Astazi am mai adaugat listei mele de deserturi preferate inca o reteta fantastica.
Cand eram mica, mergeam cu bunicii mei la cofetarie si mereu alegeam parfait sau profiterol. Cred ca de atunci mi se trage dragostea pentru inghetata. Din pacate, de cand am crescut nu am mai gasit atat de des parfait in meniurile restaurantelor sau cofetariilor.
Cand am primit noua tema pentru concursul Electrolux Inspiration Food Marathon, Coffee Addict, m-am gandit imediat la o inghetata aromata de cafea. Insa, deoarece masina mea de inghetata a intrat la hibernare, nu de alta, dar nu mai am loc in congelator :), mi-a venit ideea sa fac un parfait.
Daca va place reteta, va rog sa lasati un comentariu la aceasta postare si sa ii dati un like pe facebook :). Va multumesc pentru sustinerea voastra de-a lungul celorlalte teme, I love chocolate party, Italian pasta si Delicii suedeze.
Parfait-ul este foarte simplu de facut, as zice, chiar mai simplu ca o inghetata normala. Aveti nevoie de:
20 gr cafea boabe
13 oua
50 gr zahar brun
200 ml smantana grasa (peste 20% grasime)
2 linguri de zahar pudra
7 piscoturi pentru tiramisu
50 ml lichior de cafea
70 gr nuci taiate grosier
3 linguri de zahar brun
Mai intai am pregatit o cafea foarte concentrata. Am rasnit cafeaua destul de mare, ca sa nu obtin un zat foarte fin care ar fi putut intra in crema.
Am pus la fiert, intr-un ibric, 70 ml de apa. Cand a dat in clocot, am adaugat cafeaua si am lasat-o sa fiarba 3 minute. Apoi am oprit focul, am acoperit ibricul cu o farfurie si am lasat lichidul la infuzat si la racit.
Am separat ouale si intr-un castron metalic am mixat bine galbenusurile cu zaharul (5-6 minute). Apoi am adaugat cafeaua strecurata prin mai multe straturi de tifon. Am mai amestecat cu mixerul vreo 2 minute.
Am pus pe foc o oala cu doua degete de apa, iar deasupra am asezat castronul cu crema de oua. Am amestecat in ea in permanenta timp de 5 minute, pana cand s-a ingrosat. Apoi, am lasat crema la racit.
Smantana scoasa din frigider se bate bine (cu mixerul) cu zaharul pudra. Desi nu s-a intarit foarte tare, asa cum ma asteptam, n-a afectat in nici un fel inghetata. Data viitoare cred ca as adauga-o doar putin batuta, fara zahar.
Dupa ce s-a racit crema de galbenusuri, am amestecat-o cu frisca. Separat, am batut albusurile bine de tot pana cand s-au transformat intr-o spuma tare. Le-am omogenizat si pe ele in crema, dar fara a le amesteca prea mult, doar atat cat sa ajunga in toata compozitia. Mai raman cocoloase, dar asa si trebuie.
Intr-o tava de chec am asezat o bucata de folie alimentara, astfel incat sa atarne si peste marginile tavii. Am turnat crema in tava si apoi am asezat peste ea piscoturile inmuiate in lichiorul de cafea (doar pe partea pe care am asezat-o pe inghetata).
Am acoperit tava cu folie de aluminiu si am lasat-o in congelator peste noapte.
Dimineata am pus cele 3 linguri de zahar intr-o oala micuta si am amestecat usor in el pana cand s-a topit. Am aruncat nucile in oala si le-am invartit bine prin caramel. Le-am scos pe o farfurie acoperita cu hartie de copt. Am incercat sa le separ putin, ca sa fie mai usor de rupt bucati mai mici, dupa ce se racesc.
Am scos parfait-ul din congelator, l-am asezat pe o farfurie dreptunghiulara cu piscoturile in jos si l-am ornat cu nuci caramelizate. Am mancat trei portii. The end :).
Ok…nici chiar asa, adica partea cu finalul, caci partea cu portiile….e edevarata :). Nu le-am mancat pe toate odata, insa nu ma indoiesc ca as fi putut. Este extraordinar de aromat, aerat si perfect combinat cu piscoturile si nucile crocante.
As pune desertul asta in meniul restaurantului meu, daca as avea unul, deci daca vreti sa pregatiti ceva impresionant de sarbatorile ce urmeaza, vi-l recomand cu drag :).
Lorena says
N-am mai mancat demult un parfait si al tau arata grozav!
adina barbu says
arata super!!!
Dana says
arata delicios…potrivit pt cafeaua de dimineata.
Dana says
arata delicios…perfecta pentru cafeaua de dimineata.
flory says
Arata fenomenal!
Mihaela Banica says
Este foarte atragatoare, sper sa castigi. Multumesc pentru reteta.
MIhaela Banica
la couleur du silence says
oh my, cât de bine arată!!
la couleur du silence says
oh my, cât de bine arată !!
Anonymous says
Mie una nu îmi place Parfait-ul în general… numai că acesta îmi face o poftă de nedescris!!! Nucile acelea spun totul!!!!!!! Felicitări, arată EXTRAORDINAR!!!
Andreea says
va mulţumesc mult pentru susţinere!
Catalina Zaharescu says
Superb, Si nu numai. mai e si delicios pe deasupra 😉 Ca doar am avut onoarea sa-l si gust. Bafta la concurs Andruta.
Madalin says
Cel mai bun parfait ever! Mai avem ? 🙂
Anda says
Daca e cu nuci caramelizate este genial din start. Vreau si eu! 🙂
The Wandering Oltean says
Minunat! Un deliciu
Success!
Paula Gafitescu says
Arata demential de bine!
Sisters'Kitchen says
Bestial!Bafta Andreea
Mihaela says
inghetata este preferata mea! arata extraordinar de bine parfait-ul asta!
Alexandra says
Daca e asa simplu de facut, il incerc si eu! 🙂
Gabi F. says
O combinatie foarte inspirata! Imi place inghetata cu ceva crocant in ea.
Ioana G. says
Ador deserturile cu cafea. Arata minutat parfait-ul tau!