Cam greu ne putem imagina deserturi cu adevarat gustoase fara oua, lapte, unt sau frisca. Sunt cateva retete clasice de prajituri de post pe care le pregatesc bunicile noastre, dar cred ca e nevoie sa improspatam lista cu aceasta tarta cu mere :).
Prima pe lista mea este tarta cu mere si sos de caramel, pe care am facut-o si pentru targul la care am participat acum 2 luni.
Aluatul este simplu de tot. In loc de unt folosim margarina vegetala pentru prajituri. Nu apreciez foarte tare acest produs, insa este singura alternativa vegetala a untului (in special pentru aluaturi) si incerc sa o folosesc foarte rar. Desi am stat cu pachetul in mana cateva minute pana m-am hotarat sa-l cumpar, mi-am zis ca tarta trebuie incercata si ca daca nu e folosita in exces, pot sa fac o exceptie.
Deci, daca nu sunteti total impotriva margarinei, faceti aluatul din 200 de grame de margarina rece, 250 de grame de faina si o lingurita de sare. Se framanta bine pana cand se obtine un aluat neomogen (ca niste firmituri). Pentru omogenizare, se adauga 50-70 ml de apa rece, treptat, pana cand aluatul se poate modela in doua bile (una cat un pumn si cealalta din restul aluatului). Acestea se acopera cu folie de plastic si se pun la frigider 2-3 ore.
Intre timp, se pregateste sosul de caramel din 120 ml de cidru de mere (am luat din Cora), 50 grame de margarina, 170 de grame de zahar, o lingura de amidon de porumb, un praf de ghimbir macinat, jumatate de lingurita de scortisoara, un praf de sare, o lingurita de extract de vanilie. Ingredientele de fierb la foc mediu pana cand sosul se ingroasa. Se lasa la racit la temperatura camerei si apoi se pune in frigider.
Acest sos m-a cucerit! Este foarte foarte bun si aromat si ma gandesc sa-l folosesc si la alte prajituri, dar cred ca voi incerca sa inlocuiesc margarina cu ulei, probabil de rapita.
Mai departe, se curata 6 mere medii si se taie in feliute subtiri. Se amesteca cu o lingurita de scortisoara, o lingurita de ghimbir macinat, jumatate de lingurita de sare, 2 linguri de zeama de lamaie, o lingurita de extract de vanilie, 2 linguri de amidon, 2 linguri de zahar si 3 linguri de sos de caramel pregatit mai devreme.
Cuptorul se incalzeste la 180 de grade, iar aluatul se scoate din figider. Se intinde bila mai mare de aluat pe o suprafata acoperita cu faina si se intinde cu sucitorul pana ajunge putin mai mare decat dimensiunea tavii de tarta. Puteti folosi tactica descrisa la tarta cu branza de capra si rosii. Se aseaza aluatul in tava, lasand cateva margini in afara ei si se lipeste bine in toate colturile tavii.
Tava se baga in cuptor pentru 10 de minute. Intre timp, bila mica de aluat se intinde, la fel, pe o suprafata acoperita cu faina si din ea se taie fasii lungi (eu am folosit cutitul), care sa acopere tarta.
Peste aluatul precopt se aseaza merele, iar peste ele, fasiile de aluat ca un grilaj.
Tarta se mai coace 30-40 de minute pana cand aluatul devine auriu.
Peste tarta se toarna putin sos de caramel.
Chiar daca pare destula munca, nu e chiar asa. Aluatul puteti sa-l faceti cu cateva zile inainte si sa-l tineti la congelator. Sosul e gata in 10 minute, iar merele se taie in 15 minute. In total, maxim 40 de minute de munca pentru opt portii bune de tarta delicioasa. Merita!
Andra says
Arata minunat tarta aceasta, iar combinatia cu sos caramel m-a cucerit!
pupici :*
Andreea says
buna Andra, ma bucur ca-ti place :). sosul de caramel trebuie incercat, este chiar delicios!
Zazuza's Gulaschsuppe says
ca bine mi-ar fi prins desertul asta la cina de azi :))! arata si suna ca fiind minunat!
Emily says
excelenta tarta! nici nu-ti vine a crede ce e de post!
o seara frumoasa :*
Andreea says
multumesc, Emily!ai incercat-o cumva? 🙂
Brindusa says
Buna Andreea, te astept cu drag la provocarea lunii decembrie “Dulce Romanie”. Intra sa vezi cu ce ingrediente te provoc
http://brindusascheaua.blogspot.com/2011/12/provocarea-lunii-decembrie-2011-dulce.html
Antonina says
Minunat arata!! iar gustul sunt convinsa ca e pe masura prezentarii ! pupici