Pentru mine duminica e zi de rasfat. E ziua perfecta in care sa ma trezesc tarziu, sa intru relaxata in bucatarie si sa prepar ceva putin mai pretentios fata de mic dejunurile din timpul saptamanii, iar acest french toast este perfect.
De obicei fac oua posate cu paine prajita, pancakes, suc proaspat de fructe si mai nou, french toast.
De french toast m-am indragostit acum vreun an jumate, cand l-am incercat la un targ la care au fost prezenti cei de la Simbio, iar de atunci, cam de fiecare data cand merg la ei, mananc o portie…sau jumate :).
Imi aduc aminte ca printre primele retete pe care le-am invatat cand eram mica, a fost cea de friganele. Le faceam foarte des, insa la un moment dat am ajuns sa il consider un desert banal si nu asa de savuros ca altele.
La targul de care va spuneam, am avut o mare surpriza cand am gustat din painea prajita cu ou si lapte, care nu era deloc asa plictisitoare cum imi amineam. Asa ca i-am cerut Danei de la Simbio reteta si de atunci tot am tinut sa o incerc. Tineam minte perfect cum mi-a zis ca are mare grija de painea pe care o alege, sa fie de buna calitate si invechita cateva zile si ca amesteca putina scortisoara in oul batut.
Acum ca imi fac singura painea, nu e greu deloc sa am la indemana paine buna, destul de consistenta si cu o crusta mai tare, perfecta pentru french toast. Daca nu aveti paine de casa, va recomand sa cumparati o paine mai consistenta, nu foarte moale, cu o coaja mai tare (sa nu fie paine feliata gen toast).
Pentru 2 portii, aveti nevoie de:
4 felii de paine
1 ou
100 ml de lapte
3 linguri de zahar brun
un praf de scortisoara
o lingurita de unt
100 gr de fructe de padure congelate
un baton de scortisoara
2-3 cuisoare
fructe proaspete (banane, capsuni, portocale, kiwi, mango)
Intr-o oala micuta puneti fructele, doua linguri de zahar, batonul de scortisoara si cuisoarele si lasati-le la fiert la foc mic timp de 15 minute, pana se leaga si scade sosul.
Incalziti o tigaie, in care puneti untul. Dupa ce s-a topit, puneti feliile de paine inmuiate si prajiti-le timp de 2-3 minute pe fiecare parte, pana incep sa se rumeneasca.
Taiati cateva felii de fructe si asezati-le intre si pe feliile de paine, apoi puneti cam 2 linguri de sos pe deasupra.
Acum nu pot decat sa visez la dimineata de duminica si… ce coincidenta, acum am vazut ca e chiar 24, deci daca vreti sa faceti un gest romantic de Dragobete, puneti deoparte cateva felii de paine si o cutiuta de capsuni (eu am gasit la Lidl cu 4.99 ron/250 gr si sunt chiar bunicele si tot de acolo am luat si portocalele rosii si un mango foarte foarte bun).
emilie.veres says
minunat:)
Daciana says
Impresionat, gustos, apetisant, superb! 🙂
Andreea says
va multumesc, fetelor!