Am făcut acest tort cu cocos și zmeură de ziua Petrei și a fost tare apreciat de toată lumea. E simplu de făcut, nu e foarte dulce, iar aspectul e foarte drăguț.
Zmeură puteți folosi proaspătă sau congelată, dar puteți folosi și alte fructe în locul ei: ananas, mango, afine, coacăze, mure, căpșuni, chiar și clementine. Iar dacă nu aveți timp să pregătiți sosul de fructe, puteți folosi și un gem.
Eu nu am însiropat blatul, însă când l-am gustat mi-am dat seama că ar fi mers un pic însiropat, deci puteți face un sirop simplu cu apă și zahăr sau zeamă de portocale/ clementine și zahăr.
Tort cu cocos și zmeură
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Portii: 10
Ingrediente
Pentru blat
- 180 gr unt la temperatura camerei
- 150 gr zahăr
- 3 ouă la temperatura camerei
- 170 gr făină
- 2 lingurițe de praf de copt
- 50 gr nucă de cocos rasă
Pentru sosul de zmeură
- 250 gr zmeură proaspătă sau congelată
- 50 gr zahăr
- zeama de la o clementină
- o lingură de amidon
Pentru cremă
- 300 gr cremă de brânză la temperatura camerei
- 50 gr unt la temperatura camerei
- 3-4 linguri de zahăr pudră
Pentru decor
- 20 gr chips-uri de cocos
- zmeură proaspată
- bomboane Raffaello
Preparare
- Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade (căldură sus și jos).
- Se pregătește o tavă rotundă cu diametru de 20 cm în care se pune hârtie de copt.
- Untul și zahărul se mixează cu un mixer 5-10 minute. Se adaugă ouăle pe rând și se mai mixează 4-5 minute.
- Se adaugă făina amestecată cu praful de copt și cocosul ras. Se omogenizează aluatul și se toarnă în tava pregătită. Se coace timp de 30 de minute.
- După ce se scoate din cuptor se lasă la răcit, apoi se taie blatul în trei sau patru straturi.
- Într-o crăticioară se pun zmeura, 50 gr de zahăr și zeama de clementină. Se fierb până când zmeura se zdrobește.
- Se amestecă amidonul cu 2 linguri de apă călduță și se pune peste sosul de zmeură. Se amestecă bine și se mai fierbe până când amestecul incepe să se închege (1-2 minute). Se lasă la răcit.
- Se mixează bine crema de brânză cu untul și zahărul pudră.
- Pe feliile de blat se întind alternativ crema și sosul de zmeură. Tortul se unge pe toată suprafața cu cremă și se decorează cu chips-urile de cocos și zmeură proaspătă.
Andreea-Bianca Grimm says
Bună! Oare ar fi ok sa folosesc pișcoturi însiropate în zeama de compot/ sirop în loc de blat? Mulțumesc!
Andreea says
Nu am incercat, insa nu cred ca ar iesi rau.