Intr-una din serile trecute ma uitam pe TV Paprika si am prins o emisiune a lui Mary Berry in care tema principala erau placintele englezesti. La un moment dat ea a gatit una cu praz si cartofi si toate beculetele din capul si din stomacul meu s-au aprins. Umplutura era cremoasa, iar aluatul era extrem de asemanator aluatului foietaj, facut dupa o tehnica speciala, cu unt si untura, ambele date prin razatoare si apoi intins in mai multe straturi pentru a deveni fraged. In acel moment am cautat reteta pe internet, am salvat-o in board-ul de Pinterest si am hotarat sa o fac cat de curand. Dar pentru ca aveam niste piept de pui ramas de la o gaina fiarta pentru ciorba, am decis sa fac placinta cu pui, cartofi si praz.
Ieri am gatit aceasta placinta si am fost foarte placut surprinsa. Combinatia de arome si texturi din compozitie e geniala, imi venea sa o mananc cu lingura, inainte sa bag placinta la cuptor. Iar aluatul chiar este la fel de fraged si faramicios ca aluatul foietaj, cu un usor gust de untura. Daca nu va place sau nu gasiti untura, o puteti inlocui cu aceeasi cantitate de unt.
Reteta aceasta este destul de complexa, dar va asigur ca merita fiecare minut de munca. Placinta cu pui, cartofi si praz este cea mai buna placinta sarata pe care am mancat-o vreodata. Bineinteles, se poate face si in varianta vegetariana, renuntand la carnea de pui si inlocuind untura cu unt. Mai puteti adauga si mazare, poate chiar morcovi sau spanac. Iar daca vreti sa vedeti poze cu reteta pregatita pas cu pas, o gasiti pe profilul meu de Instagram, in Highlights.
- 125 gr de unt tinut la congelator timp de o ora
- 125 gr de untura tinuta la congelator timp de o ora
- 350 gr de faina alba
- un ou pentru uns placinta
- 60 gr unt
- 250 gr praz
- o ceapa medie
- 450 gr de cartofi
- 250 gr piept de pui fiert
- 600 ml lapte 3.5% grasime
- 50 gr faina alba
- o lingura de mustar de Dijon
- o lingura de cimbru proaspat sau o lingurita de cimbru uscat
- 50 gr de branza Cheddar
- 50 gr de parmezan
- sare
- piper
- Asigura-te ca untul si untura au stat la congelator timp de o ora. Acest lucru permite ca ele sa fie date pe razatoare.
- Pune cele 350 de gr de faina intr-un castron. Rade untul si untura si punele deasupra fainii.
- Adauga 150 ml de apa rece si framanta usor pana cand obtii un aluat omogen.
- Transfera aluatul pe blatul infainat si cu ajutorul unui sucitor, infainat si el, intinde aluatul intr-o foaie de aproximativ 25 x 35 cm.
- Impatureste aluatul pornind de la latura inferioara, pe care o aduci la ⅔ din foaie. Acopera cele doua straturi cu bucata de aluat ramasa in partea superioara, ca pe o scrisoare.
- Invarte aluatul la 90 de grade si repeta aceeasi tehnica de impaturire.
- Intinde din nou aluatul cu sucitorul in forma dreptunghiulara si repeta cele 4 impaturiri aplicate mai devreme.
- Inveleste aluatul in folie de plastic si baga-l la frigider pentru 30 minute - o ora.
- Taie ceapa si prazul in felii subtiri.
- Taie cartofii in cuburi mici.
- Taie carnea in bucati medii.
- Rade branzeturile prin razatoarea mica.
- Intr-o tigaie topeste untul si adauga prazul si ceapa. Prajeste-le 2-3 minute, apoi redu focul la minim si acopera tigaia cu un capac. Lasa legumele sa se caleasca timp de 15 minute, pana cand se inmoaie. Amesteca din cand in cand, pentru a te asigura ca nu se lipesc.
- Intre timp fierbe cartofii timp de 10 minute, pana cand se inmoaie.
- Dupa ce au trecut cele 15 minute, inlatura capacul de pe tigaie. Daca ceapa si prazul au lasat mult lichid, mai lasa-le pe foc pana cand lichidul in exces se evapora.
- Adauga cele 50 gr de faina in tigaie, amesteca bine si lasa inca un minut sa se prajeasca. Faina se va lipi de tigaie, dar mai tarziu se va inmuia.
- Incalzeste usor laptele si toarna-l treptat in tigaie, amestecand in continuu. Lasa compozitia sa fiarba la foc mic, timp de 5-7 minute, pana cand se ingroasa.
- Cand e gata, opreste focul, adauga cimbrul, mustarul, branzeturile, cartofii, carnea, sare si piper.
- Transfera compozitia intr-o tava de cuptor.
- Preincalzeste cuptorul la 220 de grade.
- Scoate aluatul din frigider si intinde-l pe blatul infainat, cat sa ajunga un pic mai mare decat dimensiunea tavii in care faci placinta. Daca doresti, taie o bucata mica de aluat pentru a modela cateva frunze pentru decor.
- Acopera tava cu aluatul, apasa bine pe margini pentru a le sigila si unge aluatul cu un ou batut cu putina apa.
- Taie aluatul in mijloc, in forma de cruce, pentru a permite aburului sa iasa in timpul coacerii.
- Daca adaugi frunze pentru decor, pune-le deasupra si unge-le si pe ele cu ou.
- Baga placinta in cuptor pentru 40-45 de minute, pana cand se rumeneste.
Oana says
Cred ca este cea mai buna placinta sarata pe care am mancat-o pana acum. Cu siguranta o voi mai face! 😀
Andreea says
O, da! Aceeasi parere o am si eu :). Sa iti fie de bine!