• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Parfait de cafea cu nuci caramelizate

26/11/2012 By Andreea 20 Comments

Astazi am mai adaugat listei mele de deserturi preferate inca o reteta fantastica.
Cand eram mica, mergeam cu bunicii mei la cofetarie si mereu alegeam parfait sau profiterol. Cred ca de atunci mi se trage dragostea pentru inghetata. Din pacate, de cand am crescut nu am mai gasit atat de des parfait in meniurile restaurantelor sau cofetariilor.
Cand am primit noua tema pentru concursul Electrolux Inspiration Food Marathon, Coffee Addict, m-am gandit imediat la o inghetata aromata de cafea. Insa, deoarece masina mea de inghetata a intrat la hibernare, nu de alta, dar nu mai am loc in congelator :), mi-a venit ideea sa fac un parfait.

Daca va place reteta, va rog sa lasati un comentariu la aceasta postare si sa ii dati un like pe facebook :). Va multumesc pentru sustinerea voastra de-a lungul celorlalte teme, I love chocolate party, Italian pasta si Delicii suedeze.
parfait_cafea_nuci_caramelizate_3

Parfait-ul este foarte simplu de facut, as zice, chiar mai simplu ca o inghetata normala. Aveti nevoie de:

20 gr cafea boabe
13 oua
50 gr zahar brun
200 ml smantana grasa (peste 20% grasime)
2 linguri de zahar pudra
7 piscoturi pentru tiramisu
50 ml lichior de cafea
70 gr nuci taiate grosier
3 linguri de zahar brun

boabe_cafea

Mai intai am pregatit o cafea foarte concentrata. Am rasnit cafeaua destul de mare, ca sa nu obtin un zat foarte fin care ar fi putut intra in crema.

cafea_rasnita
Am pus la fiert, intr-un ibric, 70 ml de apa. Cand a dat in clocot, am adaugat cafeaua si am lasat-o sa fiarba 3 minute. Apoi am oprit focul, am acoperit ibricul cu o farfurie si am lasat lichidul la infuzat si la racit.

Am separat ouale si intr-un castron metalic am mixat bine galbenusurile cu zaharul (5-6 minute). Apoi am adaugat cafeaua strecurata prin mai multe straturi de tifon. Am mai amestecat cu mixerul vreo 2 minute.
Am pus pe foc o oala cu doua degete de apa, iar deasupra am asezat castronul cu crema de oua. Am amestecat in ea in permanenta timp de 5 minute, pana cand s-a ingrosat. Apoi, am lasat crema la racit.

crema_cafea

Smantana scoasa din frigider se bate bine (cu mixerul) cu zaharul pudra. Desi nu s-a intarit foarte tare, asa cum ma asteptam, n-a afectat in nici un fel inghetata. Data viitoare cred ca as adauga-o doar putin batuta, fara zahar.

Dupa ce s-a racit crema de galbenusuri, am amestecat-o cu frisca. Separat, am batut albusurile bine de tot pana cand s-au transformat intr-o spuma tare. Le-am omogenizat si pe ele in crema, dar fara a le amesteca prea mult, doar atat cat sa ajunga in toata compozitia. Mai raman cocoloase, dar asa si trebuie.

crema_parfait_cafea

Intr-o tava de chec am asezat o bucata de folie alimentara, astfel incat sa atarne si peste marginile tavii. Am turnat crema in tava si apoi am asezat peste ea piscoturile inmuiate in lichiorul de cafea (doar pe partea pe care am asezat-o pe inghetata).

piscot_lichior_cafea

tava_parfait

Am acoperit tava cu folie de aluminiu si am lasat-o in congelator peste noapte.
Dimineata am pus cele 3 linguri de zahar intr-o oala micuta si am amestecat usor in el pana cand s-a topit. Am aruncat nucile in oala si le-am invartit bine prin caramel. Le-am scos pe o farfurie acoperita cu hartie de copt. Am incercat sa le separ putin, ca sa fie mai usor de rupt bucati mai mici, dupa ce se racesc.

Am scos parfait-ul din congelator, l-am asezat pe o farfurie dreptunghiulara cu piscoturile in jos si l-am ornat cu nuci caramelizate. Am mancat trei portii. The end :).

parfait_cafea_nuci_caramelizate_1

Ok…nici chiar asa, adica partea cu finalul, caci partea cu portiile….e edevarata :). Nu le-am mancat pe toate odata, insa nu ma indoiesc ca as fi putut. Este extraordinar de aromat, aerat si perfect combinat cu piscoturile si nucile crocante.
As pune desertul asta in meniul restaurantului meu, daca as avea unul, deci daca vreti sa pregatiti ceva impresionant de sarbatorile ce urmeaza, vi-l recomand cu drag :).

Articole asemanatoare:

  • Inghetata cu paine caramelizataInghetata cu paine caramelizata
  • Camembert la cuptor cu nuci și sos de merișoareCamembert la cuptor cu nuci și sos de merișoare
  • Banoffee pieBanoffee pie
  • Banana bread fara zaharBanana bread fara zahar

Filed Under: desert, retete Tagged With: caramel, concurs, inghetata, nuci

Previous Post: « Supa suedeza de peste
Next Post: Fajitas de pui »

Reader Interactions

Comments

  1. Lorena says

    26/11/2012 at 9:37 am

    N-am mai mancat demult un parfait si al tau arata grozav!

    Reply
  2. adina barbu says

    26/11/2012 at 9:42 am

    arata super!!!

    Reply
  3. Dana says

    26/11/2012 at 9:50 am

    arata delicios…potrivit pt cafeaua de dimineata.

    Reply
  4. Dana says

    26/11/2012 at 9:51 am

    arata delicios…perfecta pentru cafeaua de dimineata.

    Reply
  5. flory says

    26/11/2012 at 9:56 am

    Arata fenomenal!

    Reply
  6. Mihaela Banica says

    26/11/2012 at 10:00 am

    Este foarte atragatoare, sper sa castigi. Multumesc pentru reteta.
    MIhaela Banica

    Reply
  7. la couleur du silence says

    26/11/2012 at 10:02 am

    oh my, cât de bine arată!!

    Reply
  8. la couleur du silence says

    26/11/2012 at 10:02 am

    oh my, cât de bine arată !!

    Reply
  9. Anonymous says

    26/11/2012 at 10:21 am

    Mie una nu îmi place Parfait-ul în general… numai că acesta îmi face o poftă de nedescris!!! Nucile acelea spun totul!!!!!!! Felicitări, arată EXTRAORDINAR!!!

    Reply
  10. Andreea says

    26/11/2012 at 10:56 am

    va mulţumesc mult pentru susţinere!

    Reply
  11. Catalina Zaharescu says

    26/11/2012 at 11:02 am

    Superb, Si nu numai. mai e si delicios pe deasupra 😉 Ca doar am avut onoarea sa-l si gust. Bafta la concurs Andruta.

    Reply
  12. Madalin says

    26/11/2012 at 11:17 am

    Cel mai bun parfait ever! Mai avem ? 🙂

    Reply
  13. Anda says

    26/11/2012 at 11:47 am

    Daca e cu nuci caramelizate este genial din start. Vreau si eu! 🙂

    Reply
  14. The Wandering Oltean says

    26/11/2012 at 12:16 pm

    Minunat! Un deliciu
    Success!

    Reply
  15. Paula Gafitescu says

    27/11/2012 at 6:18 am

    Arata demential de bine!

    Reply
  16. Sisters'Kitchen says

    27/11/2012 at 7:37 am

    Bestial!Bafta Andreea

    Reply
  17. Mihaela says

    27/11/2012 at 8:38 am

    inghetata este preferata mea! arata extraordinar de bine parfait-ul asta!

    Reply
  18. Alexandra says

    27/11/2012 at 4:06 pm

    Daca e asa simplu de facut, il incerc si eu! 🙂

    Reply
  19. Gabi F. says

    27/11/2012 at 4:06 pm

    O combinatie foarte inspirata! Imi place inghetata cu ceva crocant in ea.

    Reply
  20. Ioana G. says

    27/11/2012 at 4:11 pm

    Ador deserturile cu cafea. Arata minutat parfait-ul tau!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Excursie in Franta

Un weekend la vila Leonida

Mai multe calatorii →

Deserturi

Pasteis de nata

Bomboane cu alune de padure si stafide

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Oua jumari cu rosii si branza

Budinca de chia cu lapte de cocos

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Pui cacciatore cu dovleac

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·