• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Budinca de gris

26/10/2019 By Andreea 18 Comments

Prima data am mancat budinca de gris in facultate, cand a pregatit-o una din colegele mele de apartament. Imi amintesc ca a fost dragoste la prima degustare. Nu stiam de acest desert dinainte, singura ‘budinca’ de gris pe care o mancasem in copilarie, era clasicul gris cu lapte. Inteleg ca aceasta varianta este specifica in anumite zone ale tarii, insa la mine in Bacau nu am auzit niciodata de ea.

Ce e atat de special la budinca de gris? Este un blat foarte aerat suuuuper insiropat in lapte. La textura as putea spune ca se aseamana cu o savarina. Pur si simplu se topeste in gura si nici nu stii cand dai gata jumatate de tava :)). Pe deasupra, este si foarte usor de facut, din ingrediente pe care le ai mai mereu in casa. Bati albusurile cu zahar, amesteci cu galbenusurile si grisul, coci blatul si apoi il insiropezi. Budinca de gris poate fi mancata calduta, dar parca e si mai buna rece.

budinca de gris

Budinca de gris
 
Print
Timp de preparare
15 mins
Timp de gatire
30 mins
Timp total
45 mins
 
Portii: 6
Ingrediente
Pentru blat
  • 5 oua
  • 75 gr de zahar
  • 100 gr gris
  • o lingurita de unt
Pentru sirop
  • 800 ml - 1 litru de lapte
  • 3 linguri de zahar
  • o lingura de extract de vanilie/ un plic de zahar vanilat
Preparare
  1. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
  2. Bate albusurile spuma cu un mixer.
  3. Adauga treptat zaharul peste albusuri si mixeaza in continuare, pana devin spumoase si lucioase (3-4 minute).
  4. Adauga galbenusurile si omogenizeaza amestecul.
  5. Adauga grisul in 3 reprize si amesteca usor, cu o spatula, de jos in sus.
  6. Unge o tava cu unt si toarna aluatul in ea.
  7. Baga tava la copt timp de 30 de minute.
  8. Cu 5 minute inainte de a fi gata blatul, pune la fiert laptele cu 3 linguri de zahar si vanilie.
  9. Cand e gata blatul, scoate-l din cuptor si toarna laptele fierbinte peste el. Lasa apoi budinca la racit.
3.5.3251

 

Articole asemanatoare:

  • Budinca de lamaieBudinca de lamaie
  • Prăjitură simplă cu prunePrăjitură simplă cu prune
  • Clafoutis cu visineClafoutis cu visine
  • ClatiteClatite

Filed Under: desert, retete Tagged With: budinca, desert, gris, lapte

Previous Post: « Biscotti cu ciocolata si cafea (P)
Next Post: Spaghete de dovlecei cu sos alb si somon (P) »

Reader Interactions

Comments

  1. Alexandra says

    09/08/2020 at 3:08 pm

    Delicioasă. Haha, ce e ciudat este că și eu am descoperit rețeta asta tot în studenție. Suuuper bun. Mulțumesc pentru readucerea aminte!

    Reply
    • Andreea says

      01/12/2020 at 1:08 pm

      Cu drag! 🙂 Ma bucur ca iti place.

      Reply
  2. Iulia says

    26/11/2020 at 7:19 pm

    Foarte ușor de făcut și gustoasa. Copiii au fost incantați și au cerut supliment 🙂
    Mulțumim !

    Reply
    • Andreea says

      01/12/2020 at 12:52 pm

      Cu drag! Ma bucur ca v-a placut :).

      Reply
  3. Raluca Alexandra says

    22/12/2020 at 10:06 pm

    Ce surpriza! Este budinca cu care ne-a invatat mama de cand eram mici. Se facea din ingredientele care le aveam mereu in casa, cu lapte de tara.
    Am facut-o si eu de cateva ori si este absolut magnifica. Parca mananci norisori de vanilie 🤣❤️ O voi reface cat de curand!

    Reply
    • Andreea says

      02/02/2021 at 11:32 pm

      Ma bucur tare mult ca ti-a placut!:)

      Reply
  4. Bianca says

    22/01/2021 at 10:31 pm

    Plăcută de toată familia!! Fetita mea nu prea cere de mâncare dar budinca a mai cerut o porție 😊. Mulțumim

    Reply
    • Andreea says

      02/02/2021 at 11:14 pm

      Cu drag! Ma bucur ca v-a placut!:)

      Reply
  5. Irina says

    11/11/2021 at 12:43 pm

    Cu ce putem inlocui zaharul? Fetita mea are 1 an si nu as vrea sa il introduc? Se omite cu totul?

    Reply
    • Andreea says

      11/11/2021 at 8:15 pm

      Da, se poate omite de tot, eu asa ii fac Petrei.Iese textura putin diferita, dar la gust e foarte asemanatoare (mai putin faptul ca nu e dulce:). Daca vrei, poti pune putina miere in lapte, inainte de a insiropa budinca.

      Reply
  6. Andreea says

    12/11/2021 at 9:05 am

    Nu se compara cu clasicul gris cu lapte. E minunata! Un fel de pandispan super pufos, dar inzecit mai bun 😍

    Reply
    • Andreea says

      12/11/2021 at 7:19 pm

      da, asa este 🙂

      Reply
  7. Flavia says

    27/05/2022 at 10:07 pm

    Buna Andreea,
    Am facut de mai multe ori budinca, imi place ca e foarte usor de facut dar mereu mi se lasa la final in ultimele 5 minute! Din cate vad in poze la tine e destul de inalta! Poti eventual sa ne spui ce dimensiuni are tava pe care o folosesti sau ce crezi ca fac gresit? Am incercat sa maresc si cantitatea de gris, am scos-o mai repede cu 5 minute crezand ca e prea puternica temperatura de 180 de grade avand un cuptor mic electric.
    Ar fi super daca m-ai putea ajuta! In rest succes cu toate retetele!

    Reply
    • Andreea says

      05/06/2022 at 9:32 am

      Buna FLavia! Ma bucur ca iti place budinca! Si la mine se lasa fata de cat creste in cuptor. De obicei folosesc o tava de aproximativ 20 x 30 cm. Poti fie sa folosesti o tava mai mica, fie sa maresti cantitatile. Adauga un ou in plus si restul ingredientelor inmulteste-le proportional.

      Reply
  8. Ionela says

    09/07/2022 at 12:53 pm

    Este foarte bună și nu este greu de făcut!Îmi amintește de copilărie 😉!

    Reply
    • Andreea says

      16/07/2022 at 3:24 pm

      Ma bucur tare mult ca iti place, Ionela!

      Reply
  9. Irina says

    28/10/2022 at 6:40 pm

    Si mie imi aminteste de copilarie. Mama ne facea budinca de gris duminica. Ce bucurie! Se topeste in gura. Mama punea deasupra spuma din albusuri de ou batute cu zahar amestecata cu gem de visine. Putin acrisor. Constrastul era perfect. Multumesc pentru reteta 🤗

    Reply
    • Andreea says

      10/11/2022 at 5:29 pm

      Cu mare drag! 🙂

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Portugalia

Muntenia brunch la Urlati

Mai multe calatorii →

Deserturi

Crumble cu fructe de padure, ovaz si quinoa

Ciocolata de casa

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Oua turcesti

Porridge cu alune de padure si cacao

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tartă cu praz și ciuperci

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·