Totul a pornit cand am vazut acest bisque de somon care m-a fermecat pe loc. Nu ma gandisem pana atunci sa fac o supa crema cu peste si mi s-a parut o idee foarte buna. in plus, iubesc somonul, asa ca nu m-am lasat pana n-am facut-o. Si am gasit intr-o zi somon intreg la Cora cu vreo 25 ron/kg, asa ca am luat unul de vreo 2 kg si m-am apucat de treaba.
Pentru supa am folosit tacamul de somon (capul si coloana) si 300 de grame de file taiat in bucati medii si curatat de oase si de piele.
In rest, mi-au mai trebuit:
2 morcovi medii taiati rondele
o ceapa verde
radacina de pastrunjel (puteti folosi pastarnac)
150 ml vin alb sec
o lingura de ulei de masline
doua cepe albe
o lingurita de rozmarin maruntit (al meu a fost de pe crenguta, dar uscat)
un dovlecel taiat in bucati medii
300 grame de cartofi noi spalati dar necuratati de coaja (daca sunt mai mari, ii puteti taia in 2 sau 4 bucati)
3 catei de usturoi maruntiti
sare si piper
Mai intai am facut fondul de peste (supa clara) din tacamul de somon pe care l-am pus intr-o oala cu ceapa verde taiata, morcovii, radacina de patrunjel si vinul. Am umplut oala (de 2 litri) cu apa si le-am fiert cam 20-25 de minute. Spuma care se creeaza la suprafata, trebuie indepartata cu o spumiera. Dupa ce s-a racit supa, am scos tacamul de peste si strecurat-o.
Intr-o oala mai mare (ar fi necesara una de 3 litri), am incalzit uleiul si am calit ceapa taiata (solzi) impreuna cu rozmarinul timp de 3 minute. Apoi am adaugat dovlecelul si cartofii si le-am prajit usor 3 minute. Au intrat apoi usturoiul si fileul de somon.
Le-am mai calit 2 minute si apoi am adaugat un litru de fond de peste, sare si piper. Dupa ce totul a dat in clocot, am scazut intensitatea focului si am lasat oala pe foc inca 15 minute. Ca sa fiti siguri ca e gata, incercati un cartof.
Dupa ce am oprit focul, am lasat oala sa se raceasca 30 de minute si apoi am transferat legumele si pestele intr-un vas inalt si le-am pasat cu blenderul. Am adaugat treptat si lichidul din oala. Se amesteca bine cu blenderul pana cand supa devine cremoasa. Daca e prea groasa pentru gustul vostru, puteti adauga apa fiarta pana obtineti consistenta dorita.
Am pregatit pentru acest bisque de somon si niste paine unsa cu ulei de masline, prajita pe gratar. In castron am pus si cateva bucatele de ardei iute care au facut supa putin picanta. Mi-a placut tare mult!
Iar ce-am facut din restul de somon, urmeaza in episoadele viitoare :).
Veronica says
Cat de frumos este vasul 🙂 De unde l-ai achizitionat?
Andreea says
Îl am de la Roma 🙂
Fab Chef says
M-ai cucerit cu supica asta. Trebuie sa fie minunata. Chiar mi s-a facut o poftaaaa!