• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • desert
    • bauturi
  • travel
  • Despre
  • Contact

Placinta cu pui, cartofi si praz

04/10/2018 By Andreea 2 Comments

Intr-una din serile trecute ma uitam pe TV Paprika si am prins o emisiune a lui Mary Berry in care tema principala erau placintele englezesti. La un moment dat ea a gatit una cu praz si cartofi si toate beculetele din capul si din stomacul meu s-au aprins. Umplutura era cremoasa, iar aluatul era extrem de asemanator aluatului foietaj, facut dupa o tehnica speciala, cu unt si untura, ambele date prin razatoare si apoi intins in mai multe straturi pentru a deveni fraged. In acel moment am cautat reteta pe internet, am salvat-o in board-ul de Pinterest si am hotarat sa o fac cat de curand. Dar pentru ca aveam niste piept de pui ramas de la o gaina fiarta pentru ciorba, am decis sa fac placinta cu pui, cartofi si praz.

placinta cu pui, cartofi si praz

Ieri am gatit aceasta placinta si am fost foarte placut surprinsa. Combinatia de arome si texturi din compozitie e geniala, imi venea sa o mananc cu lingura, inainte sa bag placinta la cuptor. Iar aluatul chiar este la fel de fraged si faramicios ca aluatul foietaj, cu un usor gust de untura. Daca nu va place sau nu gasiti untura, o puteti inlocui cu aceeasi cantitate de unt.

placinta cu pui, cartofi si praz

Reteta aceasta este destul de complexa, dar va asigur ca merita fiecare minut de munca. Placinta cu pui, cartofi si praz este cea mai buna placinta sarata pe care am mancat-o vreodata. Bineinteles, se poate face si in varianta vegetariana, renuntand la carnea de pui si inlocuind untura cu unt. Mai puteti adauga si mazare, poate chiar morcovi sau spanac. Iar daca vreti sa vedeti poze cu reteta pregatita pas cu pas, o gasiti pe profilul meu de Instagram, in Highlights.


Placinta cu pui, cartofi si praz
 
Print
Timp de preparare
1 hour 40 mins
Timp de gatire
40 mins
Timp total
2 hours 20 mins
 
Portii: 6
Ingrediente
Pentru aluat
  • 125 gr de unt tinut la congelator timp de o ora
  • 125 gr de untura tinuta la congelator timp de o ora
  • 350 gr de faina alba
  • un ou pentru uns placinta
Pentru umplutura
  • 60 gr unt
  • 250 gr praz
  • o ceapa medie
  • 450 gr de cartofi
  • 250 gr piept de pui fiert
  • 600 ml lapte 3.5% grasime
  • 50 gr faina alba
  • o lingura de mustar de Dijon
  • o lingura de cimbru proaspat sau o lingurita de cimbru uscat
  • 50 gr de branza Cheddar
  • 50 gr de parmezan
  • sare
  • piper
Preparare
  1. Asigura-te ca untul si untura au stat la congelator timp de o ora. Acest lucru permite ca ele sa fie date pe razatoare.
  2. Pune cele 350 de gr de faina intr-un castron. Rade untul si untura si punele deasupra fainii.
  3. Adauga 150 ml de apa rece si framanta usor pana cand obtii un aluat omogen.
  4. Transfera aluatul pe blatul infainat si cu ajutorul unui sucitor, infainat si el, intinde aluatul intr-o foaie de aproximativ 25 x 35 cm.
  5. Impatureste aluatul pornind de la latura inferioara, pe care o aduci la ⅔ din foaie. Acopera cele doua straturi cu bucata de aluat ramasa in partea superioara, ca pe o scrisoare.
  6. Invarte aluatul la 90 de grade si repeta aceeasi tehnica de impaturire.
  7. Intinde din nou aluatul cu sucitorul in forma dreptunghiulara si repeta cele 4 impaturiri aplicate mai devreme.
  8. Inveleste aluatul in folie de plastic si baga-l la frigider pentru 30 minute - o ora.
  9. Taie ceapa si prazul in felii subtiri.
  10. Taie cartofii in cuburi mici.
  11. Taie carnea in bucati medii.
  12. Rade branzeturile prin razatoarea mica.
  13. Intr-o tigaie topeste untul si adauga prazul si ceapa. Prajeste-le 2-3 minute, apoi redu focul la minim si acopera tigaia cu un capac. Lasa legumele sa se caleasca timp de 15 minute, pana cand se inmoaie. Amesteca din cand in cand, pentru a te asigura ca nu se lipesc.
  14. Intre timp fierbe cartofii timp de 10 minute, pana cand se inmoaie.
  15. Dupa ce au trecut cele 15 minute, inlatura capacul de pe tigaie. Daca ceapa si prazul au lasat mult lichid, mai lasa-le pe foc pana cand lichidul in exces se evapora.
  16. Adauga cele 50 gr de faina in tigaie, amesteca bine si lasa inca un minut sa se prajeasca. Faina se va lipi de tigaie, dar mai tarziu se va inmuia.
  17. Incalzeste usor laptele si toarna-l treptat in tigaie, amestecand in continuu. Lasa compozitia sa fiarba la foc mic, timp de 5-7 minute, pana cand se ingroasa.
  18. Cand e gata, opreste focul, adauga cimbrul, mustarul, branzeturile, cartofii, carnea, sare si piper.
  19. Transfera compozitia intr-o tava de cuptor.
  20. Preincalzeste cuptorul la 220 de grade.
  21. Scoate aluatul din frigider si intinde-l pe blatul infainat, cat sa ajunga un pic mai mare decat dimensiunea tavii in care faci placinta. Daca doresti, taie o bucata mica de aluat pentru a modela cateva frunze pentru decor.
  22. Acopera tava cu aluatul, apasa bine pe margini pentru a le sigila si unge aluatul cu un ou batut cu putina apa.
  23. Taie aluatul in mijloc, in forma de cruce, pentru a permite aburului sa iasa in timpul coacerii.
  24. Daca adaugi frunze pentru decor, pune-le deasupra si unge-le si pe ele cu ou.
  25. Baga placinta in cuptor pentru 40-45 de minute, pana cand se rumeneste.
3.5.3229

 

Articole asemanatoare:

  • Tocana de pui cu mazare si piure gratinatTocana de pui cu mazare si piure gratinat
  • Supa crema de praz si cartofi noiSupa crema de praz si cartofi noi
  • Aripioare de pui lipicioaseAripioare de pui lipicioase
  • Somon salbatic la cuptor cu sos de unt si usturoi, cartofi noi copti si sparanghelSomon salbatic la cuptor cu sos de unt si usturoi, cartofi noi copti si sparanghel

Filed Under: fel principal, retete Tagged With: cartofi, placinta, praz, pui

Previous Post: « Focaccia cu struguri (schiacciata all’uva)
Next Post: Minestrone cu legume »

Reader Interactions

Comments

  1. Oana says

    18/06/2020 at 4:19 pm

    Cred ca este cea mai buna placinta sarata pe care am mancat-o pana acum. Cu siguranta o voi mai face! 😀

    Reply
    • Andreea says

      25/06/2020 at 11:02 am

      O, da! Aceeasi parere o am si eu :). Sa iti fie de bine!

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Cu bazaarul in vacanta: Toscana

Arome si soare din Sicilia

Mai multe calatorii →

Deserturi

Prajitura rasturnata cu piersici

Budinca de lamaie

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Sandvis cald cu branza topita (grilled cheese sandwich)

Oua posate cu sos de mustar

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Pasta de fasole alba si ardei copti

Cauliflower toasts (sandvisuri calde cu conopida)

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

chiftelute de curcan

Chiftelute de curcan

Chiftele cu pesto in sos de rosii

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2022 · Taste Bazaar ·