• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Un an de Taste Bazaar si un tortulet cu fistic

26/02/2012 By Andreea 16 Comments

Acum un an pe vremea asta publicam timid prima reteta pe blog. Hummus-ul avea sa devina una din gustarile mele de capatai dar si inceputul unei frumoase experiente. Imi aduc aminte cum stateam cu o seara inainte in fata calculatorului si cautam un nume pentru blog. Am facut brainstorming, am analizat alte bloguri, am cautat cuvinte cheie, pana cand am gasit ceva dupa vreo trei ore. Si pentru ca eram nerabdatoare sa ma apuc de scris, a ramas varianta asta: Taste Bazaar. Atunci eram un pic sceptica dar acum e al doilea nume al meu :). Blogul asta e cel mai bun lucru pe care l-am putut face intr-o vineri seara, in februarie anul trecut. Deci, sa il sarbatorim cu un tort cu fistic! 🙂
  tort cu fistic
 Habar n-aveam eu acum un an, ce ma astepta. Cati oameni frumosi aveam sa cunosc, la cate evenimente minunate urma sa particip si cat de mult urma sa ma dezvolt din punct de vedere culinar si fotografic.

In anul acesta am invatat ce inseamna pasiunea adevarata si ca nu exista sacrificiu, daca iti place ce faci. Faptul ca ma trezesc cu o ora mai devreme ca sa apuc sa pregatesc mancare proaspata pe care sa o pozez in lumina naturala, a devenit ceva obisnuit. Sa stau un weekend intreg in casa pentru a pregati o masa completa pe care sa o public pe blog in urmatoarea saptamana, e ceva ce fac cu placere. Iar cititul retetelor si informatiilor despre nutritie au luat locul rasfoirii  siteurilor de moda.

Imi place blogul asta pentru ca ma dezmorteste. Pentru ca-mi ofera o alternativa de  exprimare si pentru ca ma determina sa aflu mai multe si sa ma reinventez. Si cel mai mult imi place cand ma uit in urma si recitesc cu drag cum m-am simtit intr-o vacanta, cum a fost prima mea cina cu prieteni din blogosfera culinara sau cat de norocoasa pot fi 🙂.
Cand peste toate astea vin si prieteni noi, cu aceeasi pasiune, care te sustin si cu care participi la proiecte inedite, n-ai cum sa nu fii recunoscator si motivat sa devii mai bun.
Asta imi doresc eu pentru urmatorul an de blog. Sa-l  fac mai bun. Sa postez mai des, sa fac poze mai frumoase si sa conving pe cat mai multa lume ca gatitul acasa e  sanatos si simplu si poate fi practicat de oricine.
Cineva a vrut sa se asigure ca ma tin de cuvant, cel putin in ceea ce priveste aspectul fotografic, asa ca mi-a facut cadou ceva ce-mi doream de mult timp si m-a facut cea mai fericita fotografa de mancare incepatoare 🙂. Am primit un blitz extern! Iupiii! L-am testat deja si pot spune ca acum inteleg de ce este atat de necesar.
Pentru ca vreau sa termin postarea asta chiar de ziua blogului si sa nu ma prinda ziua de maine, trec la reteta pe care am ales-o pentru acest eveniment. Am vrut sa fie simpla si fara creme aducatoare de calorii :P.
Ieri, in timp ce ne rasfatam ca fetele (cu Andie, Catalina si Lavinia) la un brunch la Simbio, am rasfoit o carticica cu torturi, de unde am ales sa adaptez o reteta cu fistic.
Pentru blat am folosit:
4 oua mari
100 de grame de zahar brun brut pudra (Sanovita)
125 ml ulei de rapita
110 grame de faina integrala
110 grame de gris
o lingura jumatate de praf de copt
un praf de sare
150 de grame de fistic crud taiat marunt
o lingurita de coaja de lamaie
Pentru sirop aveti nevoie de 3 linguri de miere, apa si doua linguri de zeama de lamaie. Pentru decor, mai sunt necesare cam 50 de grame de fistic maruntit.
Mai intai se mixeaza ouale cu zaharul cam 5 minute. Apoi se adauga uleiul, cate putin si apoi faina amestecata cu gris, praful de copt si sarea. La final se adauga fisticul si coaja de lamaie. Eu am avut fistic in coaja si a trebuit sa-l curat. Din 250 de grame de fistic intreg, ies aproximativ 130 de grame de miez.
Daca vi se pare prea moale compozitia, sa stiti ca asa trebuie sa fie. Se toarna intr-o tava de tort, pe care se aseaza hartie de copt si se baga in cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 30-35 de minute. Sau pana cand scobitoarea iese curata.
tort-cu-fistic-6 
Blatul iese putin uscat, probabil de la gris, asa ca are nevoie de un sirop care sa-l inmoaie. Asa ca, trebuie sa fierbeti cam 100 ml de apa cu  3 linguri pline cu miere si doua de zeama de lamaie, pana cand se formeaza un sirop (cam 10 minute).
Cand scoateti blatul din cuptor, cat inca e fierbinte, trebuie sa-l intepati (cu scobitoarea) de vreo 20 de ori pe toata suprafata lui si apoi sa il ungeti cu sirop. Apoi, asezati si fisticul pe deasupra ca sa se lipeasca. 
tort cu fistic
Tortul are o textura crocanta si usor faramicioasa. Eu am pus langa o feliuta, o lingura de  iaurt grecesc. Daca prajitura nu e destul de dulce pentru voi, atunci puteti amesteca in iaurt si putina miere.
  tort cu fistic
Si cu asta am incheiat, ca mi se lipesc ochii de somn 🙂. La multi ani, blogule! Sa cresti mare si frumos! 🙂
tort cu fistic

Save

Articole asemanatoare:

  • Tort de ciocolata cu maia si crema de alune (fara lactate)Tort de ciocolata cu maia si crema de alune (fara lactate)
  • Prajitura cu portocale rosii la aniversarePrajitura cu portocale rosii la aniversare
  • Tort de ciocolata si crema de cafeaTort de ciocolata si crema de cafea
  • O noua aniversare, un nou tortO noua aniversare, un nou tort

Filed Under: desert, news Tagged With: desert, fistic, tort

Previous Post: « Salata de dovleac si quinoa
Next Post: Briose cu morcovi si crema de caju »

Reader Interactions

Comments

  1. Cătălina says

    26/02/2012 at 8:53 pm

    La multi ani Tastebazaar! Si o maaaaare imbratisare de la Cata si Ana (OK, doua maaaari imbratisari).

    Reply
  2. Mariana says

    26/02/2012 at 9:01 pm

    La multi, sanatosi, voiosi, gustosi ani, Tastebazaar! 🙂

    Reply
  3. Andreea says

    26/02/2012 at 9:03 pm

    Multumesc mult de tot! Va imbratisez si eu! :*

    Reply
  4. Mihaela says

    27/02/2012 at 6:10 am

    La multi ani! la cat mai multe retete 🙂

    Reply
  5. Sisters'Kitchen says

    27/02/2012 at 6:41 am

    La Multi Ani frumosi si deliciosi!

    Reply
  6. maria says

    27/02/2012 at 6:53 am

    La multi ani!m

    Reply
  7. Andie says

    27/02/2012 at 8:03 am

    La multi ani, Andruta, la multi ani blogulet! Eu una sunt foarte fericita ca te-am cunoscut si ca am petrecut atatea momente frumoase impreuna! Pentru la anul iti doresc: cuptor electric, bucatarie mai mare, postari mai dese 🙂 Te pup si te imbratisez si abia astept sa ne sarbatorim!

    Reply
  8. Veronica says

    27/02/2012 at 8:34 am

    La multi multi ani!
    Ce frumoase sunt farfuriile roz!! De unde-s luate? 🙂

    Reply
  9. Bogdan says

    27/02/2012 at 8:58 am

    La multi multi ani blogului! 🙂

    Reply
  10. Andreea says

    27/02/2012 at 10:11 am

    Va multumesc din suflet!
    Farfuriutele sunt de la Zara Home :D.

    Reply
  11. Rayana says

    27/02/2012 at 11:13 am

    La multi ani, Taste Bazaar! Te-ai dezvoltat bine intr-un an, deja mergi pe piciorusele tale, pana la Milano, ai castigat si un premiu :P. Sa cresti mare si cunoscut, lumea sa apeleze la tine pentru retetele super si pentru impresiile de vacanta foarte utile :)!

    Reply
  12. Diana says

    27/02/2012 at 11:31 am

    La multi ani, Taste Bazaar! Ma bucur nespus ca te-am cunoscut si iti doresc ca anul asta sa postezi mai mult pentru ca sunt cu ochii pe tine si deja abia astept o noua postare! Pupici :*

    Reply
  13. Sorin says

    27/02/2012 at 6:58 pm

    La multi ani blogusor, te pup Andreea! Ma bucur mult ca te-am cunoscut.

    Reply
  14. Lavinia says

    27/02/2012 at 6:59 pm

    Eu eram mai sus.:D

    Reply
  15. Andreea says

    27/02/2012 at 7:44 pm

    si eu care ma entuziasmasem ca ma pupa Sorin ;)). merci, Lavinia! si eu ma bucur tare ca ne-am cunoscut si ca facem lucruri frumoase impreuna :).

    Reply
  16. Miha says

    08/03/2012 at 11:57 am

    La multi ani deliciosi!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Excursie in Franta

Aventura greceasca

Mai multe calatorii →

Deserturi

Gogosi

Prajiturele raw cu dovleac

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Pancakes

Oua posate cu sos de mustar

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tartă cu praz și ciuperci

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·