• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Rulada de caju cu mac

20/06/2011 By Andreea 10 Comments

   Am descoperit reteta asta pe blogul Oliviei in timp ce-mi faceam documentarea pentru provocarea raw si a devenit instant noul meu desert preferat. Este foarte sanatos si extrem de delicios. Am nevoie de doar doua-trei feliute si ma satur. Olivia il prezinta drept inlocuitor de cozonac iar eu cred ca macul si portocala chiar aduc acel gust familiar si aromat. Dar pentru mine, rulada asta inlocuieste cu succes aproape orice dulce. Nu-mi mai trebuie nici inghetata, nici ciocolata si nici alta prajitura. Ceea ce e mare lucru :).

Prepararea este foarte simpla. Avem nevoie de:

150 gr caju crud
4 linguri de miere (cea mai reusita rulada a fost cea cu miere de rapita in “aluat” si de salcam in umplutura)
semintele de la jumatate de pastaie de vanilie ( se pot inlocui cu esenta de vanilie sau zahar vanilat naturale)
3 linguri de mac (e mai bine daca e si el macinat pentru ca nu se mai simt bobitele tari)
2-3 lingurite de coaja de portocala (spalata foarte bine si curatata cu zeama de lamaie si/sau otet)
 
   Mai intai caju-ul se macina in rasnita sau, cum am facut eu, prin masina de macinat nuci. Se amesteca faina obtinuta cu 2 linguri de miere si vanilia. Se amesteca bine cu degetele pana se obtine o pasta lipicioasa (ca martipanul). Se intinde pe o bucata de hartie de copt pana se obtine un strat de 0.5-1 cm grosime.
   Separat, se amesteca macul cu restul de miere si coaja de portocala. Se intinde peste foaia de caju si apoi, cu ajutorul hartiei, se ruleaza.

Dupa ce sta la frigider cateva ore, rulada se taie  si se mananca cu pofta si fara procese de constiinta :).

Timp: 15-20 de minute
Portii: 4 portii ce pot parea mici dar sunt satioase
Costuri: 7 ron (folositi vanilia din pastaie care e foarte scumpa costa mai mult cu 5 ron :))

Unde gasiti:
– caju crud in supermarketuri (in Cora se gaseste in zona de legume/fructe). 500gr costa cam 30 ron.Se mai gaseste vrac, in Piata Matache, la taraba mare cu fructe uscate, nuci si condimente si costa cam 45 ron/kg
– pastai de vanilie sunt in magazine la punguta (la raftul de esente, zahar vanilat, etc.) sau in Matache si costa 10 ron o bucata. Am mai gasit si un magazin online : http://www.pastaidevanilie.ro/ cu preturi mai bune dar n-am incercat inca pastaile lor.

Articole asemanatoare:

  • Briose cu morcovi si crema de cajuBriose cu morcovi si crema de caju
  • Prăjitură simplă cu prunePrăjitură simplă cu prune
  • Clafoutis cu visineClafoutis cu visine
  • ClatiteClatite

Filed Under: desert, raw vegan, retete Tagged With: caju, desert

Previous Post: « Tarta cu praz si ciuperci
Next Post: Cheesecake se intoarce! :) »

Reader Interactions

Comments

  1. uca says

    21/06/2011 at 8:21 am

    sper sa postezi cat de curand retete de branza raw 🙂

    Reply
  2. Lavinia says

    21/06/2011 at 9:17 am

    Imi place mult macul si toate dulciurile care il contin. Cred ca o sa incerc reteta asta desi nu sunt mare fan raw.
    Pastai de vanilie gasesti la Bacania Veche cu 3-4 lei in functie de marimea pastaii.

    Reply
  3. Delicioasa says

    21/06/2011 at 9:48 am

    Si eu pusesem ochii pe reteta aceasta, dar am auzit comentarii cum ca ar fi prea dulce. Daca tie ti-a placut, inseamna ca e delicios 🙂 Incerc si eu. Te pup

    Reply
  4. Andreea says

    21/06/2011 at 11:47 am

    @lavinia: eu am avut o mare revelatie cu ‘prajitura’ asta, deci incearc-o macar si zi-mi ce parere ai :).la Bacanie nu am ajuns niciodata pana acum (doar la street delivery:))…e prea departe :(.oricum, ma mir ca exista si preturi asa mici la ei 🙂
    @deli: e prea dulce daca pui prea multa miere :)).si eu am patit asta prima oara, dar apoi am pus mai putina miere (mult mai putin fata de reteta Oliviei) si a iesit perfect.oricum, poti gusta ‘aluatul’ in timp ce-l indulcesti, iar in mac, chiar nu e nevoie de asa multa.te pup si eu!:)

    Reply
  5. Delicioasa says

    22/06/2011 at 4:43 pm

    Uite, am verificat reteta Oliviei, din nou. Fie a modificat ingredientele, fie ceva e gresit. Ai folosit mai putin caju si mult mai multa miere decat ea. 300 g caju + 3 lg miere versus 150 g caju si 4 linguri de miere. Acum sunt in super incurcatura… Cred ca iti voi urma recomandarea, gust si vad ce se intampla 🙂 O zi frumoasa!

    Reply
  6. Andreea says

    23/06/2011 at 7:01 am

    Olivia a scris 3 linguri prima oara (pentru caju) si apoi inca 5 pentru mac.ce-i drept, proportional atata ar veni si la mine, doar ca am folosit mai putin mac. depinde si de cat de dulce e mierea.prima oara,cu cea poliflora mi s-a parut ca a iesit prea dulce si apoi cu rapita+salcam in cantitati putin mai mici, a iesit ok. oricum, masurile se pot ajusta din mers.pui cata putina miere si vezi cum iti place.la caju trebuie putin mai multa ca se se intinda bine, dar in mac poti pune si jumatate de lingura.

    Reply
  7. AndreeaG says

    03/07/2013 at 11:31 am

    OMG!!! se face-se face-se face ! 😀
    Sper sa nu lesin de pofta in drumul spre casa 🙂 Si mai sper sa iasa bine si cu migdale+nuci in loc de caju, ca-i tare scump si nu prea gasesc pe la mine. Fac de test si vad ce iese dar am o banuiala ca se va aproba cu aplauze 🙂
    Nici nu speram eu sa gasesc asa bunatate de reteta, cand am inceput sa caut “rulada cu mac”, si rapida si raw(sanatoasa) 🙂
    Sa scobesc prin camara sa vad daca mi-a mai ramas ceva miere de rapita, pres ca a fost ok pt ca nu-i atat de dulce si este si cremoasa. Cremoasa mai am, de floarea-soarelui, si proaspata de salcam, vedem ce iese 🙂
    Uf … mai am 3 ore pana ajung acasa … Chiar trebuie sa stea la frigider? am o banuiala ca se vor amesteca la gramada toate ingredientele si se va manca cu lingurita, proaspat, din castron 🙂 Iar pe post de coaja de portocala (cah!) bag o mana de zmeura proaspata 🙂
    Gata, plec, am umplut de bale pe aici! 🙂
    PS: sti vorba aia cu “you had me since Hello!” ? Eu am citit reteta asta si apoi am sarit la pagina in care te-ai descris, si nu-mi trebuie mai mult (desi, evident, voi mai citi pe aici), m-ai cucerit deplin 🙂

    Reply
  8. Andreea says

    04/07/2013 at 7:36 am

    Buna Andreea! Ma bucur sa vad oameni asa de entuziasmati pe aici :). Si iti multumesc mult pentru aprecieri!
    Reteta asta e una din preferatele mele deserturi raw si am cucerit si eu la randul meu pe altii cu ea.
    Sigur ca merge cu nuci si migdale, doar ca o sa obtii o alta prajitura, pentru ca gusturile si textura vor fi diferite. Insa merita sa incerci. Caju se gaseste si ceva mai ieftin, varsat, iar daca nu ai magazine la tine in oras care sa vanda la kg, poti comanda de pe Dried Fruits. Eu folosesc un kg de caju in cateva luni…
    Mierea de rapita, intr-adevar e mai ok, pt ca e mai putin dulce, insa eu am folosit si alte tipuri de miere si a iesit foarte bine.
    Trebuie sa stea putin la frigider, ca sa se intareasca, dar nu se intampla nimic daca tai o felie-doua direct dupa ce ai rulat “cozonacul”. Sau daca te ajuta, tine-o in congelator 10-15 minute.

    Reply
  9. AndreeaG says

    04/07/2013 at 8:36 am

    Dried Fruitd are sediul chiar in orasul meu (Rm Valcea) 🙂 Chiar am comandat recent ceva produse, si am zis ca totusi caju e cam de fitze (52lei/kg cu TVA cu tot), nu se justifica, ne descurcam si cu chestii autohtone 🙂 Imi place mult, comand ocazional dar am zis sa ma abtin de data asta.
    Si ca sa dau cu dreptul in stangul, ieri dupa-amiaza m-am oprit la un Plafar, si printre altele m-am infipt intr-o punguta mica de caju, singua disponibila, care avea fix 150gr, cat imi trebuia mie, la minunatul pret de 13lei, deci vreo 90 de lei pt kg :))
    Ma rog, am fost pe acelasi principiu, sa o fac, macar prima data cu respectarea tuturor instructiunilor, pe urma vad eu ce mai adaptez 🙂
    Cu mierea nu a fost problema, am de toate felurile, suntem producatori 🙂
    Am chiar si coaja de portocala, pusa la borcan, cu zahar, de la ceva portocale din sursa sigura 🙂
    Deci exista maglavaisul, e la frigider (amestecate toate in castron, pt ca n-am avut timp sa-i dau si forma de rulada), sper sa nu mi-l manance pe tot pana ajung si eu acasa dupa-amiaza! 🙂

    Reply
  10. Andreea says

    04/07/2013 at 1:28 pm

    Pai si ai apucat sa-l gusti? Ti-a placut? 🙂
    Am vazut ca aveti miere si daca nu aveam deja dulapul plin de miere, apelam la tine, caci tare frumos ai povestit despre ea.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Cu bazaarul in vacanta: Londra

Milano & The Cube by Electrolux

Mai multe calatorii →

Deserturi

Tarta cu mere si sos de caramel de post

Tarta cu migdale si fructe de padure

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Sandvisuri calde cu ton

Smoothie din banana, afine si grapefruit

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tartă cu praz și ciuperci

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·