• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • desert
    • bauturi
  • travel
  • Despre
  • Contact

Rulada de caju cu mac

20/06/2011 By Andreea 10 Comments

   Am descoperit reteta asta pe blogul Oliviei in timp ce-mi faceam documentarea pentru provocarea raw si a devenit instant noul meu desert preferat. Este foarte sanatos si extrem de delicios. Am nevoie de doar doua-trei feliute si ma satur. Olivia il prezinta drept inlocuitor de cozonac iar eu cred ca macul si portocala chiar aduc acel gust familiar si aromat. Dar pentru mine, rulada asta inlocuieste cu succes aproape orice dulce. Nu-mi mai trebuie nici inghetata, nici ciocolata si nici alta prajitura. Ceea ce e mare lucru :).

Prepararea este foarte simpla. Avem nevoie de:

150 gr caju crud
4 linguri de miere (cea mai reusita rulada a fost cea cu miere de rapita in “aluat” si de salcam in umplutura)
semintele de la jumatate de pastaie de vanilie ( se pot inlocui cu esenta de vanilie sau zahar vanilat naturale)
3 linguri de mac (e mai bine daca e si el macinat pentru ca nu se mai simt bobitele tari)
2-3 lingurite de coaja de portocala (spalata foarte bine si curatata cu zeama de lamaie si/sau otet)
 
   Mai intai caju-ul se macina in rasnita sau, cum am facut eu, prin masina de macinat nuci. Se amesteca faina obtinuta cu 2 linguri de miere si vanilia. Se amesteca bine cu degetele pana se obtine o pasta lipicioasa (ca martipanul). Se intinde pe o bucata de hartie de copt pana se obtine un strat de 0.5-1 cm grosime.
   Separat, se amesteca macul cu restul de miere si coaja de portocala. Se intinde peste foaia de caju si apoi, cu ajutorul hartiei, se ruleaza.

Dupa ce sta la frigider cateva ore, rulada se taie  si se mananca cu pofta si fara procese de constiinta :).

Timp: 15-20 de minute
Portii: 4 portii ce pot parea mici dar sunt satioase
Costuri: 7 ron (folositi vanilia din pastaie care e foarte scumpa costa mai mult cu 5 ron :))

Unde gasiti:
– caju crud in supermarketuri (in Cora se gaseste in zona de legume/fructe). 500gr costa cam 30 ron.Se mai gaseste vrac, in Piata Matache, la taraba mare cu fructe uscate, nuci si condimente si costa cam 45 ron/kg
– pastai de vanilie sunt in magazine la punguta (la raftul de esente, zahar vanilat, etc.) sau in Matache si costa 10 ron o bucata. Am mai gasit si un magazin online : http://www.pastaidevanilie.ro/ cu preturi mai bune dar n-am incercat inca pastaile lor.

Articole asemanatoare:

  • Natural Cuisine – Taitei de hrisca cu ciuperci si sos de caju si busuioc (fara gluten)Natural Cuisine – Taitei de hrisca cu ciuperci si sos de caju si busuioc (fara gluten)
  • Briose cu morcovi si crema de cajuBriose cu morcovi si crema de caju
  • Inghetata cremoasa de bananeInghetata cremoasa de banane
  • Budinca de lamaieBudinca de lamaie

Filed Under: desert, raw vegan, retete Tagged With: caju, desert

Previous Post: « Tarta cu praz si ciuperci
Next Post: Cheesecake se intoarce! :) »

Reader Interactions

Comments

  1. uca says

    21/06/2011 at 8:21 am

    sper sa postezi cat de curand retete de branza raw 🙂

    Reply
  2. Lavinia says

    21/06/2011 at 9:17 am

    Imi place mult macul si toate dulciurile care il contin. Cred ca o sa incerc reteta asta desi nu sunt mare fan raw.
    Pastai de vanilie gasesti la Bacania Veche cu 3-4 lei in functie de marimea pastaii.

    Reply
  3. Delicioasa says

    21/06/2011 at 9:48 am

    Si eu pusesem ochii pe reteta aceasta, dar am auzit comentarii cum ca ar fi prea dulce. Daca tie ti-a placut, inseamna ca e delicios 🙂 Incerc si eu. Te pup

    Reply
  4. Andreea says

    21/06/2011 at 11:47 am

    @lavinia: eu am avut o mare revelatie cu ‘prajitura’ asta, deci incearc-o macar si zi-mi ce parere ai :).la Bacanie nu am ajuns niciodata pana acum (doar la street delivery:))…e prea departe :(.oricum, ma mir ca exista si preturi asa mici la ei 🙂
    @deli: e prea dulce daca pui prea multa miere :)).si eu am patit asta prima oara, dar apoi am pus mai putina miere (mult mai putin fata de reteta Oliviei) si a iesit perfect.oricum, poti gusta ‘aluatul’ in timp ce-l indulcesti, iar in mac, chiar nu e nevoie de asa multa.te pup si eu!:)

    Reply
  5. Delicioasa says

    22/06/2011 at 4:43 pm

    Uite, am verificat reteta Oliviei, din nou. Fie a modificat ingredientele, fie ceva e gresit. Ai folosit mai putin caju si mult mai multa miere decat ea. 300 g caju + 3 lg miere versus 150 g caju si 4 linguri de miere. Acum sunt in super incurcatura… Cred ca iti voi urma recomandarea, gust si vad ce se intampla 🙂 O zi frumoasa!

    Reply
  6. Andreea says

    23/06/2011 at 7:01 am

    Olivia a scris 3 linguri prima oara (pentru caju) si apoi inca 5 pentru mac.ce-i drept, proportional atata ar veni si la mine, doar ca am folosit mai putin mac. depinde si de cat de dulce e mierea.prima oara,cu cea poliflora mi s-a parut ca a iesit prea dulce si apoi cu rapita+salcam in cantitati putin mai mici, a iesit ok. oricum, masurile se pot ajusta din mers.pui cata putina miere si vezi cum iti place.la caju trebuie putin mai multa ca se se intinda bine, dar in mac poti pune si jumatate de lingura.

    Reply
  7. AndreeaG says

    03/07/2013 at 11:31 am

    OMG!!! se face-se face-se face ! 😀
    Sper sa nu lesin de pofta in drumul spre casa 🙂 Si mai sper sa iasa bine si cu migdale+nuci in loc de caju, ca-i tare scump si nu prea gasesc pe la mine. Fac de test si vad ce iese dar am o banuiala ca se va aproba cu aplauze 🙂
    Nici nu speram eu sa gasesc asa bunatate de reteta, cand am inceput sa caut “rulada cu mac”, si rapida si raw(sanatoasa) 🙂
    Sa scobesc prin camara sa vad daca mi-a mai ramas ceva miere de rapita, pres ca a fost ok pt ca nu-i atat de dulce si este si cremoasa. Cremoasa mai am, de floarea-soarelui, si proaspata de salcam, vedem ce iese 🙂
    Uf … mai am 3 ore pana ajung acasa … Chiar trebuie sa stea la frigider? am o banuiala ca se vor amesteca la gramada toate ingredientele si se va manca cu lingurita, proaspat, din castron 🙂 Iar pe post de coaja de portocala (cah!) bag o mana de zmeura proaspata 🙂
    Gata, plec, am umplut de bale pe aici! 🙂
    PS: sti vorba aia cu “you had me since Hello!” ? Eu am citit reteta asta si apoi am sarit la pagina in care te-ai descris, si nu-mi trebuie mai mult (desi, evident, voi mai citi pe aici), m-ai cucerit deplin 🙂

    Reply
  8. Andreea says

    04/07/2013 at 7:36 am

    Buna Andreea! Ma bucur sa vad oameni asa de entuziasmati pe aici :). Si iti multumesc mult pentru aprecieri!
    Reteta asta e una din preferatele mele deserturi raw si am cucerit si eu la randul meu pe altii cu ea.
    Sigur ca merge cu nuci si migdale, doar ca o sa obtii o alta prajitura, pentru ca gusturile si textura vor fi diferite. Insa merita sa incerci. Caju se gaseste si ceva mai ieftin, varsat, iar daca nu ai magazine la tine in oras care sa vanda la kg, poti comanda de pe Dried Fruits. Eu folosesc un kg de caju in cateva luni…
    Mierea de rapita, intr-adevar e mai ok, pt ca e mai putin dulce, insa eu am folosit si alte tipuri de miere si a iesit foarte bine.
    Trebuie sa stea putin la frigider, ca sa se intareasca, dar nu se intampla nimic daca tai o felie-doua direct dupa ce ai rulat “cozonacul”. Sau daca te ajuta, tine-o in congelator 10-15 minute.

    Reply
  9. AndreeaG says

    04/07/2013 at 8:36 am

    Dried Fruitd are sediul chiar in orasul meu (Rm Valcea) 🙂 Chiar am comandat recent ceva produse, si am zis ca totusi caju e cam de fitze (52lei/kg cu TVA cu tot), nu se justifica, ne descurcam si cu chestii autohtone 🙂 Imi place mult, comand ocazional dar am zis sa ma abtin de data asta.
    Si ca sa dau cu dreptul in stangul, ieri dupa-amiaza m-am oprit la un Plafar, si printre altele m-am infipt intr-o punguta mica de caju, singua disponibila, care avea fix 150gr, cat imi trebuia mie, la minunatul pret de 13lei, deci vreo 90 de lei pt kg :))
    Ma rog, am fost pe acelasi principiu, sa o fac, macar prima data cu respectarea tuturor instructiunilor, pe urma vad eu ce mai adaptez 🙂
    Cu mierea nu a fost problema, am de toate felurile, suntem producatori 🙂
    Am chiar si coaja de portocala, pusa la borcan, cu zahar, de la ceva portocale din sursa sigura 🙂
    Deci exista maglavaisul, e la frigider (amestecate toate in castron, pt ca n-am avut timp sa-i dau si forma de rulada), sper sa nu mi-l manance pe tot pana ajung si eu acasa dupa-amiaza! 🙂

    Reply
  10. Andreea says

    04/07/2013 at 1:28 pm

    Pai si ai apucat sa-l gusti? Ti-a placut? 🙂
    Am vazut ca aveti miere si daca nu aveam deja dulapul plin de miere, apelam la tine, caci tare frumos ai povestit despre ea.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Gaseste mai multa inspiratie pe contul de Instagram

Una din rezoluțiile mele culinare de anul acesta Una din rezoluțiile mele culinare de anul acesta este să experimentez mai multe rețete cu maia. Ieri am făcut o focaccia cu maia care a ieșit genial. Efortul a fost minim, pentru că aluatul se pregătește fără frământare, însă a trebuit să am ceva răbdare, căci a dospit vreo 10 ore.
Am făcut aluatul dimineață și l-am copt la cină.
Eu am folosit un mix de făinuri, pentru că așa am avut, dar puteți folosi un singur tip de făină. Ideal e să fie o făină de pâine, rezistentă la o hidratare mai mare.

Ingrediente:

380 apa
60 gr maia hranita 1:1:1 (la punctul maxim de fermentare)
500 gr făină albă de pâine (eu am folosit 150 gr făină 480 de la Harmopan și 350 gr făină Manitoba Caputo)
9 sare

Într-un bol mare am amestecat apa cu maiaua, apoi am adăugat făina și sarea. Am amestecat cu mâna până s-a omogenizat aluatul. Am acoperit bolul și am lăsat aluatul să dospească la temperatura camerei (22-23 de grade).
După 15 minute am făcut un set de întinderi și împăturiri (stretch and folds) direct în vas.
După alte 30 de minute am repetat aceleași împăturiri.
Am acoperit iar bolul și l-am lăsat la temperatura camerei încă 7 ore.
Am pus într-o tavă o bucată de hârtie de copt, pe care am uns-o cu o lingură de ulei de măsline.
Am turnat o lingură de ulei și pe deasupra aluatului, l-am uns peste tot, apoi am acoperit tava cu o folie alimentară și am lăsat aluatul din nou la dospit o oră jumătate la o temperatură mai mare (aprox. 25 de grade).
Cu vreo 20 de minute înainte de a fi gata aluatul, am preîncălzit cuptorul la 220 de grade.
Am mai turnat o lingură de ulei peste aluat și l-am uns bine peste tot. Am întins aluatul în tavă și l-am împuns cu degetele, astfel încât să se creeze niște adâncituri.
Am pus deasupra aluatului niște roșii cherry tăiate în două, măsline verzi, pesto de fistic și fulgi de sare Maldon. Eu doar asta am avut, dar puteți să mai puneți rozmarin, busuioc, căței de usturoi.
Am băgat tava în cuptor pentru 25 de minute.
Noi am mâncat focaccia cu o salată cu nuci și clementine, cu niște mozzarella. Dacă rămâne, se păstrează bine învelită în folie alimentară, la temperatura camerei. A doua zi puteți face niște sandvișuri delicioase cu mozzarella și prosciutto.
Prânzul de azi: pulpe de pui cu sos de muștar ș Prânzul de azi: pulpe de pui cu sos de muștar și miere, cartofi dulci la cuptor și salată de varză roșie.
Pentru sosul de muștar am amestecat 3 linguri de muștar cu o lingură de ulei de măsline, o lingură de miere, o linguriță de oțet, o linguriță de rozmarin uscat, jumătate de linguriță de usturoi granulat, sare și piper. Am întins sosul pe toată suprafața pulpelor, le-am așezat într-o tavă unsă cu puțin ulei și le-am copt cam 45 de minute la 180 de grade.
.
.
.
.
.
#chicken #honeymustard #honeymustardchicken #sweetpotato #redcabbage #lunch #hereismyfood #inmykitchen #myopenkitchen #shareyourtable #goodmoodfood
Era ora 00:08 când am făcut poza asta, după ce Era ora 00:08 când am făcut poza asta, după ce am stat pe întuneric în bucătărie să ne uităm la artificii. Am ciocnit un pahar de prosecco, apoi am scos tarta cu lime din frigider și pentru că mi-a plăcut tare mult cum a ieșit, l-am rugat pe @madagrecu să-mi facă o poză cu ea. N-aveam ținută festivă și nici n-aveam coafura aranjată, dar eram liniștită și încrezătoare că vom avea un an bun, așa că m-am gândit să împărtășesc și cu voi această imagine.
Vă doresc un an liniștit, să fiți sănătoși și să vă bucurați de tot ce aveți. Vă mulțumesc că sunteți aici și că îmi dedicați și mie puțin din timpul vostru. Înseamnă tare mult pentru mine ❤️.

P.S. Rețeta tartei cu lime și lapte și o găsiți la @prajiturela.
.
.
.
.
.
#happynewyear #livethelittlethings #thehappynow #mytinyatlas
Dacă și voi petreceți Revelionul acasă, am pen Dacă și voi petreceți Revelionul acasă, am pentru voi o idee de desert festiv cu care să vă răsfățați. Un parfait cu straturi de brownie, mousse de ciocolată  și vișine, un vis dulce amărui numai bun de savurat în ultima zi din an.

Alături de @heidi.chocolate, vă invităm să pregătiți acest desert și să publicați în feed o poză cu el (în care să apară și ciocolata Heidi 75) până pe 5 ianuarie și puteți câștiga un voucher de 1000 de lei la @kitchenshopromania. În postare e necesar să dați tag @heidi.chocolate pe imagine, iar în text să includeți #HeidiToCook. Dacă doriți, îmi puteți da și mie tag să vă admir creațiile ❤️ 🍫.

Eu am făcut un blat de brownie pentru a-l așeza în straturile parfait-ului, iar rețeta lui o veți găsi în Highlights. Dacă nu aveți timp sa îl  pregătiți, puteți folosi biscuiți digestivi, cu ciocolată sau Speculoos (200 gr).

Ingrediente (4 porții)

70 gr zahăr
4 ouă 
160 ciocolată Heidi 75 tocată mărunt
2 linguri cacao
o lingură de cafea instant 
o lingură de unt 
300 ml smântână lichidă rece

200 gr vișine congelate (sau din compot)
o lingură de zahăr 
50 gr migdale măcinate 

Vișinele congelate se pun într-o oală împreună cu o lingură de zahăr și se fierb 15 minute.

Se pun într-un castron termorezistent ouăle și zahărul și se așază la bain marie. Se amestecă în continuu cu un tel timp de 8 minute până când se formează o cremă spumoasă.
Castronul se ia de pe foc și se adaugă în el ciocolata tocată, cacaoa, cafeaua instant și untul și se amestecă până se omogenizează. Se lasă la răcit 10 minute.
Se mixează 300 ml smântână până se întărește. Se pune o treime din smântâna bătută în crema de ciocolată și se încorporează cu mișcări ușoare. Se adaugă și restul de smântână și se amestecă până la omogenizare.
Se fărâmițează blatul de brownie/ biscuiții într-un bol. Se toarnă deasupra zeama de la vișinele fierte (sau 50 ml de compot) și se amestecă.
Într-un pahar se așază 3 linguri de firimituri de brownie/ biscuiți, o lingură de migdale, apoi 3 linguri de mousse. Se pun câteva vișine, apoi iar 3 linguri de mousse. Se repetă așezarea straturilor. Paharele se țin la frigider minimum o oră. Se decorează paharele cu frișcă și fulgi de ciocolată.
AD
Vă povesteam acum câteva zile că am pus în Vă povesteam acum câteva zile că am pus în meniul de Crăciun și o salată cu nuci și clementine pe care o descoperisem pe @delish. Mi se păruse o combinație interesantă de gusturi și texturi, numai bună să aducă ceva prospețime și culoare pe masa festivă. 
N-am reușit să o pregătesc de Crăciun, dar am făcut-o aseară și ne-am plăcut atât de mult încât am făcut-o din nou și azi. 
Ieri am mâncat-o alături de o pastă de morcovi copți cu năut și migdale, iar în seara aceasta alături de cartofi dulci copți cu bacon. A mers super bine în ambele variante.
Vă las mai jos rețeta pe care eu am adaptat-o puțin.

Ingrediente 
80 gr mix de frunze verzi (baby spanac, rucola, fetică)
3 clementine 
60 gr miez de nucă 
20 gr merișoare
50 gr brânză maturată (se poate folosi parmezan sau cheddar)

Pentru dressing
2 linguri de oțet balsamic 
2 linguri de ulei de măsline 
o lingură de suc de clementine 
o linguriță de miere
o linguriță de muștar 
1/2 linguriță sare
piper

Se prăjesc nucile într-o tigaie, fără ulei.
Într-un borcan mic se pun ingredientele pentru dressing, se fixează capacul și se agită puternic câteva secunde pentru a se omogeniza.
Într-un bol se așază frunzele verzi și peste ele se toarnă 3/4 din dressing. Se amestecă bine.
Clementinele se curăță de coajă și se feliază. Se așază peste frunze. Se pun nucile prăjite, merișoarele, iar brânza se rade pe deasupra cu un curățător de legume. 
La fina se toarnă și restul de dressing.
.
.
.
.
.
#salad #clementine #clementinesalad #walnuts #hereismyfood #inmykitchen #vegetarianfood #eatrealfood #mykitchenstories
În Ajun am gătit, am făcut cozonaci cu Petra În Ajun am gătit, am făcut cozonaci cu Petra și am împachetat cadouri până târziu. Ieri am desfăcut cadouri, am stat în pijamale toată ziua, ne-am jucat, am mâncat ceva bun la cină și ne-am uitat la artificii pe geam. 
Au fost niște zile frumoase și liniștite în trei, la noi acasă ✨.
Sper că nu e târziu să vă urăm sărbători frumoase, liniștite, cu tihnă și mici bucurii care să vă aducă zâmbete și armonie.
Cozonacul e gata, pâinea cu maia e gata, am făcu Cozonacul e gata, pâinea cu maia e gata, am făcut și o supă de găluște cu pui și un chec aperitiv și aproape am terminat de gătit pe ziua de azi. 
Diseară fac prăjitura cu smântână și nuci, iar mâine pregătesc friptura pentru masa de Crăciun.
Voi cum stați cu pregătirile?
Cozonacul l-am făcut după rețeta de cozonac cu aluat opărit de la @andreeachinesefood și a ieșit divin! Aluatul se rupe în fâșii (swipe pentru video), iar proporția de aluat/ umplutură e perfectă. Eu am înjumătățit cantitățile de ingrediente din reteta ei și mi-au ieșit doi cozonaci medii.
.
.
.
.
.
#cozonac #cozonaccunuca #christmasdessert #christmaseve #christmastime #homebaked #inmykitchen
Cina din seara asta: paste cu creveți și sos de Cina din seara asta: paste cu creveți și sos de unt cu usturoi și vin alb.
Am încins în tigaie o lingură de unt și o lingură de ulei de măsline, am pus 4 căței de usturoi feliați subțire și i-am călit vreo 2 minute. Am adăugat cam 500 gr de creveți congelați, 100 ml de vin alb și sare. Am prăjit creveții cam 3 minute pe fiecare parte, până când s-au făcut roz și s-a pătruns carnea, apoi am oprit focul. Am adăugat în tigaie 200 gr de tagliatelle fierte, cam 50 ml de apă în care au fiert pastele, pătrunjel și am ras parmezan pe deasupra. Am amestecat bine totul și cina a fost gata în 20 de minute.
.
.
.
.
.
#shrimp #shrimppasta #quickdinner #inmykitchen #hereismyfood #garlicbuttershrimp #tablesituation #goodmoodfood #ourfoodstories
Am descoperit magia chifteluțelor odată cu div Am descoperit magia chifteluțelor odată cu diversificarea Petrei. Pentru că a fost cea mai ușoară modalitate de a-i oferi carne și în același timp și alte grupe alimentare, dar și pentru că le puteam congela și le aveam oricând la îndemână, am devenit cea mai mare fană chifteluțe, ba chiar am fost botezată #ZanaChifteluta 😄.
De atunci am experimentat tot felul de chifteluțe: din carne de pui, de curcan, de porc, vită sau somon. Dar și vegetariene, din cartofi sau dovlecei. Toate ne-au plăcut atât nouă cât și Petrei.
De data aceasta am pregătit niște chifteluțe de curcan cu morcovi, pentru care am tocat carnea în robotul HR7510 de la @philipsromania și apoi le-am prăjit, fără pic de ulei, în Airfryer-ul XXL, tot de la @philipsromania.

Până la finalul anului, beneficiați de un discount de 15% la orice produs de pe site-ul @philipsromania, în caz că doriți să profitați și să faceți cadouri practice pentru cei dragi.

Pentru chifteluțe am tocat în robot 700 gr de piept de curcan (cu lama în S). Apoi, cu accesoriul de ras al robotului, am ras un morcov. Am amestecat carnea tocata și morcovul ras cu un ou, o ceapă verde tocată, o lingură de pătrunjel tocat, un cățel de usturoi zdrobit și niște condimente uscate (oregano, rozmarin, bucuioc). Opțional, se poate adăuga și o lingură de ulei de măsline.
Am format chifteluțe cu palmele ușor umede. Le-am așezat în cuva Airfryer-ului și le-am prăjit 10 minute la 180 de grade.
Apoi am băgat în Airfryer și un cartof dulce tăiat cuburi, amestecat cu o linguriță de ulei de măsline și una de usturoi pudră și l-am prăjit și pe el 5 minute.
Am servit chifteluțele cu broccolini opărit 5 minute și apoi tras la tigaie cu puțin unt și cu bucăți de cartof dulce.

[AD]
#philipsromania #acasacuphilips #philipsairfryer #faraulei #airfryerrecipes #broccolini #sweetpotato
Follow @tastebazaar on Instagram

Cauta pe blog

Calatorii

Excursie in Franta

Cu bazaarul in vacanta: Atena – partea a doua

Mai multe calatorii →

Deserturi

Crumble cu fructe de padure, ovaz si quinoa

Tort fara gluten cu iaurt grecesc, prune coapte, nuci si rozmarin

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Rulada de…omleta

Pancakes cu maia

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Salata cu nuci si clementine

Salata turceasca de morcovi cu iaurt

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Chilli con carne

Tocana de pui cu mazare si piure gratinat

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2021 · Taste Bazaar ·