Chiar in timp ce scriu reteta asta mananc din supa de dolveac si ma minunez cat de buna a iesit. Din ce imi amintesc din incercarile anterioare (vreo doua) nu m-a impresionat prea tare. A fost ori prea dulceaga, ori prea iute, asa ca si-a cam gasit sfarsitul la gunoi :(. Nu stiu de ce m-am mai incapatanat sa incerc o data, avand in vedere ca mie nici nu-mi place in mod deosebit dovleacul. Dar cum stiu ca e un aliment foarte sanatos, plin de fible, vitamina A si beta caroten, am cumparat o bucata dintr-un bostan mai mare, de la piata.
Pentru supa am folosit
400 grame de dovleac (din acela mare, cu coaja verzuie)
doua cepe rosii medii
2 morcovi medii
100 grame de dovlecel
o radacina mica de telina
4 catei de usturoi
frunzele de pe o crenguta de rozmarin
un varf de cutit de pudra de ardei iute
10 frunze de salvie
ulei de masline
sare
piper
Mai intai am taiat dovleacul in 4 bucati mari. Nu va obositi sa-l taiati marunt sau sa-l curatati de coaja, pentru ca dupa ce e copt, se poate desprinde foarte usor de coaja. L-am pus intr-o tava cu hartie de copt si l-am bagat la copt la foc mediu (170-180 grade) timp de aproximativ 40 de minute pana cand s-a inmuita si l-am putut patrunde usor cu o furculita.
Intre timp am pus cam 5 linguri de ulei de masline in oala in care urma sa fac supa si am prajit in el (timp de vreo 3 minute) frunzele de salvie. Reteta de supa de dovleac am adaptat-o dupa cea a lui Jamie si asa am ajuns sa folosesc salvia, care s-a dovedit a fi o aroma foarte potrivita.
Salvia trebuie sa se rumeneasca si sa devina crocanta si de un verde inchis. Mare atentie, caci poate deveni foarte usor maro :). Iar asta nu e bine.
Cat timp am scos frunzele din oala, am luat-o de pe foc. Uleiul era deja destul de incins si daca as fi adaugat imediat ceapa in el, aceasta s-ar fi ars. Asa ca l-am lasat putin la racit si apoi l-am pus pe foc.
Am adaugat legumele (dovlecelul, cepele, morcovii, telina si usturoiul, toate taiate in bucati maricele) impreuna cu rozmarinul si pudra de chilli. Le-am invartit asa timp de vreo 10-15 minute pana cand s-au inmuiat putin. Apoi am adaugat apa cat sa acopere legumele si le-am lasat sa fiarba pana cand morcovul putea fi usor zdrobit cu o furculita. Am adaugat sare, piper si dovleacul copt, taiat in bucati mari si curatat de coaja si inca vreo 100 ml de apa. Dupa ce au mai fiert cam 10 minute, am oprit focul.
Am lasat supa la racit cam 30 de minute si apoi am intrat in ea cu blenderul pana s-a facut pasta. La sfarsit am mai potrivit condimentele (sare si piper) si a fost gata.
Pentru ca supa de dovleac sa fie foarte fina si fara fibre de la telina sau frunzulite de rozmarin care nu s-au tocat la blender, va recomand sa o strecurati printr-o sita.
Se poate manca asa sau cu o lingura de smantana, daca o doriti si mai cremoasa si un pic mai acrisoara.
Pentru ca supa de dovleac sa fie foarte fina si fara fibre de la telina sau frunzulite de rozmarin care nu s-au tocat la blender, va recomand sa o strecurati printr-o sita.
Se poate manca asa sau cu o lingura de smantana, daca o doriti si mai cremoasa si un pic mai acrisoara.
Dar acum vine partea interesanta :).
Pentru ca vroiam sa incerc supa asta cu lapte de cocos, in loc de smantana, si cum lapte de cocos n-am gasit la magazin decat cu E-uri, m-am hotarat sa-mi fac singura.
Partea asta cred ca a durat cam cat a durat intreaga supa de dovleac :), dar a meritat!
Mai intai am scurs zeama din nuca de cocos, spargand “ochiul” cel mai moale al ei. Apoi m-am chinuit vreo 10 minute sa sparg nuca cu un ciocan in jumatate. Apoi m-am chinuit alte 20 de minute sa scot pulpa de pe peretii nucii. Pana cand ajutorul meu cu mai multi muschi decat mine, a reusit sa mai sparga o jumatate in mai multe bucati. A urmat decojirea pulpei de cojita aceea subtire lipita de ea. Apoi, am bagat miezul intr-un robot de bucatarie si l-am maruntit vreo 3 minute. Am turnat peste ea apa, treptat, pana cand am acoperit pulpa cu apa (plata, bineinteles). Am mai mixat vreo 5 minute pana cand pulpa s-a transformat in fulgi iar apa devenise alba.
Apoi am strecurat laptele printr-un tifon des si am stors tot ce am putut din miez. Miezul maruntit a intrat intr-o tava pe care am tinut-o in cuptorul dat la foc minim si tinut cu usa deschisa cam o ora pana cand s-a uscat.
Doua ore mai tarziu, obtinusem dintr-o nuca de cocos, un pahar de lapte (250-300 ml) si vreo 200 de grame de fulgi de cocos 100% naturali si aproape raw (nu sunt sigura ca temperatura din cuptor a fost sub 46 de grade, chiar si cu usa deschisa). Oricum, mult mai aromati si proaspeti decat cei cumparati.
Cat despre lapte….mi s-a parut delicios! Cu o textura perfect asemanatoare laptelui de vaca, de un alb imaculat si cu o aroma subtila de cocos. M-a cucerit definitiv. Nici nu se compara cu laptele de la conserva pe care il putem gasi la magazin. L-as fi baut pe tot pe loc, daca nu trebuia sa-l pun in supa. Oricum, merge minunat in smoothie-uri cu fructe sau cu putina cacao sau cu scortisoara sau sau sau…Yumm!
Dimineata…surpriza! L-am scos din frigider si cand l-am descoperit am gasit un strat de vreo 2 degete intarit deasupra. Era ca un unt de cocos solid. A trebuit sa-l bag repede din nou la blender ca sa obtin din nou lichidul mai dens, dar data viitoare o sa colectez untul si o sa-l folosesc la o prajitura raw.
Doar trebuie sa-mi fac curaj ca sa existe o data viitoare :).
Aroma laptelui in supa s-a simtit destul de subtil pentru ca nici n-am pus foarte mult, insa supa este absolut delicioasa, deloc innecacioasa sau dulceaga. In sfarsit am nimerit proportiile de legume si condimente pentru gustul perfect.
DiaMar bucataria galbena says
Nu am mancat niciodata,dar imi place cum arata.
Andreea says
DiaMar, trebuie sa o incerci! 🙂
Bogdan says
Am facut si eu zilele trecute o supa de dovleac, dar cu naut. Am nimerit-o si eu, nici prea dulceaga, nici prea sarata.
Faine poze btw!
Andreea says
Cred ca o sa încerc si eu mai multe variante toamna asta :). Am mai văzut cu linte, cu roşii, nici nu ma gândisem la atâtea combinaţii. Merci de apreciere :).
Andra says
draga Andreea, n-ai idee cat de tare ma bucur pentru povestea cu laptele de cocos! Eu tocmai experimentez niste curry-uri cu lapte de cocos, iar reteta ta vine la fix!
Negresit o aplic!
Pupici! :*
Andreea says
Andra, si eu ma bucur că te ajută, dar sper sa nu te descurajeze. eu ieri am trecut pe lângă nucile de cocos din supermarket si am zis că mai au de aşteptat :). a fost putin traumatizant experimentul :).să-mi zici cum iti iese. te pup!