Rulada de bezea cu crema de vanilie si zmeura (P)
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Portii: 10
Ingrediente
  • 4 ouă
  • 200 gr de zahăr
  • o linguriță de oțet
  • 50 gr făină de migdale
  • 200 gr zmeură (proaspătă sau congelată)
  • ½ linguriță de amidon
  • o păstaie de vanilie Kamis
  • 300 ml lapte
  • 25 gr făină albă
Preparare
  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade (caldura sus jos la cuptorul electric).
  2. Separă albușurile de gălbenușuri și bate albușurile spumă. Adaugă treptat 100 gr de zahăr și bate până obții o spumă lucioasă și tare. Adaugă oțetul, mixează câteva secunde, apoi pune făina de migdale și încorporeaz-o ușor, cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus.
  3. Transferă bezeaua într-o tavă de aprox. 20x30 cm, cu hârtie de copt și întinde-o bine cu spatula.
  4. Bagă tava în cuptor pentru 25 de minute, până când bezeaua se rumenește usor la suprafata.
  5. Scoate tava din cuptor și acoperă bezeaua cu o bucată de hârtie de copt și apoi cu un șervet textil umezit. Lasă să se răcească.
  6. Până se coace blatul, pune deoparte niște zmeură pentru decor, iar restul pune-o într-o crăticioară cu 20 gr de zahăr și lasă-le la fiert cam 10 minute. Ia 5 linguri din zeamă într-un castronel și adaugă amidonul. Dizolvă-l și pune-l la loc în oală. Mai lasă la fiert 2-3 minute, amestecând în gem și apoi oprește focul.
  7. Pentru cremă, bate cu un mixer gălbenușurile cu 80 gr de zahăr, până obții o cremă lucioasă și spumoasă (4-5 minute). Adauga faina si omogenizeaza amestecul.
  8. Crestează păstăia de vanilie pe lung și cu un cuțit, scoate miezul păstăii. Pune la fiert laptele cu semințele și teaca păstăii. Când a dat în clocot, toarnă lichidul peste crema de gălbenușuri, câte puțin, amestecând în continuu cu mixerul.
  9. Pune crema înapoi în oală și las-o să fiarbă la foc mic, amestecând în continuu cu un tel, până se încheagă și are consistența unei budinci.
  10. Toarnă crema într-un vas, așază peste ea o bucată de folie de plastic și las-o la răcit.
  11. Pune pe blatul de bucatarie o bucată de hârtie de copt și presară peste ea zahăr pudră. Întoarce foaia de bezea peste ea și desprinde ușor hârtia pe care a stat la copt.
  12. Întinde crema de vanilie peste blat, apoi adaugă și gemul de zmeură.
  13. Rulează bezeaua pe latura scurta, cu ajutorul hârtiei de copt, și decorează cu zmeură, zahăr pudră și frunze de mentă.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2019/12/rulada-de-bezea-cu-crema-de-vanilie-si-zmeura-p.html