Vizita la Beca’s Kitchen mi-a amintit ca n-am mai facut de mult tarte. Imi amintesc ca dupa ce am descoperit tarta cu cascaval de capra si rosii uscate am refacut-o aproape obsesiv cu orice ocazie posibila. Insa in ultima vreme m-am cam lenevit cand vine vorba sa fac aluat de tarta. Nu stiu de ce, pur si simplu mi s-a pus un pitic ca nu mai am chef sa-l framant. Nu stiu ce-a fost in capul meu, insa dupa ce am mancat quiche-ul de la Beca am decis ca trebuie sa reiau traditia tartelor.
Am mers tot pe tema branza de capra si rosii, insa in alta forma. De data asta cu rosii cherry si crema de branza de capra.
De data asta am folosit:
280 gr faina integrala
140 gr unt de la frigider
8 linguri de apa rece
500 gr rosii cherry
2 linguri de ulei de masline
3 linguri de pasta de rosii uscate (optional)
3 oua
330 ml smantana 15% grasime
50 ml lapte
100 gr crema de branza de capra (eu am luat de la Mega Image, marca proprie)
o legatura de patrunjel (sau busuioc)
sare
piper
Mai intai se pregateste aluatul amestecand cu degetele, sau in robotul de bucatarie, faina cu untul taiat bucatele. Trebuie sa amestecati totul pana cand obtineti niste firimituri. Aveti grija sa nu incalziti prea tare untul intre degete. La robot, operatiunea asta dureaza cam 30 de secunde – 1 minut.
Apoi, adaugati apa rece si amestecati iar, pana cand obtineti un aluat omogen. Eu am pus putin cam multa apa si am obtinut un aluat usor umed, motiv pentru care am mai adaugat vreo 3 linguri de faina.
Aluatul nu trebuie framantat prea mult, ci doar cat sa se poata forma usor o bila omogena. Apoi se inveleste in folie alimentara si se baga la frigider pentru 20 de minute.
In timpul asta, spalati rosiile si puneti-le intr-o oala rezistenta la cuptor. Presarati-le cu sare, piper si adaugati uleiul de masline, apoi puneti-le in cuptor. Eu am pastrat coditele unora dintre ele ca mi s-au parut dragute asa :). Lasati-le la cuptor cam 30 de minute, pana cand se inmoaie, dar isi pastreaza forma.
Scoateti aluatul din frigider si asezati-l intre doua straturi de folie alimentara sau hartie de copt si intindeti-l cu un sucitor in forma tavii. Grosimea ar trebui sa fie de aproximativ jumatate de centimetru.
Asezati-l in tava, apasati-l bine pe margini, scapati de surplus si intepati-l ici colo cu o furculita.
Apoi taiat un cerc de hartie de copt si puneti-l pe aluat. Peste hartie asezati 300 de grame de fasole sau niste monede, care sa tina aluatul plat si sa nu-l lase sa se umfle cum vrea el. Trebuie sa stea in cuptor la 170 grade cam 15 minute, dupa care scoateti hartia de copt cu fasolea si mai lasat-i tava inca 5 minute in cuptor. Apoi se scoate si se unge cu pasta de rosii uscate.
Intre timp, pregatiti umplutura. Bateti cu un tel ouale (cat sa se amestece bine), adaugati smantana, apoi laptele, crema de branza, patrunjelul, sare si piper.
Pe crusta tartei asezati rosiile coapte si apoi turnati compozitia de branza. Mie mi-a mai ramas putina compozitie pe care am pus-o intr-un ramekin uns cu unt la cuptor. A iesit un fel de sufleu pe care l-am mancat la micul dejun :).
Tarta intra la cuptor, tot la 160-170 de grade timp de 30-40 de minute pana cand se incheaga compozitia.
A iesit tare frumusica si gustoasa si a primit multe aprecieri :).
E clar ca in weekend mai fac una, probabil cu ciuperci sau spanac.
Asa ca va recomand si voua sa faceti tarte pentru ca:
– se pregatesc rapid (in jur de o ora cu tot cu copt)
– se fac usor (putin framantat, sau deloc daca aveti robot, un pic de intins, de amestecat si apoi de decorat 🙂 )
– puteti face diverse combinatii (spanac, praz, ciuperci, dovlecei, somon, mazare, ceapa caramelizata, bacon, etc.) plus variantele dulci 🙂
– se pot lua foarte usor la pachet
– sunt satioase
– merg bine cu o salatica proaspata langa
– cele 8 felii dintr-o tarta pot fi mancate la pranz de doua persoane, timp de 4 zile 🙂
Flori says
Tarta arata grozav si cred ca este delicioasa! Nu avea cum sa nu fie apreciata! 🙂 Mi-ai facut pofta!!! Nu am mai facut de mult o tarta sarata 🙂
This is Dandu says
Ce-mi place blogul tau! Voi incerca cateva retete, yum! 🙂