Într-o zi în care nu știam ce să mai gătesc la prânz, dar aveam piept de pui și mai multe legume, am dat peste rețeta asta de stir fry cu pui și legume, am zis că are potențial și o să o încerc. Mi-a plăcut foarte mult rezultatul, așa că am trecut-o pe lista de rețete preferate și am gătit-o de mai multe ori de atunci în diverse combinații de ingrediente. Se pot face și doar cu legume, sau se poate folosi tofu în loc de pui, pentru o rețetă vegană.
Stir fry este o mâncare asiatică în care ingredientele (în general, legume, dar și pui, orez, ou, tofu, creveți) se prăjesc într-o tigaie sau wok, pe foc mare, amestecând des și într-un timp scurt. Este, într–adevăr, o rețetă rapida, daca nu pui la socoteală timpul în care trebuie să tai legumele :)).
- 200 gr piept de pui
- o ceapă roșie medie
- un dovlecel
- un ardei gras
- un morcov
- 200 gr broccoli
- 3 căței de usturoi
- o bucată de aprox. 4 cm de ghimbir proaspăt
- 20 gr caju
- 3 linguri de ulei de măsline
- 150 ml apă
- 50 ml sos de soia
- o lingură de miere
- o lingură de amidon
- 80-100 gr tăiței din orez (sau din grâu)
- Ceapa se taie în cuburi mici, dovlecelul se taie în cuburi medii, ardeiul și morcovul de taie în bețișoare subțiri, iar broccoli se taie în bucăți medii, cam de mărimea cuburilor de dovlecei.
- Ghimbirul se rade printr-o răzătoare fină, iar usturoiul se zdrobește.
- Caju-ul se toacă grosier.
- Se amesteca într-un bol toate ingredientele pentru sos: apă, sos de soia, miere și amidon.
- Se fierb tăițeii, se scurg și se lasă la răcit.
- Puiul se taie în cuburi și se pune la prăjit în tigaia încinsă, cu o lingură de ulei de măsline. Când este gătit, se scoate din tigaie.
- În tigaie se pun 2 linguri de ulei de măsline și se adaugă legumele tăiate. Se prăjesc pe foc mare, amestecând des, în jur de 5 minute (nu trebuie să se înmoaie, ele trebuie să rămână al dente).
- Se adaugă în tigaie puiul prăjit, usturoiul și ghimbirul și se mai prăjesc toate un minut.
- Se adaugă în tigaie caju-ul, apoi sosul, se reduce intensitatea focului și se mai lasă totul la fiert 2-3 minute, până când se încheagă puțîn sosul.
- Se oprește focul, se adaugă tăițeii și se amestecă.
- Se pot servi cu ceapă verde.
Leave a Reply