2012/02/tarta-cu-legume.html. Fasolea o racesc si o pun intr-un borcan si o folosesc la alte tarte. Pe cea pe care o am o folosesc de cateva luni deja. La un moment dat cand se incalzesc miroase a fasole coapte, dar nu pateste nimic :). Spanac am gasit si in Obor si in Moghioros si in Crangasi :). Deci, da, e plin peste tot 🙂

    Reply
  4. Andreea says

    24/02/2013 at 10:25 pm

    gata, am editat comentariul,nu copiasem ca lumea. merci 🙂

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Gaseste mai multa inspiratie pe contul de Instagram

Cornulețe fragede cu magiun pentru ziua asta ploi Cornulețe fragede cu magiun pentru ziua asta ploioasă și înnorată.
Am făcut ieri aluatul, iar azi le-am pregătit și le-am copt împreună cu Petra. Le-am umplut cu magiun de prune, magiun de mere și nuci măcinate.
Rețeta este baby friendly (nu are zahăr) și o găsiți în IGTV și pe blog. Eu am făcut jumătate din cantitatea din rețetă și au ieșit 24 de bucăți.
.
.
.
.
.
.
#simpledessert #nosugar #nosugardessert #babyfriendly #comfortfood #homemade #easybaking #cookandtell #inmykitchen #myopenkitchen #shareyourtable #f52grams
Salatele clasice nu sunt chiar preferatele mele, d Salatele clasice nu sunt chiar preferatele mele, dar cum anul trecut mi-am propus să mâncăm mai multe legume, am intrat într-o fază de căutare a unor rețete de salată ceva mai deosebite, "with a twist", cum s-ar zice. Așa am ajuns la mult iubitele salate cu gulie și sfeclă și la cea cu nuci și clementine, care sunt deja vedete pe masa noastră.
Într-una din zilele trecute căutam o idee de prânz rapid, lejer, dar care să fie totuși consistent și să ne țină de foame. Așa am ajuns să pregătesc o salată cu grâu spelta, porumb, roșii cherry și feta, care ne-a surprins tare plăcut. Am mâncat toți trei de am lins farfuriile 🙈.
După cum spuneam, am vrut să nu dureze prea mult pregătirea prânzului, așa că am apelat la rezervele mele de conserve din cămară și am folosit grâu spelta și porumb de la @daucy_ro. 

Ce am pus în salată : o conservă de grâu spelta, 100 gr porumb bio de la borcan, un avocado, 200 gr de roșii cherry, o ceapă verde și 100 gr de brânză feta.

Roșiile cherry le-am tăiat în două, le-am uns cu ulei de măsline, le-am presărat cu sare și piper și le-am copt 30 de minute la 190 de grade.
Am pregătit un dressing din 2 linguri de ulei de măsline, sucul de la jumătate de lămâie, jumătate de linguriță de sare și piper.
Am pus într-un bol grâul, porumbul, avocado tăiat cuburi, apoi roșiile coapte. Le-am stropit cu dressing-ul, apoi am pus brânza feta sfărâmată și ceapă verde tocată și le-am amestecat.

Dacă doriți o variantă de post, puteți renunța la feta  sau puteți folosi o brânză vegetală.

[AD]

#retetebuneacasa #daucy #salad #spelt #corn #cherrytomatoes #feta #grainsalad #inmykitchen #hereismyfood #vegetarian
Am văzut săptămâna trecută în Stories la @de Am văzut săptămâna trecută în Stories la @deliciouslyella un fel de mâncare care mi-a atras Instant atenția pentru că din descrierea ei îmi părea o combinație tare bună. Orzo cu broccoli, zucchini, mazăre, spanac și pesto, servit cu semințe de floarea soarelui.
Azi am adunat ingredientele și am pregătit rețeta și mi s-a confirmat bănuiala: este delicios. Se pregătește super ușor, e un "one pot meal" și e gata în 20 de minute.
Mie mi s-a părut super gustos și o modalitate perfectă de a mânca mai multe legume. Ce m-a surprins a fost că și Petrei i-a plăcut atât de mult încât a mâncat toată porția. 
Clar intră pe lista de favorite și o să încerc și cu alte legume. 

Ce aș mai menționa este că orzo-ul meu s-a gătit în aprox. 12 minute și pentru că legumele au fost puse odată cu el la fiert, cred că au fiert un pic prea mult. Data viitoare aș pune orzo prima dată în oală și după 2 minute aș adăuga legumele, ca să rămână un pic mai al dente.

Ingrediente (aprox. 4 porții)
200 gr orzo 
200 gr broccoli
200 gr zucchini 
150 gr mazăre congelată 
100 gr spanac proaspăt sau 50 gr spanac congelat 
2 linguri generoase de pesto de busuioc 
parmezan pentru servit

Se pun la fiert 1,5 litri de apă (eu am fiert în fierbator).
Broccoli și zucchini se taie în bucăți medii. 
Într-o oală se pune orzo, broccoli, zucchini și mazărea congelată. Se pune oala pe foc și se toarnă apa fiartă în ea.
Se adaugă și puțină sare și se lasă la fiert 10-12 minute, până când se gătește orzo. Se mai amestecă din când în când (orzo-ul meu a avut tendința să se adune, așa că îl mai desprindeam amestecând).

Într-o tigaie fără ulei se prăjesc 20-30 gr de semințe de floarea soarelui.
Se scurge apa în care au fiert legumele și orzo, păstrând în oală în jur de 100 ml. Puteți să păstrați din apa scursă încă o ceașcă în plus, dacă vreți să mai ajustați cremozitatea.
Se adaugă pesto-ul și se amestecă bine. Se condimentează cu sare și piper după gust.
Se servește cu semințele prăjite și cu fâșii de parmezan.
.
.
.
.
.
#orzo #broccoli #zucchini #peas #spinach #pesto #greenfood #vegetables #vegetarian #eatrealfood #quickrecipes #inmykitchen #hereismyfood
Una din rezoluțiile mele culinare de anul acesta Una din rezoluțiile mele culinare de anul acesta este să experimentez mai multe rețete cu maia. Ieri am făcut o focaccia cu maia care a ieșit genial. Efortul a fost minim, pentru că aluatul se pregătește fără frământare, însă a trebuit să am ceva răbdare, căci a dospit vreo 10 ore.
Am făcut aluatul dimineață și l-am copt la cină.
Eu am folosit un mix de făinuri, pentru că așa am avut, dar puteți folosi un singur tip de făină. Ideal e să fie o făină de pâine, rezistentă la o hidratare mai mare.

Ingrediente:

380 apa
60 gr maia hranita 1:1:1 (la punctul maxim de fermentare)
500 gr făină albă de pâine (eu am folosit 150 gr făină 480 de la Harmopan și 350 gr făină Manitoba Caputo)
9 sare

Într-un bol mare am amestecat apa cu maiaua, apoi am adăugat făina și sarea. Am amestecat cu mâna până s-a omogenizat aluatul. Am acoperit bolul și am lăsat aluatul să dospească la temperatura camerei (22-23 de grade).
După 15 minute am făcut un set de întinderi și împăturiri (stretch and folds) direct în vas.
După alte 30 de minute am repetat aceleași împăturiri.
Am acoperit iar bolul și l-am lăsat la temperatura camerei încă 7 ore.
Am pus într-o tavă o bucată de hârtie de copt, pe care am uns-o cu o lingură de ulei de măsline.
Am turnat o lingură de ulei și pe deasupra aluatului, l-am uns peste tot, apoi am acoperit tava cu o folie alimentară și am lăsat aluatul din nou la dospit o oră jumătate la o temperatură mai mare (aprox. 25 de grade).
Cu vreo 20 de minute înainte de a fi gata aluatul, am preîncălzit cuptorul la 220 de grade.
Am mai turnat o lingură de ulei peste aluat și l-am uns bine peste tot. Am întins aluatul în tavă și l-am împuns cu degetele, astfel încât să se creeze niște adâncituri.
Am pus deasupra aluatului niște roșii cherry tăiate în două, măsline verzi, pesto de fistic și fulgi de sare Maldon. Eu doar asta am avut, dar puteți să mai puneți rozmarin, busuioc, căței de usturoi.
Am băgat tava în cuptor pentru 25 de minute.
Noi am mâncat focaccia cu o salată cu nuci și clementine, cu niște mozzarella. Dacă rămâne, se păstrează bine învelită în folie alimentară, la temperatura camerei. A doua zi puteți face niște sandvișuri delicioase cu mozzarella și prosciutto.
Prânzul de azi: pulpe de pui cu sos de muștar ș Prânzul de azi: pulpe de pui cu sos de muștar și miere, cartofi dulci la cuptor și salată de varză roșie.
Pentru sosul de muștar am amestecat 3 linguri de muștar cu o lingură de ulei de măsline, o lingură de miere, o linguriță de oțet, o linguriță de rozmarin uscat, jumătate de linguriță de usturoi granulat, sare și piper. Am întins sosul pe toată suprafața pulpelor, le-am așezat într-o tavă unsă cu puțin ulei și le-am copt cam 45 de minute la 180 de grade.
.
.
.
.
.
#chicken #honeymustard #honeymustardchicken #sweetpotato #redcabbage #lunch #hereismyfood #inmykitchen #myopenkitchen #shareyourtable #goodmoodfood
Era ora 00:08 când am făcut poza asta, după ce Era ora 00:08 când am făcut poza asta, după ce am stat pe întuneric în bucătărie să ne uităm la artificii. Am ciocnit un pahar de prosecco, apoi am scos tarta cu lime din frigider și pentru că mi-a plăcut tare mult cum a ieșit, l-am rugat pe @madagrecu să-mi facă o poză cu ea. N-aveam ținută festivă și nici n-aveam coafura aranjată, dar eram liniștită și încrezătoare că vom avea un an bun, așa că m-am gândit să împărtășesc și cu voi această imagine.
Vă doresc un an liniștit, să fiți sănătoși și să vă bucurați de tot ce aveți. Vă mulțumesc că sunteți aici și că îmi dedicați și mie puțin din timpul vostru. Înseamnă tare mult pentru mine ❤️.

P.S. Rețeta tartei cu lime și lapte și o găsiți la @prajiturela.
.
.
.
.
.
#happynewyear #livethelittlethings #thehappynow #mytinyatlas
Dacă și voi petreceți Revelionul acasă, am pen Dacă și voi petreceți Revelionul acasă, am pentru voi o idee de desert festiv cu care să vă răsfățați. Un parfait cu straturi de brownie, mousse de ciocolată  și vișine, un vis dulce amărui numai bun de savurat în ultima zi din an.

Alături de @heidi.chocolate, vă invităm să pregătiți acest desert și să publicați în feed o poză cu el (în care să apară și ciocolata Heidi 75) până pe 5 ianuarie și puteți câștiga un voucher de 1000 de lei la @kitchenshopromania. În postare e necesar să dați tag @heidi.chocolate pe imagine, iar în text să includeți #HeidiToCook. Dacă doriți, îmi puteți da și mie tag să vă admir creațiile ❤️ 🍫.

Eu am făcut un blat de brownie pentru a-l așeza în straturile parfait-ului, iar rețeta lui o veți găsi în Highlights. Dacă nu aveți timp sa îl  pregătiți, puteți folosi biscuiți digestivi, cu ciocolată sau Speculoos (200 gr).

Ingrediente (4 porții)

70 gr zahăr
4 ouă 
160 ciocolată Heidi 75 tocată mărunt
2 linguri cacao
o lingură de cafea instant 
o lingură de unt 
300 ml smântână lichidă rece

200 gr vișine congelate (sau din compot)
o lingură de zahăr 
50 gr migdale măcinate 

Vișinele congelate se pun într-o oală împreună cu o lingură de zahăr și se fierb 15 minute.

Se pun într-un castron termorezistent ouăle și zahărul și se așază la bain marie. Se amestecă în continuu cu un tel timp de 8 minute până când se formează o cremă spumoasă.
Castronul se ia de pe foc și se adaugă în el ciocolata tocată, cacaoa, cafeaua instant și untul și se amestecă până se omogenizează. Se lasă la răcit 10 minute.
Se mixează 300 ml smântână până se întărește. Se pune o treime din smântâna bătută în crema de ciocolată și se încorporează cu mișcări ușoare. Se adaugă și restul de smântână și se amestecă până la omogenizare.
Se fărâmițează blatul de brownie/ biscuiții într-un bol. Se toarnă deasupra zeama de la vișinele fierte (sau 50 ml de compot) și se amestecă.
Într-un pahar se așază 3 linguri de firimituri de brownie/ biscuiți, o lingură de migdale, apoi 3 linguri de mousse. Se pun câteva vișine, apoi iar 3 linguri de mousse. Se repetă așezarea straturilor. Paharele se țin la frigider minimum o oră. Se decorează paharele cu frișcă și fulgi de ciocolată.
AD
Vă povesteam acum câteva zile că am pus în Vă povesteam acum câteva zile că am pus în meniul de Crăciun și o salată cu nuci și clementine pe care o descoperisem pe @delish. Mi se păruse o combinație interesantă de gusturi și texturi, numai bună să aducă ceva prospețime și culoare pe masa festivă. 
N-am reușit să o pregătesc de Crăciun, dar am făcut-o aseară și ne-am plăcut atât de mult încât am făcut-o din nou și azi. 
Ieri am mâncat-o alături de o pastă de morcovi copți cu năut și migdale, iar în seara aceasta alături de cartofi dulci copți cu bacon. A mers super bine în ambele variante.
Vă las mai jos rețeta pe care eu am adaptat-o puțin.

Ingrediente 
80 gr mix de frunze verzi (baby spanac, rucola, fetică)
3 clementine 
60 gr miez de nucă 
20 gr merișoare
50 gr brânză maturată (se poate folosi parmezan sau cheddar)

Pentru dressing
2 linguri de oțet balsamic 
2 linguri de ulei de măsline 
o lingură de suc de clementine 
o linguriță de miere
o linguriță de muștar 
1/2 linguriță sare
piper

Se prăjesc nucile într-o tigaie, fără ulei.
Într-un borcan mic se pun ingredientele pentru dressing, se fixează capacul și se agită puternic câteva secunde pentru a se omogeniza.
Într-un bol se așază frunzele verzi și peste ele se toarnă 3/4 din dressing. Se amestecă bine.
Clementinele se curăță de coajă și se feliază. Se așază peste frunze. Se pun nucile prăjite, merișoarele, iar brânza se rade pe deasupra cu un curățător de legume. 
La fina se toarnă și restul de dressing.
.
.
.
.
.
#salad #clementine #clementinesalad #walnuts #hereismyfood #inmykitchen #vegetarianfood #eatrealfood #mykitchenstories
În Ajun am gătit, am făcut cozonaci cu Petra În Ajun am gătit, am făcut cozonaci cu Petra și am împachetat cadouri până târziu. Ieri am desfăcut cadouri, am stat în pijamale toată ziua, ne-am jucat, am mâncat ceva bun la cină și ne-am uitat la artificii pe geam. 
Au fost niște zile frumoase și liniștite în trei, la noi acasă ✨.
Sper că nu e târziu să vă urăm sărbători frumoase, liniștite, cu tihnă și mici bucurii care să vă aducă zâmbete și armonie.
Follow @tastebazaar on Instagram

Cauta pe blog

Calatorii

Portugalia

Recomandari de vacanta – Thassos

Mai multe calatorii →

Deserturi

Bezea cu lime, cocos si zmeura

Prajitura cu martipan

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Mic dejun sanatos: pasta de masline, painici din seminte si lapte de orez

Sandvis cald cu branza topita (grilled cheese sandwich)

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Salata cu nuci si clementine

Salata turceasca de morcovi cu iaurt

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Salata cu grau spelta, porumb si rosii coapte

Chilli con carne

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2021 · Taste Bazaar ·