În vacanța de anul acesta din Spania am ajuns la un restaurant inclus în ghidul Michelin 2023, Tragatá, din Ronda. Când am ajuns acolo, Petra și-a dorit paste, însă în meniul restarantului nu am găsit decât un singur fel cu paste, un couscous carbonara, cu obrăjori de vita slow cooked. Am luat acest preparat pentru Petra și am fost amândouă încântate de alegere. Obrăjorii au fost fragezi și gustoși, însă couscous-ul a fost spectaculos. Petrei i-a plăcut extrem de mult și m-a pus să îi promit că îi voi face și când ne întoarcem acasă.
La revenirea din vacanță am căutat pe net rețete de couscous carbonara, însă nu am găsit nimic relevant, așa că am adaptat rețeta clasică de carbonara, în care am folosit couscous perlat. Datorită formei couscous-ului cu bob mare (perlat), textura finală a preparatului iese extrem de cremoasă și fină în combinație cu sosul de ou și parmezan. M-am gândit că ar merge bine alături de bacon și sparanghel și s-a dovedit a fi o combinație delicioasă. Cred că s-ar mai potrivi și cu pancetta sau guanciale (că în rețetă clasică de carbonara) sau chiar și cu niște cârnați subțiri. În loc de sparanghel puteți încercă să folosiți fasole păstăi, broccoli, ciuperci sau dovlecei.
Cous cous perlat (se mai numește și couscous israelian) găsiți la Alto Pasta, și am văzut chiar și în supermarketuri sau în băcanii cu produse italiene.
- 200 gr couscous cu bob mare (perlat/ israelian)
- 2 ouă 40 gr parmezan
- 80 gr bacon (felii subțiri)
- 300 gr sparanghel
- sare, piper
- Se rade parmezanul fin și se amestecă bine într-un castron cu ouăle, sare și piper.
- Se taie bacon-ul în bucăți mici.
- Se pune la fiert couscous-ul, în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe pachet (aprox. 10 minute).
- Sparanghelul se trage la tigaie, în unt, timp de 5 minute (dacă e mai gros, se poate opări 3 minute și apoi trage la tigaie în unt 3-4 minute).
- În tigaia în care ați prăjit sparanghelul (fără adaos de ulei), prăjiți bacon-ul 3-4 minute, până devine ușor crocant.
- Scoateți baconul din tigaie și puneți couscousul fiert și aprox 70-80 ml de apă în care a fiert.
- Mai păstrați încă 100 ml din apa în care a fiert.
- Opriți focul și adăugați treptat amestecul de ou și parmezan, amestecând rapid și des, până când se formează un sos cremos.
- Mai puteți adăuga apă de la paste, până când obțineți consistența dorită. Serviți couscous-ul cu sparanghel și bacon.
Leave a Reply