Electrolux Inspiration Food Marathon ne aduce a doua tema a saptamanii – Delicii suedeze.
Desi Suedia nu este foarte cunoscuta pentru bucataria ei, mare parte din retetele suedeze se invart in jurul pestelui.
Pentru mine asta a fost ocazia perfecta sa fac inca o supa de peste pentru ca nu ma mai satur de ele. Iar aceasta este complet diferita de ce incercasem pana acum deoarece contine cartofi si smantana, ceea ce o face foarte cremoasa si consistenta.
Daca va place aceasta supa, va rog sa lasati un comentariu la sfarsitul acestei postari si sa ii dati un like pe facebook :).
Daca va place aceasta supa, va rog sa lasati un comentariu la sfarsitul acestei postari si sa ii dati un like pe facebook :).
Pentru supa suedeza de peste am folosit:
250 gr de somon (file)
un chefal (se poate folosi orice peste alb, cu putine oase)
doi morcovi
un pastarnac
cateva fire de patrunjel
2 cepe galbene
3 cartofi medii
2 linguri de unt
Jumatate de praz
3 catei de usturoi
250 ml de vin alb sec
200 ml de smantana pentru gatit
100 ml de smantana grasa
cateva crentute de cimbru uscat
10 frunze mari de busuioc
o lingura de sos de tomate
un varf de lingurita de sofran
sare
piper
In primul rand am curatat si filetat chefalul pentru a folosi tacamul la stock-ul de peste (o supa clara ce se va folosi in supa finala).
Pentru a se fileta, pestele trebuie taiat la baza capului si apoi, incepand de la coada, cu un cutit foarte ascutit, se taie carnea tinind cutitul lipit de spinare. Se procedeaza la fel pe ambele parti.
Tacamul, impreuna cu morcovii, pastarnacul, o ceapa curatata si firele de patrunjel, se pun la fiert in 1.5 l apa cu sare. In 20-30 de minute e gata si trebuie strecurata.
In paralel, cartofii se spala bine (nu se curata de coaja), se taie in bucati medii si se pun la fiert in apa sarata. Vor fi gata cam in acelasi timp cu stock-ul.
M-am ocupat apoi de peste si am desfacut usor, cu acelasi cutit ascutit, pielea de pe fileurile de chefal si somon. Am scos cu grija oasele mai mari si am taiat carnea in bucati medii.
Usturoiul se marunteste, iar prazul si ceapa se taie in rondele. Se pun toate in oala in care urmeaza sa se faca supa, la calit in unt. Le-am tinut cam 5 minute, pana cand s-au inmuiat si apoi am adaugat pasta de tomate pe care am amestecat-o bine.
A urmat vinul, iar dupa 2 minute si smantanile si stock-ul de peste. Am adaugat si cimbrul, busuiocul si sofranul.
Dupa ce au dat toate in clocot, am luat oala de pe foc si am transferat supa intr-un vas inalt in care am blenduit-o.
Am pus lichidul inapoi in oala, pe foc. Am adaugat sare si piper si apoi am adaugat bucatile de peste. In 10 minute acestea au fiert si am adaugat si cartofii, apoi am oprit focul.
Am decorat supa cu putin patrunjel tocat si frunzulite de busuioc. A fost delicioasa!
Adina Popescu says
Am evitat intotdeauna supa de peste, dar cea facuta de tine chiar imi face pofta 🙂
Mihai says
Recunosc, nu m-am apropiat in viata de supa de peste. Dar asta tare imi face cu ochiul… Succes!
Ana says
Mniam mniam mniam! Mi-ai făcut o poftă…
Lorena says
Chiar in momentul asta ma gandeam ca as manca ceva cu peste – eu mi-s pescetariana… Si uite si solutia :)Arata extraordinar si n-am niciun dubiu ca are un gust desavarsit. Mult succes, Andreea!
Madalin says
Succes in concurs!
Ioana G. says
Somonul e pestele meu preferat, insa n-am facut niciodata supa din el. Reteta ta m-a convins sa-l incerc. Iti zic cum mi-a iesit! 🙂
Corina says
Pestele cu cartofi si smantana e o combinatie delicioasa. Cred ca in supa asta parfumata e perfecta.
Paula Gafitescu says
Eu n-am mancat supa de peste inca…dar asta arata grozav de bine! Felicitari!
Anda says
Ciorba de peste am mai mancat dar supa care sa arate asa bine nu :).Felicitari! Arata super!
Anonymous says
Din descrierea ta … imi place.
Multa rabdare si o combinatie de arome ce pare foarte impresionanta.
O reteta de apreciat!
Mihai
Anamaria says
Culoarea asta delicata ma duce cu gandul la un desert:). Mi se pare foarte draguta o supa roz cu contrastul acela verde.
The Wandering Oltean says
Mananc cam rar, dar supele si ciorbele de peste Rocks! A ta de aici double Rocks!! Super yummy
Success!
Anca says
Felicitari pentru o reteta de nota 10, in care fiecare ingredient se integreaza de minune pentru a crea cea mai buna supa de peste, iar cartofii adaugati la sfarsit pastreaza o textura deosebita!
Doar o intrebare, usturoiul in ce etapa se adauga? La ingrediente este trecut, dar apoi in etapele de preparare nu l-am gasit.
Andreea says
Buna, Anca!
Multumesc pentru aprecieri. Acum am observat ca nu am scris despre usturoi in instructiuni. Am completat acum, se pune impreuna cu ceapa si prazul la calit.