De cand a inceput vara, m-am tot gandit sa fac si eu o inghetata. Dar cum vechiul congelator abia facea fata unor vinete si catorva tavite de gheata, am tot asteptat frigiderul nou. Si cum saptamana trecuta am cumparat niste vanilie foarte aromata de pe pastaidevanilie.ro, am decis sa incerc prima mea inghetata de vanilie cu zmeura.
Am ales reteta lui David Lebovitz pe care am imbogatit-o cu aroma de zmeura. Reteta e foarte versatila si poate si personalizata cu ce arome va doriti.
Am avut nevoie de
250ml lapte integral
un praf de sare
150gr zahar
1 pastaie de vanilie
500ml smantana pentru gatit (La Dorna, 32% grasime. Cred ca ar fi fost necesara o smantana mai grasa si mai densa, dar initial m-am gandit ca asta ar fi ok)
5 galbenusuri mari (daca vreti inghetata mai cremoasa puteti suplimenta galbenusurile pana la 3 in plus)
o lingura de extract de vanilie (preparat in casa cu o pastaie de vanilie si 100 ml vodca, tinuta la macerat cel putin 3 luni). Daca nu aveti, mai adaugati o pastaie de vanilie in lapte.
un pahar de 250 ml de zmeura
Mai intai am pus laptele intr-o oala si l-am incalzit putin impreuna cu zaharul si sarea cam 5 minute. Am pus peste el semintele de vanilie (curatate cu un cutit de pe interiorul pastaii) si am aruncat inauntru si pastaia. Am acoperit oala si am lasat laptele la infuzat cam o ora.
Intr-un castron mai mare am pus apa si gheata iar peste el am pus un castron mai mic. Peste cel de-al doilea am pus o sita prin care am turnat smantana. Cred ca asta era un pas necesar daca smantana era mai densa…Deci poate fi sarit daca aveti smantana lichida.
Intr-un alt castron am pus galbenusurile pe care le-am amestecat usor cu o furculita.
Am reincalzit laptele timp de cateva minute si am inceput sa-l torn treptat peste galbenusuri in timp ce le bateam cu un tel pentru a nu se face omleta :).
Am turnat compozitia inapoi in oala si am pus-o pe aragaz la foc mic.
Aici vine partea mai anevoioasa…Adica a trebuit sa amestec in laptele cu oua aproape tot timpul ca sa nu se prinda sau sa faca cocoloase. Bineinteles ca intre timp mai faceam ceva si la un moment dat parca se branzise putin. Din momentul ala le-am amestecat non stop cu lingura de lemn pentru vreo 10 minute pana cand lichidul s-a ingrosat (cat sa ramana pe lingura cand o scoateti din crema).
Mai departe am turnat si crema prin sita (asa am scapat si de micile cocoloase) peste smantana amestecand in continuu. In tot acest timp, castronul cu smantana ramane peste cel cu apa si gheata.
Zmeura am pasat-o cu blender-ul si am pus peste ea extractul de vanilie. Am pus-o tot in sita si cu o lingura am trecut zeama in compozitia pentru inghetata. Am aruncat semintele.
Crema a intrat la congelator pentru vreo 20 de ore si a iesit beton, la propriu :). Am scos caserola si am lasat-o la temperatura camerei pentru aproximativ 30 de minute pentru a putea scoate inghetata.
Later edit: dupa ce am bagat inghetata in congelator, am scos-o de vreo doua ori la intervale de 30 de minute pentru a o amesteca (sa devina cremoasa).Acest procedeu ar trebui repetat cam o data la o ora, de cateva ori, insa eu nu prea am avut cum, pentru ca era deja tarziu. Insa dupa ce am scos a doua portie, am lasat-o la temperatura camerei cam 30 de minute si am amestecat-o bine cu lingura pana s-a facut crema si a fost perfecta. Data viitoare incerc sa bag blenderul :D.
Probabil din cauza zmeurei s-au simtit usor cristalele de gheata, dar in nici un caz n-a fost ca inghetatele alea pe care le mancam cand eram mica, cu gust pregnant de oua si ace mari de gheata. A fost delicioasa!:D
Timp: 30 de minute (+o ora pt infuzia laptelui + 8 ore pentru inghetat)
Portii: 4
Mihaela says
Cred ca este super delicioasa aromata cu pastai de vanilie! iar cu retetele lui David Lebovitz nu dai niciodata gres 🙂