Demult nu mai facusem o inghetata. Si ma gandeam ca e pacat de masinuta mea pe care atat am admirat-o si laudat-o atat sa stea pe tusa atata timp. Si uite asa intr-o zi m-am oprit pe la Lidl si am cumparat niste smantana si niste mascarpone, caci lapte si oua aveam acasa, insa mai ramanea o singura problema. Cea a aromei inghetatei. Nu m-am grabit sa gasesc una si am asteptat sa vina inspiratia. In perioada asta tot cumpar prune sa fac gem fara zahar si fierbandu-le mi-a venit ideea sa fac o inghetata cu prune. Mi s-a parut o super combinatie intre un desert de vara si un ingredient de toamna.
Reteta de inghetata, care a cam devenit de baza pentru mine, este cea pe care am folosit-o la inghetata cu paine caramelizata, doar ca am adaptat-o putin.
Am avut nevoie de:
10 prune fara samburi
125 ml lapte (3.5% grasime)
400 ml smantana (12% grasime)
100 grame de zahar brun
5 galbenusuri
100 gr crema de branza (Tartina)
200 gr mascarpone
o lingura de extract de vanilie
50 gr de alune de padure
Prunele se pun intr-o oala cu foarte putin apa (cat sa acopere fundul) si se fierb pana se dezintegreaza si capata o culoare purpurie. Se lasa la racit in frigider cel putin o ora.
Intr-o oala mai mica se pune apa cam un sfert din cantitatea ei se pune pe foc. Deasupra oalei am asezat un castron de metal. In el am turnat laptele, 300 ml de smantana si zaharul. Am amestecat in ele pana s-a topit zaharul si s-a incalzit lichidul (vreo 10 minute).
Intr-un alt castron maricel am batut usor cele 5 galbenusuri si apoi, treptat, am adaugat in ele laptele cu smantana. In timpul asta am amestecat mereu in ele cu un tel.
Am pus castronul de metal inapoi pe oala cu apa care ramasese pe foc si am turnat in el compozitia proaspat obtinuta.
Apoi a inceput procesul cel mai enervant in care compozitia trebuie amestecata, cu un tel, timp de vreo 15-20 de minute, pana cand se obtine o crema groasa. Daca ramane o pelicula grosuta pe spatele unei linguri de lemn, atunci e gata.
Am ales ca de data asta sa fac crema de ou la bain marie, dupa cateva intamplari nefericite in care mi s-a taiat pentru ca era focul direct prea puternic.
A iesit absolut perfecta! Fara cocoloase si mai groasa decat iesea cand o puneam direct pe foc.
In alt castron am amestecat crema de branza cu 100 ml de smantana (ce-a mai ramas din paharul de 400) si cu 200 gr de mascarpone. L-am asezat intr-un alt vas cu apa cu gheata si am inceput sa ii adaug, incet incet, crema de oua.
Am mai varsat si o lingurita de extract de vanilie si zeama de la prune si am omogenizat totul foarte bine.
Crema a intrat apoi la congelator cam 30 de minute ca sa se raceasca bine. Dupa aceea, am bagat-o in masina de inghetata vreo 40 de minute. Cam o data la 10 minute am oprit aparatul cam un minut si am amestecat in cuva cu o spatula de silicon ca sa omogenizez compozitia. La final am adaugat prunele si doua maini de alune de padure taiate marunt.
Am turnat crema intr-o caserola pe care am bagat-o la congelator. Dupa vreo doua ore e gata, iar daca o tineti mai mult (peste noapte), trebuie scoasa si lasata in frigider cam o ora inainte de a o manca.
Daca nu aveti masina de inghetata, din jumate in jumate de ora (de vreo 3-4 ori), inghetata trebuie sfarmata si amestecata cu o furculita.
Desi crema de oua a fost foarte groasa si cremoasa, am fost putin dezamagita de consistenta, care a fost casanta si n-am putut forma bile frumoase de inghetata, insa gustul…gustul a fost minunat. Alunele crocante au fost geniale, iar prune as fi pus chiar mai multe. Desi mi-a iesit 1.3 l de inghetata, a fost rasa in doua seri. Doamne, cat imi place inghetata!
DiaMar bucataria galbena says
Eu ador inghetata,am in congelator indiferent de anotimp.Un raft este rezervat numai pentru ea.
Aceasta cu siguranta mi-ar face placere sa o servesc.
Numai bine!