Prima data am mancat budinca de gris in facultate, cand a pregatit-o una din colegele mele de apartament. Imi amintesc ca a fost dragoste la prima degustare. Nu stiam de acest desert dinainte, singura ‘budinca’ de gris pe care o mancasem in copilarie, era clasicul gris cu lapte. Inteleg ca aceasta varianta este specifica in anumite zone ale tarii, insa la mine in Bacau nu am auzit niciodata de ea.
Ce e atat de special la budinca de gris? Este un blat foarte aerat suuuuper insiropat in lapte. La textura as putea spune ca se aseamana cu o savarina. Pur si simplu se topeste in gura si nici nu stii cand dai gata jumatate de tava :)). Pe deasupra, este si foarte usor de facut, din ingrediente pe care le ai mai mereu in casa. Bati albusurile cu zahar, amesteci cu galbenusurile si grisul, coci blatul si apoi il insiropezi. Budinca de gris poate fi mancata calduta, dar parca e si mai buna rece.
- 5 oua
- 75 gr de zahar
- 100 gr gris
- o lingurita de unt
- 800 ml - 1 litru de lapte
- 3 linguri de zahar
- o lingura de extract de vanilie/ un plic de zahar vanilat
- Preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
- Bate albusurile spuma cu un mixer.
- Adauga treptat zaharul peste albusuri si mixeaza in continuare, pana devin spumoase si lucioase (3-4 minute).
- Adauga galbenusurile si omogenizeaza amestecul.
- Adauga grisul in 3 reprize si amesteca usor, cu o spatula, de jos in sus.
- Unge o tava cu unt si toarna aluatul in ea.
- Baga tava la copt timp de 30 de minute.
- Cu 5 minute inainte de a fi gata blatul, pune la fiert laptele cu 3 linguri de zahar si vanilie.
- Cand e gata blatul, scoate-l din cuptor si toarna laptele fierbinte peste el. Lasa apoi budinca la racit.
Alexandra says
Delicioasă. Haha, ce e ciudat este că și eu am descoperit rețeta asta tot în studenție. Suuuper bun. Mulțumesc pentru readucerea aminte!
Andreea says
Cu drag! 🙂 Ma bucur ca iti place.
Iulia says
Foarte ușor de făcut și gustoasa. Copiii au fost incantați și au cerut supliment 🙂
Mulțumim !
Andreea says
Cu drag! Ma bucur ca v-a placut :).
Raluca Alexandra says
Ce surpriza! Este budinca cu care ne-a invatat mama de cand eram mici. Se facea din ingredientele care le aveam mereu in casa, cu lapte de tara.
Am facut-o si eu de cateva ori si este absolut magnifica. Parca mananci norisori de vanilie 🤣❤️ O voi reface cat de curand!
Andreea says
Ma bucur tare mult ca ti-a placut!:)
Bianca says
Plăcută de toată familia!! Fetita mea nu prea cere de mâncare dar budinca a mai cerut o porție 😊. Mulțumim
Andreea says
Cu drag! Ma bucur ca v-a placut!:)
Irina says
Cu ce putem inlocui zaharul? Fetita mea are 1 an si nu as vrea sa il introduc? Se omite cu totul?
Andreea says
Da, se poate omite de tot, eu asa ii fac Petrei.Iese textura putin diferita, dar la gust e foarte asemanatoare (mai putin faptul ca nu e dulce:). Daca vrei, poti pune putina miere in lapte, inainte de a insiropa budinca.
Andreea says
Nu se compara cu clasicul gris cu lapte. E minunata! Un fel de pandispan super pufos, dar inzecit mai bun 😍
Andreea says
da, asa este 🙂
Flavia says
Buna Andreea,
Am facut de mai multe ori budinca, imi place ca e foarte usor de facut dar mereu mi se lasa la final in ultimele 5 minute! Din cate vad in poze la tine e destul de inalta! Poti eventual sa ne spui ce dimensiuni are tava pe care o folosesti sau ce crezi ca fac gresit? Am incercat sa maresc si cantitatea de gris, am scos-o mai repede cu 5 minute crezand ca e prea puternica temperatura de 180 de grade avand un cuptor mic electric.
Ar fi super daca m-ai putea ajuta! In rest succes cu toate retetele!
Andreea says
Buna FLavia! Ma bucur ca iti place budinca! Si la mine se lasa fata de cat creste in cuptor. De obicei folosesc o tava de aproximativ 20 x 30 cm. Poti fie sa folosesti o tava mai mica, fie sa maresti cantitatile. Adauga un ou in plus si restul ingredientelor inmulteste-le proportional.
Ionela says
Este foarte bună și nu este greu de făcut!Îmi amintește de copilărie 😉!
Andreea says
Ma bucur tare mult ca iti place, Ionela!
Irina says
Si mie imi aminteste de copilarie. Mama ne facea budinca de gris duminica. Ce bucurie! Se topeste in gura. Mama punea deasupra spuma din albusuri de ou batute cu zahar amestecata cu gem de visine. Putin acrisor. Constrastul era perfect. Multumesc pentru reteta 🤗
Andreea says
Cu mare drag! 🙂