Minestrone este o supa traditionala italiana, consistenta, plina de legume si care contine de obicei paste si fasole. Ea poate fi pregatita cu orice fel de legume, specifice fiecarui sezon, dar se poate face si cu carne. Eu am ales o varianta vegetariana, dar care poate deveni foarte usor una vegana, sau de post, daca renuntati la parmezan. Legumele pe care le-am ales sunt predominant de toamna si iarna, dar ele pot fi inlocuite in functie de ce aveti la indemana in fiecare anotimp.
Folosirea cojilor de parmezan in supa este o practica des intalnita la italieni, deoarece el da un gust mai bogat si usor dulceag. In plus, se recicleaza acele coji care de obicei se arunca. Eu am inceput sa le pastrez la congelator si cand mai fac supa, adaug cate o bucata la fiert. Pentru minestrone m-am gandit ca ar fi potrivit sa pun si la final, inainte de servire, cateva fasii de parmezan.
Reteta de minestrone este foarte simpla, dar totusi e laborioasa deoarece toate legumele trebuie spalate, curatate si taiate. Insa o data bifate aceste activitati, supa aproape se pregateste singura. Daca pregatiti o oala mare, de 4 litri, veti avea cel putin 3 zile de mancare asigurata pentru pranz sau cina.
- 2.5 litri de apa
- un morcov
- ½ radacina de pastarnac
- 50 gr radacina de telina
- o ceapa mica
- tulpinile de la o legatura de patrunjel
- 2 litri de supa de legume
- 4 linguri de ulei de masline
- un praz mediu
- o ceapa galbena medie
- 50 gr tije de telina
- 50 gr coji de parmezan (optional)
- o ramura de rozmarin proaspat
- 250 gr dovleac placintar
- 2 morcovi
- un cartof mediu
- o conopida mica
- 400 gr rosii taiate la conserva
- 100 gr paste mici
- 400 gr fasole alba la conserva
- 100 gr spanac proaspat
- parmezan pentru servit
- sare
- Legumele pentru supa se curata, se taie in bucati mari si se pun impreuna cu apa la fiert in jur de 30-40 de minute, pana se inmoaie. Daca apa scade, se completeaza cu apa fierbinte.
- Legumele pentru minestrone se curata, se spala si se taie. Prazul se taie rondele subtiri, ceapa si tijele de telina in bucati mici.
- Dovleacul, cartoful si morcovii se taie in cuburi mici.
- Conopida se desface in buchetele mici.
- Intr-o oala mare se incinge uleiul de masline si se adauga ceapa, prazul si telina. Se calesc timp de 5-7 minute pana cand se inmoaie. Se amesteca din cand in cand pentru a nu se arde.
- In oala se adauga supa, dovleacul, morcovul si cartoful si se lasa la fiert 15 minute pana cand se inmoaie usor. Acum se adauga si rozmarinul si cojile de parmezan.
- Se adauga rosiile si se mai fierbe supa inca 5 minute. Se completeaza cu apa fierbinte daca e nevoie.
- Se adauga conopida, pastele si o lingurita de sare. Se lasa la fiert cat timp este indicat pentru fierberea pastelor.
- Cu doua minute inainte de finalizarea timpului de fiert pastele, se adauga fasolea din conserva, clatita cu apa in prealabil.
- La final se adauga spanacul si se opreste focul.
- Se mai adauga sare dupa gust.
- Supa se serveste cu fasii de parmezan.
Maria says
Este extraordinar de buna! Tocmai ce am dat gata o portie.
Its my kind of comfort food! ?
Andreea says
Ma bucur ca ai incercat-o si ca ti-a placut :).
Mihai says
Foarte – foarte gustoasa !
Acum sunt la a 3-a oala facuta in mai putin de 2 luni.
Nu am folsoit niciodata conopida si spanac iar celelalte legume le-am mai schimbat/inlocuit. Nu stiu cum o iesi si cu sfecla rosie … in afara de colorare.
Andreea says
Ma bucur ca ti-a placut! Partea buna e ca poti folosi ce legume vrei. Poti incerca si cu sfecla, desi vei avea o supa complet rosie :)).