Daca sunteti in cautarea unui desert special de Revelion, dar nu aveti timp sau energie sa pregatiti ceva prea complicat, am eu o sugestie delicioasa si de impact: parfait cu brownie si mousse de ciocolata cu visine. Este destul de simplu de pregatit, se monteaza in pahare, in portii individuale ce pot fi decorate festiv si partea care imi place cel mai mult este ca se pot pregati oricate portii aveti nevoie, adaptand cantitatile de ingrediente in mod proportional. Daca si voi petreceti Revelionul anul acesta acasa, in cadru restrans, puteti pregati doar 2 sau 4 portii. Acest desert rezista bine la frigider, deci il puteti face si cu o zi inainte si puteti sa va bucurati de el chiar si dupa 2-3 zile.
Eu am facut blat de brownie pentru a-l aseza in straturile parfait-ului, dar daca nu aveti timp, puteti sa folositi biscuiti digestivi, biscuiti cu ciocolata sau Speculoos (cam 200 de grame. Brownie-ul l-am pregatit dupa reteta de cheesecake brownies de pe blog si am facut o portie intreaga, din care in parfait-uri am folosit doar jumatate. Cealalta jumatate am taiat-o si am pus-o in congelator. Deci, daca vreti sa faceti si blatul de brownie, trebuie sa stiti ca va ramane jumatate din el. Fie il mancati ca atare, fie il congelati pentru mai tarziu, fie injumatatiti cantitatile de ingrediente si folositi o tava de doua ori mai mica pentru copt. Ramane si varianta in care dublati cantitatile pentru mousse si faceti 8 portii de parfait. Aveti de unde alege :).
Atat in brownie, cat si in mousse, am folosit ciocolata neagra, cu 75% cacao de la Heidi, preferata mea pentru orice desert ciocolatos.
- 85 gr unt taiat cuburi
- 100 gr ciocolata neagra, 75% cacao, tocata
- 100 gr zahar alb
- 2 oua mari, la temperatura camerei
- 70 gr faina alba
- o lingura de cacao
- un varf de lingurita de sare
- 50 gr ciocolata neagra, 75% cacao, tocata
- 75 gr zahar
- 4 oua
- 160 gr ciocolata neagra, 75%cacao, tocata marunt
- 2 linguri de cacao
- o lingura de cafea instant
- o lingura de unt
- 300 ml smantana lichida rece
- 200 gr visine congelate (sau din compot)
- o lingura de zahar
- 50 gr migdale coapte macinate
- Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
- Pentru brownie, se pun intr-o oala untul si 100 gr de ciocolata intr-o oala si se asaza pe aragaz, la foc mic. Se topesc cele doua ingrediente, amestecand des.
- Cand s-au omogenizat, se ia oala de pe foc, se adauga zaharul si se mixeaza cu un mixer timp de 1-2 minute.
- Se adauga ouale si se mai mixeaza un minut.
- Se adauga faina, cacaoa, sarea si se omogenizeaza.
- Se incorporeaza cele 50 gr de ciocolata si se toarna aluatul intr-o tava de 20x20 cm.
- Se coace timp de 30 de minute, apoi se lasa la racit pe un gratar.
- Visinele congelate se pun intr-o oala cu o lingura de zahar si se fierb 15 minute.
- Pentru a face mousse-ul, se pun intr-un castron termorezistent cele 4 oua si zaharul si se asaza pe o oala cu o cana de apa ce se pune pe aragaz la foc mic (bain marie).
- Se amesteca in continuu cu un tel, timp de 8 minute, pana cand se formeaza o crema spumoasa si aerata.
- Castronul se ia de pe foc si se adauga in el ciocolata tocata, cacaoa, cafeaua instant si untul si se amesteca pana se omogenizeaza. Se lasa la racit 10 minute.
- Se mixeaza 300 ml de smantana lichida rece (de la frigider) pana se intareste (puteti pastra de aici 4 linguri pe care sa le folositi la decorat).
- Se pune o treime din smantana batuta in crema de ciocolata si se incorporeaza cu miscari usoare.
- Se adauga si restul de smantana si se amesteca usor pana la omogenizare.
- Se faramiteaza jumatate din blatul de brownie (sau biscuitii).
- Se toarna deasupra zeama de la visinele fierte (sau 50 ml de compot) si se amesteca.
- Intr-un pahar se asaza 3 linguri de firimituri debrownie/ biscuiti, o lingura de migdale macinate, apoi 3 linguri de mousse. Se pun cateva visine, apoi iar 3 linguri de mousse.
- Se repeta sezarea straturilor: brownie, migdale mousse, visine, mousse.
- Daca ati pastrat smantana batuta pentru decor, o puteti pune intr-un pos si puteti decora paharele cu ea. Alternativ, puteti face separat frisca din 100 ml de smantana lichida sau fermentata cu 1-2 linguri de zahar pudra pe care sa o puneti in pahare, deasupra mousse-ului, inainte de servire.
- La final puteti decora cu 'carlionti' de ciocolata, pe care ii puteti rade cu ajutorul unui curatator de legume de pe marginea unei tablete de ciocolata. Pentru a se taia carliontii ceva mai lungi, ciocolata trebuie sa fie usor moale pe latura din care taiati (o puteti tine cateva secunde deasupra caloriferului cald).
*Acest articol a fost realizat in parteneriat cu Heidi.
Leave a Reply