Am gândit rețeta aceasta de chec carrot cake cu fistic și ciocolată alba ca o rețetă de prăjitură care să reziste mai multe zile fară a fi refrigerată. Așa am ajuns să acopăr checul cu ciocolată albă în loc de clasica cremă de brânză. Și a ieșit fenomenal! Acea glazură de ciocolată se potrivește de minune cu gustul și textura acestui chec carrot cake.
Ba chiar m-am gândit că data viitoare când pregătesc aeasta rețetă, să pun aluatul într-o tavă mai întinsă (de aprox. 20 x 20 cm), astfel încât blatul să iasă mai scund și să aibă aibă o proporție mai mare de ciocolată pe deasupra. Desigur, va fi nevoie de o cantitate mai mare de ciocolată (probabil cam 200 gr). Dacă încercați varianta asta înaintea mea, aștept feedback-ul vostru. Eu voi reveni cu un update după ce o testez.
Și ca să revenim la cât de mult rezistă acest chec carrot cake, eu l-am ținut 5 zile la temperatura camerei (în jur de 21-22 de grade, pe un suport de prăjituri acoperit cu un clopot de sticlă) și s-a păstrat perfect. A rămas fraged și aromat, fară nicio urmă de degradare. În ceea ce privește fisticul și caisele uscate, le puteți înlocui cu ce vă doriți: nuci, alune de pădure, migdale, merișoare, stafide sau alte fructe uscate.
- 110 ml ulei de floarea soarelui
- 2 ouă
- 120 gr zahăr brun
- 200 gr morcovi rași (pe răzătoarea mică)
- 180 gr făină albă
- o linguriță de praf de copt
- o linguriță de bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
- o linguriță de scorțișoară pudră
- ¼ linguriță de nucșoară pudră
- ¼ linguriță ghimbir pudră
- o lingură de extract de vanilie
- coaja de la jumătate de portocală
- 50 gr caise uscate
- 50 gr fistic (+ 10 gr pentru decor)
- 30 gr miez de nucă
- 100 gr de ciocolată albă
- Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade (căldură sus și jos).
- Într-un bol se amestecă făina cu praful de copt, bicarbonatul, sarea, scorțișoara, nucșoara și ghimbirul.
- Într-un alt bol se bat ouăle cu zahărul, uleiul și extractul de vanilie. Se adaugă morcovii rași, caisele tocate, coaja de portocală, fisticul și nucile tăiate grosier.
- Se adaugă mixul de făină și se amestecă ușor cu o spatulă.
- Se toarnă aluatul într-o tavă (aprox. 20x10 cm) cu hârtie de copt și se bagă în cuptor pentru 45- 50 de minute. Se înțeapă checul cu o scobitoare, dacă iese uscată, este copt.
- Se scoate tava din cuptor, checul se mai lasă în tavă 10 minute, apoi se lasă la răcit complet pe un grătar.
- Ciocolata se topește pe baie de aburi și se toarnă pe deasupra checului. Se presară fistic tocat și coajă de portocală. Se taie după ce se întărește ciocolata.
Leave a Reply