• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Banana bread cu discard de maia

09/08/2024 By Andreea Leave a Comment

Discardul de maia este acel rest de maia hrănită de care nu mai ai nevoie. Dacă nu vrei să arunci acest rest, îl poți folosi în diverse rețete imediat după hrănire, sau îl poți aduna într-un borcan și îl poți păstra la frigider și aduna mai mult, el putând fi utilizat și dacă nu e activ, în rețete care nu se bazează pe maia pentru a dospi.

Sunt multe rețete de pancakes, waffles, brioșe, biscuiți, chiar și blaturi de tort ce folosesc discard în aluat. Acest discard nu are rolul de a dospi aluatul, ci se folosește pentru a reduce risipa de maia după hrănire dar și pentru a oferi un gust ușor acrișor și o textură un pic mai elastică, mai gumoasă aluatului. În rețetele care necesită discard, se folosește de obicei un alt agent de creștere, precum praful de copt sau bicarbonatul. Un exemplu de astfel de rețetă este această banana bread, care iese foarte pufoasă și fragedă. Mie mi s-a părut chiar una dintre cele mai bune banana bread pe care l-am făcut.

Această rețetă are nevoie de 120 gr de discard de maia. Eu păstrez o cantitate destul de mică de maia mamă (undeva la 60-70 gr), deci după o hrănire, rămân cu puțin discard. De aceea, atunci când vreau să fac rețeta de banana bread, hrănesc maiaua cu niște cantități mai mari, că să îmi rămână suficient. Dacă în mod normal pentru hrănire folosesc 10 gr de maia, 30 gr de apă și 30 gr de făină, atunci când vreau să fac banana bread cu discard, hrănesc 20 gr de maia cu 60 gr de apă și 60 gr de făină. Din cele 140 gr rezultate, iau 10 grame de maia și o hrănesc din nou cu 30 gr de apă și 30 de făină, pentru a păstra maiaua mamă în continuare, iar ce rămâne din cele 140 gr folosesc ca discard.

Banana bread cu discard de maia
 
Print
Timp de preparare
15 mins
Timp de gatire
60 mins
Timp total
1 hour 15 mins
 
Portii: 12
Ingrediente
  • 2 ouă mari
  • 50 gr zahăr brun
  • 120 gr discard maia (poate fi proaspăt, în urma unei hraniri sau mai vechi, ținut la frigider)
  • 100 gr unt topit și ușor răcit
  • 3 banane medii foarte coapte
  • o linguriță de praf de copt
  • o linguriță de bicarbonat de sodiu
  • ¼ linguriță sare
  • o linguriță de scorțișoară
  • 240 gr făină
  • 80 gr nuci tocate
Preparare
  1. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade (căldură sus și jos).
  2. Untul se topește și se lasă la răcorit 10 minute.
  3. Se pasează bananele cu o furculiță și se amestecă cu ouăle, discardul de maia și untul topit.
  4. Într-un bol se amestecă făina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, zahărul și scorțișoara, apoi se adaugă peste ingredientele lichide împreună cu nucile.
  5. Se amestecă ușor, cât să se omogenizeze.
  6. Aluatul se transferă într-o tavă de chec (a mea are 21 x 11 cm) și se bagă în cuptorul preîncălzit timp de 60 de minute.
  7. Checul se înțeapă cu o scobitoare sau o frigăruie de lemn pentru a verifica dacă e complet copt.
3.5.3251

 

Filed Under: desert, retete Tagged With: banana bread, banane, chec, maia

Previous Post: « Pavlova cu lemon curd și afine
Next Post: Ardei umpluți »

Reader Interactions

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Cu bazaarul in vacanta: Prin Cluj

Un weekend la vila Leonida

Mai multe calatorii →

Deserturi

Trufe raw de canepa

Prajitura cu nuci si glazura de galbenus (P)

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Oua posate cu sos de mustar

Mic dejun sanatos: budinca raw de cacao

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Pastă de somon

Muhammara

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Cartofi dulci umpluți

Quiche rapid cu ciuperci

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2025 · Taste Bazaar ·