• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Prajitura cu portocale rosii la aniversare

25/02/2013 By Andreea 9 Comments

Acum un an scriam postul asta plina de recunostinta pentru tot ce mi s-a intamplat in primul an de Taste Bazaar. Sunt la fel de recunoscatoare si anul asta, doar ca mai putin inspirata :). Nu o sa scriu la fel de mult dar vreau sa va multumesc pentru ca sunteti aici, pentru ca ma cititi, pentru ca imi incercati retetele si pentru ca imi lasati comentarii care ma incurajeaza. Desi nu mi-am indeplinit promisiunea de a posta mai des, nu am incetat sa ma gandesc la blog nici macar in vacanta. Am avut parte, din nou, de experiente minunate, am avut onoarea sa apar in doua reviste, am castigat locul 2 la concursul Arena Bloggerilor si am castigat o mentiune la concursul de fotografie culinara F64. A fost un nou an frumos si nu stiu ce m-as face fara acest blog si fara descoperirile pe care le fac de dragul lui. Cum ar fi painea cu maia, care nu-mi mai lipseste din casa.

prajitura_portocale_rosii

In supermarketuri sunt mereu cu antenele activate pentru a gasi ingrediente noi, proaspete si mai putin obisnuite. Cand am gasit la Lidl portocale rosii am crezut ca visez. Am luat o plasa si dupa ce s-au terminat, am mers sa mai iau. Dezamagire…nu mai erau. Dar intr-o zi am gasit iar si de atunci iau cate 2 plase chiar daca nu am vreun plan cu ele.

portocale_rosii_1

Weekendul trecut, cand se adunasera vreo 3 kile de portocale in platourile mele de fructe, am decis sa fac si o prajitura, caci bausem deja destul suc :).

Am cautat ceva retete pe net, dar cam toate erau cu faina de migdale sau gris. Adica, cam la fel cu ce facusem eu acum aproape 2 ani, cand m-am intors din Sicilia. Si mi-am zis ca n-ar fi rau sa refac o reteta mai veche, cu ceva modificari, sa vedem cum am evoluat :).

Am folosit:

80 gr unt la temperatura camerei
2 linguri de ulei de masline
90 gr zahar
2 oua
o lingura de coaja de portocala rosie
o lingura de extract de vanilie
150 gr faina de migdale (migdale crude pe care le-am rasnit fin)
100 gr gris
50 gr fistic crud
felii de la 2 portocale rosii
150 ml suc de portocale rosii
2 linguri de miere

Intr-o tava de  20 cm diametrul am pus o bucata de hartie de copt si am pornit cuptorul la 160-170 de grade.
Am mixat untul cu zaharul cam 5 minute, apoi am adaugat ouale pe rand, uleiul de masline si extractul de vanilie. Am amestecat grisul cu faina de migdale si le-am adaugat peste mixul de unt si oua, impreuna cu 50 ml de suc de portocale.
Pentru a indeparta stratul de ceara de pe portocale, le-am sters bine cu o solutie din bicarbonat de sodiu, zeama de lamaie si putin otet. Apoi le-am taiat in felii pe care le-am asezat pe fundul tavii. Peste ele am imprastiat fisticul taiat grosier.

Am turnat aluatul in tava peste fistic si feliile de portocale si l-am copt 35-40 de minute.
Am incalzit restul sucului (fara sa fiarba) si am topit mierea in el (daca aveti termometru de lichide, aveti grija sa nu depaseasca 40 de grade pentru ca mierea sa nu devina toxica).
Dupa ce blatul s-a racit, l-am intepat in mai multe locuri cu o scobitoare si am turnat sucul indulcit peste el. Am lasat tortul peste noapte sa se insiropeze bine si dimineata l-am intors cu fundul in sus.

prajitura_portocale_rosii_1

Prajitura asta a iesit superb, chiar mai bine ca prima oara si e noua mea preferata! Are o textura putin crocanta si insiropata si o aroma subtila de portocale. Trebuie sa o incercati chiar daca nu gasiti portocale rosii, cred ca merge cu portocale normale sau cu mandarine. Eu data viitoare incerc sa o fac fara zahar si cu mai multa miere in sirop. Va zic si voua cum iese ;).

Articole asemanatoare:

  • Tort de ciocolata cu maia si crema de alune (fara lactate)Tort de ciocolata cu maia si crema de alune (fara lactate)
  • Un an de Taste Bazaar si un tortulet cu fisticUn an de Taste Bazaar si un tortulet cu fistic
  • Tort de ciocolata si crema de cafeaTort de ciocolata si crema de cafea
  • O noua aniversare, un nou tortO noua aniversare, un nou tort

Filed Under: desert, retete Tagged With: desert, fistic, portocale rosii, tort

Previous Post: « Tarta cu spanac si smantana
Next Post: Unt de migdale »

Reader Interactions

Comments

  1. Natalia says

    26/02/2013 at 8:28 am

    Wow, arata delicios!

    Reply
  2. Andie says

    26/02/2013 at 10:01 am

    La multi ani blogulet, la multi ani Andreuta! Ce chestie, eu am scris prima postare pe 28 februarie, nu stiam ca am fost inspirate atat de aproape una de alta! Te imbratisez draga mea, si-ti doresc sa ne fii aproape mult timp de acum incolo!
    Despre portocalele rosii nu mai zic nimic (*envy*) :))
    Eu una-s tare fericita ca esti in viata mea. Plenty’o’hugs!

    Reply
  3. Sisters'Kitchen says

    26/02/2013 at 10:26 am

    La Multi Ani blogului! Mult succes si cat mai multe reusite mai departe Andreea:)
    te pupam

    Reply
  4. bucatarsubacoperire says

    26/02/2013 at 10:56 am

    Se pare ca februarie e o luna buna pentru a incepe un blog culinar! Eu si Andie ne serbam pe 28. La multi ani gustosi!

    Reply
  5. Mihai says

    26/02/2013 at 12:04 pm

    La multi ani, Andreea si la cat mai multe reusite in bucatarie, in viata, in tot ce vrei tu!

    Reply
  6. Bogdan says

    26/02/2013 at 1:49 pm

    Multi ani sa-ti traiasca! 🙂

    Aveam si eu de gand sa fac ceva asemanator cu portocalele rosii dar mi-era sa nu fie coaja amara. Vad ca ai folosit portocalele cu tot cu coaja – nu au dat un gust amar preparatului?

    Reply
  7. Andreea says

    27/02/2013 at 8:18 am

    eu si bloguletul va multumim mult pentru urari! 🙂
    Bogdan, coaja n-a fost amara si nici nu a raspandit gust amarui in prajitura. mie mi-a placut combinatia foarte tare.

    Reply
  8. Simona says

    27/01/2022 at 10:17 pm

    Ai facut prajitura fara zahar? As vrea sa o fac fetitei mele si nu vreau sa pun zahar.

    Reply
    • Andreea says

      11/02/2022 at 11:25 am

      Nu, nu am testat fara zahar 🙁

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Vacanta foodie la Londra

Aventura greceasca

Mai multe calatorii →

Deserturi

Cheesecake cu dulce de leche, fistic si zmeura

Cheesecake fara coacere cu dulceata de fragi

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Unt de migdale

Mic dejun sanatos: pasta de masline, painici din seminte si lapte de orez

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tartă cu praz și ciuperci

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·