Desi am multe retete preferate de mic dejun dulce, cum sunt croissant french toast sau pancakes cu ricotta, trebuie sa recunosc ca in general sunt un fan al mic dejunurilor sarate. N-as putea sa ma obisnuiesc sa mananc doar lucruri dulci dimineata, pentru ca nu mi se par atat de consistente precum cele sarate si nici nu vad rostul de a manca zahar atat timp cat nu mi-e pofta de dulce la prima ora a diminetii. Prefer sa-mi pastrez portia de calorii pentru mai tarziu in timpul zilei. De obicei, cand am timp pentru un mic dejun pregatit pe indelete, pregatesc oua in diferite forme: prajite, posate, omleta, jumari sau chiar shakshuka. La un moment dat, am vazut la televizor ideea aceasta de oua in paine si mi s-a parut o idee tare buna pentru a-mi diversifica colectia de retete de mic dejun.
E aproape la fel de simplu precum ouale prajite, numai ca se introduc in felii de paine gaurite la mijloc. Ce este special, e ca painea este crocanta si prajita in unt, ceea ce o face foarte gustoasa. Eu am avut paine cu maia, dar puteti folosi si alt tip de paine. De gaurit am gaurit-o cu un pahar mic, de tuica :), pentru ca orice alt pahar avea gura prea larga si nu incapea intre marginile feliilor. Pentru ca paharul era totusi prea mic sa faca loc unui ou, am facut doua gauri. Daca aveti felii mai mari, folositi un pahar mai mare si faceti o singura gaura.
Peste aceste oua in paine puteti pune si putina branza, sos picant, verdeturi sau chiar niste bacon prajit. Eu am ales sa rad putin cascaval de capra, sa le stropesc cu niste sos tabasco si sa presar cateva frunze de busuioc. Langa ele am pus jumatate de avocado si rosii cherry.
- 2 felii de paine
- 2 oua
- 2 linguri de ulei de masline
- o lingura de unt
- sare, piper
- cascaval/ parmezan (optional)
- sos tabasco (optional)
- 2-3 frunze de busuioc (optional)
- Intr-o tigaie incinge uleiul si untul.
- Gaureste mijlocul feliilor de paine cu un pahar.
- Pune feliile de paine in tigaie si prajeste-le pe o parte cateva minute, pana cand se rumenesc.
- Intoarce painea si sparge ouale in gaurile din mijlocul feliilor. Prajeste ouale pana cand se incheaga. Daca vrei sa grabesti procesul, acopera tigaia cu un capac.
- Scoate feliile pe farfurii, presara sare si piper, rade branza si aseaza frunzele de busuioc maruntite.
Adri says
Canapele de oua!
Eu le-am descoperit intrun film in care joaca Cher, Visatorii parca. De atunci, ouale pregatite in acest fel sunt printre vedetele culinare cand avem oaspeti si renunta la alte feluri de mancare pentru ele. Acum cativa ani tin minte ca am facut pentru tot biroul. Minutat!
Andreea says
Uite, nu stiam ca sunt personaj de film :). Ma bucur ca iti plac :).
Fanuel says
Am făcut ceva asemănător, dar mult mai “simplu”: Pâinea prăjită la prăjitorul de pâine, oul prăjit în tigaie. După aceea, pun pe pâine oul fără nicio decupare a feliei. (Desigur, condimente/ierburi după gust + combinații infinite cu alte ingrediente.) Rezultatul e de asemenea, sățios. Dar, acuma că am dat peste această rețetă, trebuie să încerc și modul acesta de preparare😄