In ultima vreme am crescut procentul de mancare vegana (de post) si raw in alimentatia mea si ma simt foarte bine. Mai ales ca gasesc retete surprinzator de gustoase si de usoare.
Nu mai stiu exact cum m-am hotarat sa fac chiftelele astea, dar erau de mult timp pe lista mea. Citisem zeci de retete de “burgeri vegetali”, iar majoritatea contineau fasole si quinoa sau orez brun si deja stiam cam care e treaba. Am ales si eu sa folosesc quinoa, pentru ca nu o mai pregatisem de ceva timp. Iar fasole neagra avem oricum in casa.
Cam intr-o ora am obtinut vreo 16 chiftele numai bune de un burger vegetarian (mult mai bun ca orice am mai incercat) sau de mancat fara remuscari alaturi de o garnitura de legume.
Am avut nevoie de:
100 grame fasole negra (se poate folosi orice tip)
jumatate de cana (de 250 ml) de quinoa (sau orez brun)
o ceapa rosie
3 linguri de seminte de canepa decorticate
doi catei de usturoi zdrobiti
o legatura de marar
o legatura de patrunjel
doua linguri de faina de in (seminte de in rasnite)
doua linguri de ulei de masline
sare
piper
Mai intai am pus la fiert fasolea cam doua ore, timp in care i-am schimbat apa de vreo 3 ori.
Separat, am pus pe foc o craticioara cu o cana jumatate de apa (aceeasi cana cu care am masurat quinoa).
Semintele de quinoa am asezat-o intr-o sita si le-am clatit bine sub jet de apa rece (operatiune obligatorie pentru a nu iesi amara). Apoi le-am pus in oala cu apa de pe foc. Le-am acoperit cu un capac si am dat focul la minim. Le-am lasat sa fiarba exact 15 minute. Apoi am oprit focul si am lasat oala acoperita inca 10 minute. Astfel am obtinut o quinoa gatita perfect, care nu s-a lipit de oala.
Am pus fasolea si quinoa intr-un vas inalt si le-am pasat bine cu blenderul. Apoi le-am adaugat o ceapa rosie taiata marunt, mararul si patrunjelul, taiate la fel, canepa, usturoiul, uleiul, usturoiul si sare si piper dupa gust. Ca sa evit sa folosesc ou, am amestecat doua linguri de faina de in cu 4 linguri de apa si le-am adaugat in compozitie.
Am amestecat totul bine cu blenderul si apoi am format chiftelele cu mainile umede.
Intr-o tigaie in car am pus foarte putin ulei de masline am rumenit chiftelele cam 3 minute pe fiecare parte. Apoi, le-am bagat 10 minute si in cuptor pentru 10 minute.
Modalitatea asta de gatire mi s-a parut cea mai potrivita pentru ca am obtinut niste chiftele crocante la exterior si moi in interior.
Daca le prajeam doar 3 minute pe fiecare parte in tigaie, ramaneau prea moi inauntru, daca le prajeam mai mult, se ardeau cam tare, daca le faceam doar in cuptor, pana se rumeneau, se uscau in interior. Credeti-ma, le-am incercat pe toate :).
Chiftelele astea le-am mancat prima data in lipie cu varza, rosii, ceapa si avocado, apoi cu salata de varza si morcovi si pe ultimele cu mancare de varza. Au mers de minune in fiecare combinatie si desi nu va pot amagi ca ar avea gust de carne, mie mi s-a parut ca au inlocuit-o cu succes.
Leave a Reply