Vara aceasta am mai pus o rețetă pe lista noastră de mâncăruri preferate. Acest cod cu năut, linte și roșii la cuptor a pornit de la o idee pe care o salvasem acum ceva timp, dar pe care am modificat-o în funcție de ce mai aveam în frigider și mi s-a părut că se potrivește.
Eu am folosit fileuri de cod, dar puteți înlocui și cu alt tip de pește, doar să ajustați timpul de gătire dacă e necesar (pentru fileuri mai subțiri, de doradă sau păstrăv, e posibil să fie nevoie de un timp mai scurt de gătire).
Eu am folosit și năut și linte pentru că nu aveam suficient năut și aveam un rest de linte în frigider, însă dacă nu doriți să le folosiți pe ambele, puteți pune doar năut sau doar linte (400 grame).
Mie mi-au ieșit 4 porții, iar pe una am mâncat-o a doua zi, reîncălzită și a fost la fel de gustoasă.
- 400 gr roșii cherry
- un ardei kapia
- o șalotă/ o ceapă uscată medie
- 3 căței de usturoi
- o lingură de oțet de cidru
- 4 linguri de ulei de măsline
- 250 gr năut din conservă
- 150 gr linte verde din conservă (sau puteți folosi tot năut)
- 3 linguri de capere
- 600 gr file de cod/ file de alt tip de pește (eu am folosit cod congelat pe care l-am decongelat peste noapte în frigider)
- o linguriță de mix de condimente mediteraneene (cimbru, busuioc, rozmarin)
- sare, piper
- fulgi de ardei iute (opțional)
- pătrunjel
- Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade.
- Într-o tavă mai adâncă (de aprox. 20 x 30 cm) se pun roșiile tăiate în două, ardeiul tăiat felii subțiri, ceapa tăiată solzișori, cățeii de usturoi tocați mărunt, 2 linguri de ulei de măsline, oțetul, sare, o linguriță de mix de condimente mediteraneene ei fulgii de chilli, dacă folosiți. Se amestecă bine și se bagă în cuptor pentru 25 de minute, până când roșiile se înmoaie și încep să lase zeamă.
- Se adaugă în tavă năutul și lintea scurse de apă și caperele. Se amestecă și se mai lasă la copt încă 10 minute.
- Fileul de cod se unge cu ulei de măsline și se condimentează cu sare și piper. Se așază în tavă, peste legume și se lasă la copt timp de 15-20 de minute, până când peștele este gătit. Dacă folosiți un alt tip de pește, ajustați timpul de gătire în funcție de grosimea lui.
- La final se presară deasupra pătrunjel tocat.
Leave a Reply