• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Inghetata cu prune si alune

03/10/2012 By Andreea 1 Comment

Demult nu mai facusem o inghetata. Si ma gandeam ca e pacat de masinuta mea pe care atat am admirat-o si laudat-o atat sa stea pe tusa atata timp. Si uite asa intr-o zi m-am oprit pe la Lidl si am cumparat niste smantana si niste mascarpone, caci  lapte si oua aveam acasa, insa mai ramanea o singura problema. Cea a aromei inghetatei. Nu m-am grabit sa gasesc una si am asteptat sa vina inspiratia. In perioada asta tot cumpar prune sa fac gem fara zahar si fierbandu-le mi-a venit ideea sa fac o inghetata cu prune. Mi s-a parut o super combinatie intre un desert de vara si un ingredient de toamna.
Reteta de inghetata, care a cam devenit de baza pentru mine, este cea pe care am folosit-o la inghetata cu paine caramelizata, doar ca am adaptat-o putin.
inghetata-cu-prune
Am avut nevoie de:
10 prune fara samburi
125 ml lapte (3.5% grasime)
400 ml smantana (12% grasime)
100 grame de zahar brun
5 galbenusuri
100 gr crema de branza (Tartina)
200 gr mascarpone
o lingura de extract de vanilie
50 gr de alune de padure
Prunele se pun intr-o oala cu foarte putin apa (cat sa acopere fundul) si se fierb pana se dezintegreaza si capata o culoare purpurie. Se lasa la racit in frigider cel putin o ora.

Intr-o oala mai mica se pune apa cam un sfert din cantitatea ei se pune pe foc. Deasupra oalei am asezat un castron de metal. In el am turnat  laptele, 300 ml de smantana si zaharul. Am amestecat in ele pana s-a topit zaharul si s-a incalzit lichidul (vreo 10 minute).
Intr-un alt castron maricel am batut usor cele 5 galbenusuri si apoi, treptat, am adaugat in ele laptele cu smantana. In timpul asta am amestecat mereu in ele cu un tel.
Am pus castronul de metal inapoi pe oala cu apa care ramasese pe foc si am turnat in el compozitia proaspat obtinuta.
Apoi a inceput procesul cel mai enervant in care compozitia trebuie amestecata, cu un tel, timp de vreo 15-20 de minute, pana cand se obtine o crema groasa. Daca ramane o pelicula grosuta pe spatele unei linguri de lemn, atunci e gata.
Am ales ca de data asta sa fac crema de ou la bain marie, dupa cateva intamplari nefericite in care mi s-a taiat pentru ca era focul direct prea puternic.
A iesit absolut perfecta! Fara cocoloase si mai groasa decat iesea cand o puneam direct pe foc.

In alt castron am amestecat crema de branza cu 100 ml de smantana (ce-a mai ramas din paharul de 400) si cu 200 gr de mascarpone. L-am asezat intr-un alt vas cu apa cu gheata si am inceput sa ii adaug, incet incet, crema de oua.
Am mai varsat si o lingurita de extract de vanilie si zeama de la prune si am omogenizat totul foarte bine.
Crema a intrat apoi la congelator cam 30 de minute ca sa se raceasca bine. Dupa aceea, am bagat-o in masina de inghetata vreo 40 de minute. Cam o data la 10 minute am oprit aparatul cam un minut si am amestecat in cuva cu o spatula de silicon ca sa omogenizez compozitia. La final am adaugat prunele si doua maini de alune de padure taiate marunt.
Am turnat crema intr-o caserola pe care am bagat-o la congelator. Dupa vreo doua ore e gata, iar daca o tineti mai mult (peste noapte), trebuie scoasa si lasata in frigider cam o ora inainte de a o manca.
Daca nu aveti masina de inghetata, din jumate in jumate de ora (de vreo 3-4 ori), inghetata trebuie sfarmata si amestecata cu o furculita.
Desi crema de oua a fost foarte groasa si cremoasa, am fost putin dezamagita de consistenta, care a fost casanta si n-am putut forma bile frumoase de inghetata, insa gustul…gustul a fost minunat. Alunele crocante au fost geniale, iar prune as fi pus chiar mai multe. Desi mi-a iesit 1.3 l de inghetata, a fost rasa in doua seri. Doamne, cat imi place inghetata!

Save

Articole asemanatoare:

  • Prăjitură simplă cu prunePrăjitură simplă cu prune
  • Crumble cu prune si migdaleCrumble cu prune si migdale
  • Prajitura cu prune si bezea cu migdalePrajitura cu prune si bezea cu migdale
  • Inghetata de banane cu unt de arahideInghetata de banane cu unt de arahide

Filed Under: desert, retete Tagged With: desert, inghetata, prune

Previous Post: « Baba ganoush
Next Post: Supa de dovleac si lapte de cocos de casa »

Reader Interactions

Comments

  1. DiaMar bucataria galbena says

    03/10/2012 at 6:50 pm

    Eu ador inghetata,am in congelator indiferent de anotimp.Un raft este rezervat numai pentru ea.
    Aceasta cu siguranta mi-ar face placere sa o servesc.
    Numai bine!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Din nou la Barcelona

Portugalia

Mai multe calatorii →

Deserturi

Rulouri cu scortisoara

Un an de Taste Bazaar si un tortulet cu fistic

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Budinca de chia cu lapte de cocos

Sandvisuri calde cu ton

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tartă cu praz și ciuperci

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·