Cand eram mica nu prea imi placeau negresele. Nu stiu exact de ce, nu cred ca m-a convins gustul sau textura lor si oricum eu preferam deserturile cu vanilie iar ciocolata/cacao nu era printre preferintele mele. Motiv pentru care nici aceste “brownies” nu m-au convins de la inceput. Am incercat mai demult o alta reteta care nu mi-a placut in mod deosebit, asa ca am renuntat sa mai incerc.
Pana cand intr-o frumoasa seara de februarie ingerul brownie-urilor, Catalina, mi-a bagat sub nas o prea-minunata prajitura si cu inghetata pe deasupra! Atat mi-a trebuit :P.
Mi s-a parut una din cele mai bune prajituri din lume si am cerut, bineinteles, reteta. De atunci pana in prezent am repetat-o cu diverse ocazii, de la aniversari la seri de weekend in care nu stiam ce dulce sa pregatesc pentru un rasfat maxim.
Acum cateva saptamani, cand inca mai aveam inghetata cu prune in congelator, mi-am propus sa fac o combinatie fatala, asa ca am adunat ingredientele si am facut rapid un brownie, de data asta cu alune.
Conform sfaturilor Catalinei, am egalat cantitatile de unt si ciocolata si am adaugat si doua linguri de cacao ca sa obtin consistenta perfecta.
Am folosit:
200 gr de ciocolata neagra (Kandia). O ciocolata are doar 90 gr, deci trebuie sa cumparati 3 :).
200 gr de unt
3 oua
150 gr de zahar brun
80 gr faina alba
2 linguri de cacao
un praf de sare
un pumn de alune de padure crude
In timp ce am lasat cuptorul la incalzit la 180 de grade, am pregatit doua vase pentru bain marie. O oala cu apa cam de trei degete pe care am pus-o pe foc, iar deasupra ei un castron de inox. Castronul nu trebuie sa atinga apa.
In el am pus mai intai untul si am asteptat sa se topeasca iar apoi am adaugat ciocolata rupta in bucati. Le-am amestecat pana cand s-au omogenizat si apoi am lasat vasul la racit cam 15 minute.
Intr-un alt castron am batut cu mixerul ouale cu sarea si cu zaharul adaugat treptat. Puteti sa mixati pana se topeste zaharul, insa eu nu am rabdare. Le amestec cam 5-6 minute pana cand devin cremoase si gata. Oricum, textura prajiturii e un pic mai densa cand nu se topeste zaharul de tot, iar mie imi place mai mult asa.
Dupa ce s-a racit amestecul de ciocolata, se adauga in el crema de oua si se amesteca usor. Apoi, peste ele, se cern faina si cacaua si se incorporeaza la fel usor.
Am pus aluatul intr-o tava cu hartie de copt si apoi am asezat peste el cateva alune de padure.
Tava intra in cuptor pentru 20 de minute. Daca dupa acest timp e inca moale in mijloc, se mai lasa inca 5 minute. Ideea e ca prajitura in final trebuie sa fie usor moale inauntru, deci testul scobitorii nu va va ajuta in acest caz. Dupa ce se raceste, se mai intareste.
Pai si dupa ce s-a racit, ce credeti ca am facut? I-am pus un mot de inghetata si am infulecat ca si cum n-ar fi existat calorii pe lume :).
Anonymous says
si ce dimensiune a avut tava in care ai copt prajitura?
Andreea says
tava are 25 de cm lungime si 15 latime.
Lidia says
La cuptor pe ce program si ce temperatura?
Andreea says
Buna, Lidia! Am scris in reteta temperatura, este 180 de grade. Programul ar fi caldura sus jos.