Am descoperit rețeta aceasta în cartea “One” a lui Jamie Oliver și mi-a atras din prima combinația de pui cu fasole și praz. De fapt, rețeta lui se numește “rosemary roast chicken”, dar mi se pare că prazul și fasolea definesc mai mult această rețetă decât rozmarinul.
Printre ingredientele necesare se numără și cidrul, care are scopul de a aromatiza și frăgezi carnea. Ce vreau să subliniez este că cidrul ce trebuie folosit este cidru de mere brut sau cidru natural, fără adaos de zahăr sau arome. Cidru brut se găsește și în supermarketuri dar și în magazine online. Totuși, dacă nu găsiți, îl puteți înlocui cu aproape aceeași cantitate de apă amestecată cu 2-3 linguri de oțet din cidru de mere (sau oțet de mere clasic) sau chiar o combinație din apă, suc de mere (neîndulcit) cu 1-2 linguri de oțet din cidru de mere.
În rețeta originală, Jamie mai adaugă la final niște brânză Stilton și câteva linguri de smântână fermentată. Eu nu am folosit niciuna dintre ele, dar dată viitoare încerc să pun puțină smântână să văd cum iese. Oricum, rezultatul nouă ne-a plăcut tare mult, am pus rețetă pe lista de preferate și sigur o voi repeta.
Noi am mâncat puiul cu fasole și praz cu o salată de mere și fenicul (pe care doar le-am feliat subțire și le-am amestecat cu puțin ulei de măsline, oțet și sare). Se poate mânca și cu o salată verde, cu legume la aburi (fasole păstăi, broccoli, sparanghel) sau chiar cu murături.
- 1 kg pulpe de pui (poate fi o combinație de ciocanele cu pulpe superioare)
- 2 linguri de ulei de măsline
- 3 căței de usturoi
- 3 fire de praz
- 3 crenguțe de rozmarin proaspăt (sau 1-2 lingurițe de rozmarin uscat)
- 250 ml cidru de mere brut (sau 240 ml apă amestecată cu 2-3 linguri de oțet din cidru de mere sau oțet de mere clasic ori o combinație din 130 ml de apă, 100 ml suc de mere neîndulcit și 2 linguri de oțet de mere)
- 400 gr de fasole albă fiartă/ din conservă (opțional)
- 30 gr brânză Stilton și 3 linguri de smântână fermentată
- Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade.
- Într-o cratiță mare, rezistentă la cuptor (eu am folosit o oală de fontă), se pune uleiul, apoi se așază pulpele de pui. Se prăjesc pe toate părțile în jur de 15-20 de minute, până se rumenesc ușor.
- Între timp, prazul se spală și se taie rondele subțiri și se adaugă peste pui.
- Se pun cățeii de usturoi tăiați felii, rozmarinul tocat mărunt, sare, piper și se amestecă, având grijă ca puiul să rămână cu partea cu piele deasupra.
- Se mai lasă la prăjit 2-3 minute, până când prazul incepe să se înmoaie.
- După 2 minute se adaugă cidrul și fasolea cu jumătate din cantitatea de zeamă din conservă.
- Se amestecă ușor cât să se distribuie bine fasolea și să intre cât mai mult în lichid.
- Oala se transferă în cuptor și se lasă la copt timp de 45-50 de minute.
- Opțional, oala se poate pune pe plită din nou, se presară brânza Stilton și se adaugă smântâna, se amestecă totul, se aduce la punctul de fierbere și apoi se servește.
Mihai says
Îmi place rețeta. Oala stă acoperită în cuptor sau fără capac ?