Prima data am mancat budinca de gris in facultate, cand a pregatit-o una din colegele mele de apartament. Imi amintesc ca a fost dragoste la prima degustare. Nu stiam de acest desert dinainte, singura ‘budinca’ de gris pe care o mancasem in copilarie, era clasicul gris cu lapte. Inteleg ca aceasta varianta este specifica in anumite zone ale tarii, insa la mine in Bacau nu am auzit niciodata de ea.
Ce e atat de special la budinca de gris? Este un blat foarte aerat suuuuper insiropat in lapte. La textura as putea spune ca se aseamana cu o savarina. Pur si simplu se topeste in gura si nici nu stii cand dai gata jumatate de tava :)). Pe deasupra, este si foarte usor de facut, din ingrediente pe care le ai mai mereu in casa. Bati albusurile cu zahar, amesteci cu galbenusurile si grisul, coci blatul si apoi il insiropezi. Budinca de gris poate fi mancata calduta, dar parca e si mai buna rece.
- 5 oua
- 75 gr de zahar
- 100 gr gris
- o lingurita de unt
- 800 ml - 1 litru de lapte
- 3 linguri de zahar
- o lingura de extract de vanilie/ un plic de zahar vanilat
- Preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
- Bate albusurile spuma cu un mixer.
- Adauga treptat zaharul peste albusuri si mixeaza in continuare, pana devin spumoase si lucioase (3-4 minute).
- Adauga galbenusurile si omogenizeaza amestecul.
- Adauga grisul in 3 reprize si amesteca usor, cu o spatula, de jos in sus.
- Unge o tava cu unt si toarna aluatul in ea.
- Baga tava la copt timp de 30 de minute.
- Cu 5 minute inainte de a fi gata blatul, pune la fiert laptele cu 3 linguri de zahar si vanilie.
- Cand e gata blatul, scoate-l din cuptor si toarna laptele fierbinte peste el. Lasa apoi budinca la racit.
Alexandra says
Delicioasă. Haha, ce e ciudat este că și eu am descoperit rețeta asta tot în studenție. Suuuper bun. Mulțumesc pentru readucerea aminte!
Andreea says
Cu drag! 🙂 Ma bucur ca iti place.
Iulia says
Foarte ușor de făcut și gustoasa. Copiii au fost incantați și au cerut supliment 🙂
Mulțumim !
Andreea says
Cu drag! Ma bucur ca v-a placut :).