• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Ciocolata de casa

22/12/2016 By Andreea 29 Comments

Primul desert pe care l-am facut vreodata a fost ciocolata de casa. In clasele primare la orele de educatie tehnologica faceam tot felul de proiecte, printre care si acest desert, pe care ajunsesem sa il fac foarte des si acasa. Cred ca pe vremea aceea era desertul meu preferat si inca se afla in topul preferintelor.

ciocolata-de-casa-2

In ultimii ani am gasit foarte multe retete de ciocolata de casa care au la baza siropul de zahar si le-am incercat de cateva ori, insa a fost un esec. Nu stiu de ce, dar n-am nimerit niciodata consistenta optima a siropului, chiar daca am urmat pasii intocmai. Ba chiar m-am uitat si la retete video (ceea ce nu fac prea des), ca sa vad exact cum trebuie sa arate siropul. Nu mi-a iesit si gata. Atat de rau m-am enervat, am dat vina pe unt, pe laptele praf, pe zahar si nu imi explicam de cand a devenit reteta de ciocolata de casa atat de pretentioasa, cand eu o pregateam fara probleme la 8 ani. Apoi m-am linistit putin si m-am gandit sa pun in practica metoda pe care o foloseam atunci, anume, sa fierb apa cu zaharul si untul in acelasi timp. Asa ca am facut exact asta, cu acelasi unt, lapte praf si zahar cu care esuasem cu cateva zile in urma, doar ca de data asta a iesit perfect. Deci adio sirop de zahar fiert fix 6.5 minute si care se cristalizeaza in paharul cu apa si hello tehnica de gatit de clasa a 2a.

ciocolata-de-casa-4

Pe scurt, se fierbe apa cu zaharul si untul si se lasa la racit. Apoi se toarna peste laptele praf combinat cu cacaoa si se amesteca pana se obtine o compozitie lucioasa, care se desprinde foarte usor de castron. La final, se asauga ceva nuci, alune, stafide, dupa preferinte. Se pune intr-o forma si se raceste minim 4-5 ore. In pozele de mai sus, ciocolata de casa pare destul de grunjoasa, asta pentru ca am taiat-o dupa vreo doua ore, caci nu mai aveam timp sa o pozez in lumina naturala, insa dupa ce s-a racit peste noapte, a capatat o textura mai lucioasa.

L.E.: Pentru ca proportiile de ingrediente lichide si solide sunt calculate la fix astfel incat ciocolata de casa sa se intareasca bine dupa ce se raceste, compozitia se va omogeniza chiar la final, dupa adaugarea ultimelor picaturi de lichid peste laptele praf. Uneori, este posibil ca amestecul final sa fie prea uscat, iar asta se poate intampla pentru ca se pierd niste mililitri de lichid in timpul pregatirii (se fierbe prea mult si se mai evapora apa, sau nu se adauga lingura de extract de vanilie). Pentru a evita situatia in care compozitia iese prea uscata, puteti adauga din start, 5-10 ml de apa in plus la fiert.

ciocolata-de-casa

Ciocolata de casa
 
Print
Timp de preparare
10 mins
Timp de gatire
5 mins
Timp total
15 mins
 
Portii: 10
Ingrediente
  • 100 gr de unt cu 82% grasime
  • 100-110 ml apa
  • 150 gr zahar
  • 350 gr lapte praf
  • 40 gr cacao
  • o lingura de extract de vanilie
  • nuci, alune de padure, stafide
Preparare
  1. Pune apa, zaharul si untul la fiert. Dupa 5-7 minute, cand dau in clocot si zaharul e topit, opreste focul, adauga extractul de vanilie si lasa lichidul sa ajunga la temperatura camerei. Untul are tendinta de a se intari deasupra, mai amesteca din cand in cand, pentru a-l omogeniza.
  2. Cerne printr-o sita fina laptele praf impreuna cu cacaoa intr-un castron.
  3. Cand lichidul s-a racit, toarna-l treptat peste ingredientele solide. Amesteca bine, dupa fiecare portie de lichid adaugata.
  4. Cand compozitia s-a legat si are o textura omogena, dar inca moale si lucioasa, adauga nucile si stafidele.
  5. Unge o bucata de folie alimentara cu unt si toarna ciocolata in mijloc. Da-i o forma de baton, strange bine folia la capete si las-o la racit in frigider, minim 4-5 ore.
3.5.3251

Save

Articole asemanatoare:

  • Raw brownieRaw brownie
  • Ciocolată de casă cu Baileys, fistic și merișoareCiocolată de casă cu Baileys, fistic și merișoare
  • Camembert la cuptor cu nuci și sos de merișoareCamembert la cuptor cu nuci și sos de merișoare
  • Banana bread fara zaharBanana bread fara zahar

Filed Under: desert, retete Tagged With: cacao, ciocolata de casa, lapte praf, nuci

Previous Post: « Pulled pork cu sos barbeque
Next Post: Briose sarate cu branza, dovlecei si ardei »

Reader Interactions

Comments

  1. Neija says

    14/08/2017 at 8:46 pm

    Reteta usoara, gata in 15 minute. Am folosit lapte pentru bebelusi. A iesit gustoasa. Multumim pentru reteta

    Reply
    • Andreea says

      18/08/2017 at 7:31 pm

      Multumesc pentru comentariu, Neija! Ma bucur ca ti-a placut :).

      Reply
  2. VISTOLI GABRIELLA says

    16/03/2018 at 8:05 pm

    PER FAVORE, È possibile avere la ricetta tradotta in ITALIANO ? GRAZIE.

    Reply
    • Andreea says

      19/03/2018 at 12:53 pm

      Ciao, Gabriella! I think you can try translating the recipe in Google translate. I don’t have the skills to translate it in Italian.

      Reply
    • Andreea says

      12/02/2021 at 9:08 am

      100 gr di burro con minimo 82%di grassi
      100 ml acqua
      150 zucchero
      350 latte in polvere 40 gr di cacao
      1 cucchiaino di estratto di vaniglia
      A piacere uvetta, noci, mandorle ecc
      Procedimento :
      Mettere l’acqua, il burro e lo zucchero a bollire per circa 5/7 min, lasciare raffreddare a temperatura ambiente, girando di tanto in tanto affinché il burro non solidifichi troppo.
      Mischiare il latte e il cacao in una ciotola. Aggiungere lo sciroppo di prima, poco per volta sopra le polveri fino a raggiungere una consistenza cremosa, aggiungere la frutta secca quando è ancora morbido l’impasto. Ungere della corta forno con del burro, versare il composto in mezzo dandogli la forma di un cilindro/rotolo… Lasciare riposare al frigo per almeno 4/5 ore.

      Reply
      • Andreea says

        10/03/2021 at 5:42 pm

        Multumesc mult, Andreea!

        Reply
  3. Mary says

    28/06/2019 at 6:27 pm

    Ar fi o problemă dacă laptele praf e fără grăsimi?

    Reply
    • Andreea says

      13/08/2019 at 8:06 pm

      Buna! Adica laptele praf e degresat? Daca are aceeasi textura ca a laptelui praf normal, nu cred ca ar trebui sa fie o problema. POti ncerca sa faci o cantitate mai mica, sa vezi cum iese.

      Reply
  4. Ionela says

    19/09/2019 at 11:06 am

    Este foarte delicioasă și se face rapid)

    Reply
    • Andreea says

      22/09/2019 at 12:15 pm

      Ma bucur ca ti-a placut, Ionela!

      Reply
  5. Ioana says

    02/02/2020 at 11:15 am

    Se poate și o variantă pentru ciocolată albă de casă? Mulțumesc!

    Reply
    • Andreea says

      06/02/2020 at 7:16 pm

      Buna, Ioana! Eu nu am incercat, insa cred ca poti omite cacao si obtii ciocolata alba. Poate doar sa mai scazi un pic cantitatea de apa, dar nu as sti sa iti spun cu cat. Poti testa.

      Reply
  6. Alejandra says

    10/04/2020 at 12:37 pm

    Am facut ciocolata de casa dupa diverse retete la viata mea, insa aceasta reteta a castigat locul 1 in topul preferatelor mele si nu cred ca voi face alta vreodata. Nu e prea dulce, e cremoasa si se topeste in gura si totusi ferma. Si dureaza foarte putin tot procesul, nu mi-am rupt mana amestecand, nu m-am panicat ca nu ma misc destul de repede ca la alte retete (ceea ce poate nu e un factor semnificativ pentru altii, dar eu urasc sa lucrez contratimp in bucatarie si urasc sa amestec mult si cu greu :)) ). Ba mai mult, am facut ciocolata asta tinandu-mi bebelusul mofturos dorming in marsupiu. 🙂 V-as arata si ce lucioasa si frumoasa a iesit, dar n-am optiune sa arasez fotografii aici.

    Reply
    • Andreea says

      27/05/2020 at 9:16 pm

      Wow! Ce comentariu minunat, mi-a adus un mare zambet pe buze!:) Multumesc mult ca ti-ai facut timp sa il scrii aici. SI ma bucur tare mult ca ti-a placut asa mult ciocolata! 🙂

      Reply
  7. Corina says

    30/05/2020 at 6:05 pm

    Azi e ziua cea mare si pt mine. Vreau sa incerc aceasta reteta. As vrea sa o pun in niste forme de silicon. Ai idee daca le voi desprinde usor sau risc sa ramana lipita si sa o scot bucatele?

    Reply
    • Andreea says

      06/06/2020 at 11:48 am

      Buna, Corina! Scuze de intarzierea raspunsului, cred ca ai facut deja ciocolata. Eu zic ca merge in forme de silicon si ca se desprinde ok. Dar daca vrei sa fii sigura, le poti unge cu puuuutin unt moale.

      Reply
  8. Marina says

    06/07/2020 at 7:45 pm

    Buna Andreea, am incercat reteta si desi am masurat totul ok, a iesit extraordinar de uscata compozitia si a trebuit sa fac mai mult sirop pentru a lega totul. Este posibil sa fie de vina laptele de praf?

    Multumesc mult

    Reply
    • Andreea says

      01/12/2020 at 1:18 pm

      Uneori imi iese si mie cam uscata, nu am reusit sa imi dau seama exact de ce. Ideea e ca proportiile de lichid si solid din reteta sunt la fix pentru ca ciocolata sa se intareasca bine dupa ce e racita. Ce am mai banuit eu ca se poate intampla: amestecul lichid este fiert prea mult si se mai evapora din apa, nu se adauga lingura de extract de vanilie (lichid), laptele praf absoarde diferit lichidul in functie de brand-ul folosit.
      Ca sa evit sa am un amestec foarte uscat, eu am inceput sa mai adaug 10 ml de apa in plus la fiert, ca sa ma asigur ca am suficient lichid. Dar si mie si altora le-a iesit foarte ok si cu cantitatile din reteta. Totusi, voi adauga si aceasta mentiune in articol, ca sa ofere o alternativa.
      Ideea e ca poate fi marita cantitatea de lichid, dar cu foarte putin, astfel incat sa ramana, totusi ciocolata bine intarita.

      Reply
  9. AnaMariaM says

    01/10/2020 at 7:49 pm

    Hello!
    Mi-am facut si eu curaj in seara asta sa o pregatesc.
    Abia astept sa se raceasca suficient, dar presimt ca ma voi indragosti de acest desert.
    Thanks pentru reteta, super clar explicata.
    Pupici!

    Reply
  10. Teodora says

    30/10/2020 at 9:30 am

    Buna! Se poate folosi și unt cu 65% grăsime? 🙂

    Reply
    • Andreea says

      19/11/2020 at 10:54 pm

      Nu am incercat, e posibil sa ii afecteze consistenta :(.

      Reply
  11. Lia says

    19/12/2020 at 12:17 am

    Bună seara! Am o dilemă, lapte praf pentru bebeluși trebuie sa procur? Va mulțumesc frumos!! Numaidecat o încerc și eu.

    Reply
    • Andreea says

      07/02/2021 at 7:03 pm

      Nu, lapte praf pentru deserturi. Se gaseste in supermarket-uri.

      Reply
  12. Denisa says

    09/03/2021 at 12:13 pm

    Eu am incercat sa fie putin mai sanatoasa si am pus miere in loc de zahar si ulei de cocos in loc de unt. A iesit foarte bună ❤️. Si am pus si lapte in loc de apa, m-am gandit ca poate e putin mai dulce tinand cont ca n am pus zahar

    Reply
    • Andreea says

      10/03/2021 at 5:34 pm

      Ma bucur sa aflu ca iese buna si in aceasta varianta, multumesc de feedback!

      Reply
  13. Maria says

    15/06/2022 at 9:54 pm

    Bună seara!
    Pot sa înlocuiesc o parte din laptele praf cu cacao,pentru o ciocolata puțin amăruie sau sa renunț la o anumita cantitate de zahar?
    Mulțumesc frumos!

    Reply
    • Andreea says

      16/07/2022 at 3:29 pm

      Buna, cred ca poti inlocui 1-2 linguri de lapte praf cu cacao, sau poti folosi o cacao mai intensa. Cantitatea de zahar o poti reduce, da, insa nu cu foarte mult, ca sa se mai inchege bine siropul.

      Reply
  14. Andreea B says

    30/10/2022 at 9:32 am

    Buna. Se poate pune zahăr brun ? Schimba ceva ?

    Reply
    • Andreea says

      10/11/2022 at 5:29 pm

      Nu cred ca schimba nimic, poti incerca.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Vacanta foodie la Londra

Cu bazaarul in vacanta: Londra

Mai multe calatorii →

Deserturi

Tarta cu mere, lime, nuci si stafide

Cornulete fragede cu magiun de prune

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Crumble cu fructe de padure, ovaz si quinoa

Rosti cu praz si oua prajite

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Pui cacciatore cu dovleac

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·