• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • desert
    • bauturi
  • travel
  • Despre
  • Contact

Focaccia cu struguri (schiacciata all’uva)

02/10/2018 By Andreea 4 Comments

Am vazut pentru prima oara cateva poze cu focaccia cu struguri pe Instagram, la @ddbakerscorner si m-au hipnotizat pe loc. Am salvat postarea, am cautat o reteta de aluat pe care sa o folosesc si in cateva zile am reprodus-o. A fost un hit din prima. Am mancat-o calda, le-am dus si vecinilor si am terminat-o instant. N-am apucat sa ii fac niste poze decente, de aceea am facut-o din nou weekend-ul trecut, cand am avut musafiri. Bine, adevarul este ca e atat de buna, incat merita repetata de mai multe ori.

focaccia cu struguri

Focaccia cu struguri se numeste schiacciata all’uva in Italia si este o reteta traditionala din Toscana, care se pregateste toamna, in sezonul strugurilor. Este usor dulce, dar nu se poate considera chiar desert. Noi am mancat-o simpla, ca aperitiv, insa cred ca merge de minune cu niste branzeturi alaturi.

focaccia cu struguri

Prima data am facut aluat cu maia pe care l-am dospit la temperatura camerei timp de 10 ore. A doua oara am facut aluatul cu drojdie instant, pentru a vedea daca e vreo diferenta si pentru a avea si o alternativa pentru cei care nu au maia. A iesit foarte asemanatoare. Poate o mica diferenta, dar greu sesizabila, a fost faptul ca aluatul cu maia era usor mai acru, si parca a fost si un pic mai aerat. Oricum, puteti incerca sa faceti focaccia cu struguri cu orice aluat de pizza. Pentru aluatul cu drojdie, am plecat de la reteta de pizza fara framantare, dar am pus putin mai multa drojdie pentru ca nu aveam la dispozitie foarte multe ore pentru dospit. Cu toate astea, aluatul a stat la crescut cam 9-10 ore, de dimineata pana seara. Daca nu aveti la dispozitie acest timp, puteti adauga mai multa drojdie, dar trebuie sa luati in calcul faptul ca aluatul va fi mai aerat si mai elastic cu cat dospirea este mai lunga.

focaccia cu struguri

 

Focaccia cu struguri (schiaciatta all'uva)
 
Print
Timp de preparare
25 mins
Timp de gatire
40 mins
Timp total
1 hour 5 mins
 
Portii: 6
Ingrediente
Pentru aluatul cu maia
  • 50 gr maia hranita cu hidratare 100%, ajunsa la punctul maxim de dospire
  • 375 gr apa
  • 20 gr miere
  • 500 gr faina pentru paine (550 sau 650)/ pizza
  • 9 gr sare
Pentru aluatul cu drojdie
  • 500 gr faina pentru paine (550 sau 650)/ pizza
  • 350 gr apa
  • 2 grame de drojdie instant
  • 16 gr de sare
Pentru topping
  • 2 struguri negri
  • 2 linguri de zahar brun
  • 3 crengute de rozmarin proaspat
  • o lingura de ulei de masline
Preparare
Pentru aluatul cu maia
  1. Pune intr-un castron apa, mierea si maiaua si amesteca-le cu o furculita.
  2. Adauga in castron faina si sarea si amesteca din nou cu furculita pana cand aluatul se omogenizeaza si nu mai raman urme de faina uscata. Poti amesteca si cu mana, dar aluatul va fi foarte lipicios.
  3. Acopera castronul cu o folie de plastic sau un servet textil si lasa aluatul sa dospeasca timp de 8 - 12 ore la temperatura camerei pana cand aluatul se dubleaza in volum (sau creste chiar un pic mai mult de dublu). Aluatul va fi aerat si va avea si cateva bule de aer la suprafata. Daca temperatura va fi in jur de 24-25 de grade, sunt suficiente 8 ore, daca temperatura este de 20-21 de grade, vor fi necesare 10-12 ore.
Pentru aluatul cu drojdie
  1. Pune intr-un castron apa, faina, sarea si drojdia. Amesteca ingredientele cu o furculita pana cand aluatul se omogenizeaza si nu mai raman urme de faina uscata. Poti amesteca si cu mana.
  2. Acopera castronul cu folie alimentara sau un servet textil si lasa-l la temperatura camerei pana cand aluatul creste un pic mai mult decat dublul cantitatii initiale. In functie de temperatura din camera, procesul poate dura intre 8 si 10 ore.
Asamblare focaccia
  1. Preincalzeste cuptorul la 240 de grade. La cuptorul electric poti folosi programul de caldura sus-jos.
  2. Desprinde boabele de struguri de pe ciorchine si spala-le bine.
  3. Pregateste o tava de cuptor peste care pui hartie de copt, cat sa acopere toate marginile. La copt, strugurii vor lasa zeama care daca se arde, e foarte greu de curatat de pe tava.
  4. Imparte aluatul in doua bucati. Unge-ti mainile cu ulei si intinde o bucata de aluat de aproximativ 20 x 30 cm in tava.
  5. Aseaza jumatate din cantitatea de boabe de struguri pe aluat, apasandu-le usor.
  6. Presara o lingura de zahar brun peste aluat si struguri.
  7. Intinde a doua bucata de aluat peste prima (incearca sa ii dai o forma de aceleasi dimensiuni, inainte de a aseza aluatul deasupra).
  8. Adauga restul de boabe de struguri, presara cu zaharul ramas, aseaza crengutele de rozmarin si stropeste cu uleiul de masline.
  9. Baga tava in cuptor pentru 20 de minute la 240 grade. Apoi scade temperatura la 200 de grade si mai coace inca 15-20 de minute, pana cand aluatul se rumeneste deasupra.
3.5.3229

 

Articole asemanatoare:

  • Focaccia cu rosii cherry si ulei de masline (P)Focaccia cu rosii cherry si ulei de masline (P)
  • Spaghetti cu pesto de fisticSpaghetti cu pesto de fistic
  • Tagliatelle de casa cu sos alb si sparanghelTagliatelle de casa cu sos alb si sparanghel
  • La cererea cititorilor: pizza cu faina de porumbLa cererea cititorilor: pizza cu faina de porumb

Filed Under: aperitive, retete Tagged With: focaccia, italian, struguri

Previous Post: « Paine alba cu maia – cea mai simpla reteta
Next Post: Placinta cu pui, cartofi si praz »

Reader Interactions

Comments

  1. Andrada says

    18/01/2019 at 12:05 pm

    Am facut (a se citi, sotul a facut) aceasta reteta pentru seara (cu o fetita de aproape 2 ani nu exista noaptea) de Revelion si a iesit minunat. Pufoasa si aromata. Se potriveste de minune alaturi de un platou cu branzeturi si nuci. Multumim, Andreea!

    Reply
    • Sotul says

      21/01/2019 at 10:06 am

      O singura remarca. Nu am folosit drojdie instant, si nu recomand vreodata drojdia la plic, deoarece este lenta si deseori ineficienta. Drojdia clasica la cub de orice marca este net superioara, o amesteci in apa si o arunci peste restul, simplu si cu rezultate excelente.

      Reply
      • Andreea says

        02/04/2019 at 8:50 am

        Sa stii ca si eu o prefer pe cea proaspata, de fapt, eu prefer maiaua :)). Dar trebuie sa recunosc ca e mult mai practic sa ai in casa drojdie uscata decat proaspata. Multumesc pentru mesaj, domnul sot bucatar :).

        Reply
    • Andreea says

      02/04/2019 at 8:48 am

      Cu drag! Ma bucur ca v-a placut! 🙂

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Gaseste mai multa inspiratie pe contul de Instagram

Una din rezoluțiile mele culinare de anul acesta Una din rezoluțiile mele culinare de anul acesta este să experimentez mai multe rețete cu maia. Ieri am făcut o focaccia cu maia care a ieșit genial. Efortul a fost minim, pentru că aluatul se pregătește fără frământare, însă a trebuit să am ceva răbdare, căci a dospit vreo 10 ore.
Am făcut aluatul dimineață și l-am copt la cină.
Eu am folosit un mix de făinuri, pentru că așa am avut, dar puteți folosi un singur tip de făină. Ideal e să fie o făină de pâine, rezistentă la o hidratare mai mare.

Ingrediente:

380 apa
60 gr maia hranita 1:1:1 (la punctul maxim de fermentare)
500 gr făină albă de pâine (eu am folosit 150 gr făină 480 de la Harmopan și 350 gr făină Manitoba Caputo)
9 sare

Într-un bol mare am amestecat apa cu maiaua, apoi am adăugat făina și sarea. Am amestecat cu mâna până s-a omogenizat aluatul. Am acoperit bolul și am lăsat aluatul să dospească la temperatura camerei (22-23 de grade).
După 15 minute am făcut un set de întinderi și împăturiri (stretch and folds) direct în vas.
După alte 30 de minute am repetat aceleași împăturiri.
Am acoperit iar bolul și l-am lăsat la temperatura camerei încă 7 ore.
Am pus într-o tavă o bucată de hârtie de copt, pe care am uns-o cu o lingură de ulei de măsline.
Am turnat o lingură de ulei și pe deasupra aluatului, l-am uns peste tot, apoi am acoperit tava cu o folie alimentară și am lăsat aluatul din nou la dospit o oră jumătate la o temperatură mai mare (aprox. 25 de grade).
Cu vreo 20 de minute înainte de a fi gata aluatul, am preîncălzit cuptorul la 220 de grade.
Am mai turnat o lingură de ulei peste aluat și l-am uns bine peste tot. Am întins aluatul în tavă și l-am împuns cu degetele, astfel încât să se creeze niște adâncituri.
Am pus deasupra aluatului niște roșii cherry tăiate în două, măsline verzi, pesto de fistic și fulgi de sare Maldon. Eu doar asta am avut, dar puteți să mai puneți rozmarin, busuioc, căței de usturoi.
Am băgat tava în cuptor pentru 25 de minute.
Noi am mâncat focaccia cu o salată cu nuci și clementine, cu niște mozzarella. Dacă rămâne, se păstrează bine învelită în folie alimentară, la temperatura camerei. A doua zi puteți face niște sandvișuri delicioase cu mozzarella și prosciutto.
Prânzul de azi: pulpe de pui cu sos de muștar ș Prânzul de azi: pulpe de pui cu sos de muștar și miere, cartofi dulci la cuptor și salată de varză roșie.
Pentru sosul de muștar am amestecat 3 linguri de muștar cu o lingură de ulei de măsline, o lingură de miere, o linguriță de oțet, o linguriță de rozmarin uscat, jumătate de linguriță de usturoi granulat, sare și piper. Am întins sosul pe toată suprafața pulpelor, le-am așezat într-o tavă unsă cu puțin ulei și le-am copt cam 45 de minute la 180 de grade.
.
.
.
.
.
#chicken #honeymustard #honeymustardchicken #sweetpotato #redcabbage #lunch #hereismyfood #inmykitchen #myopenkitchen #shareyourtable #goodmoodfood
Era ora 00:08 când am făcut poza asta, după ce Era ora 00:08 când am făcut poza asta, după ce am stat pe întuneric în bucătărie să ne uităm la artificii. Am ciocnit un pahar de prosecco, apoi am scos tarta cu lime din frigider și pentru că mi-a plăcut tare mult cum a ieșit, l-am rugat pe @madagrecu să-mi facă o poză cu ea. N-aveam ținută festivă și nici n-aveam coafura aranjată, dar eram liniștită și încrezătoare că vom avea un an bun, așa că m-am gândit să împărtășesc și cu voi această imagine.
Vă doresc un an liniștit, să fiți sănătoși și să vă bucurați de tot ce aveți. Vă mulțumesc că sunteți aici și că îmi dedicați și mie puțin din timpul vostru. Înseamnă tare mult pentru mine ❤️.

P.S. Rețeta tartei cu lime și lapte și o găsiți la @prajiturela.
.
.
.
.
.
#happynewyear #livethelittlethings #thehappynow #mytinyatlas
Dacă și voi petreceți Revelionul acasă, am pen Dacă și voi petreceți Revelionul acasă, am pentru voi o idee de desert festiv cu care să vă răsfățați. Un parfait cu straturi de brownie, mousse de ciocolată  și vișine, un vis dulce amărui numai bun de savurat în ultima zi din an.

Alături de @heidi.chocolate, vă invităm să pregătiți acest desert și să publicați în feed o poză cu el (în care să apară și ciocolata Heidi 75) până pe 5 ianuarie și puteți câștiga un voucher de 1000 de lei la @kitchenshopromania. În postare e necesar să dați tag @heidi.chocolate pe imagine, iar în text să includeți #HeidiToCook. Dacă doriți, îmi puteți da și mie tag să vă admir creațiile ❤️ 🍫.

Eu am făcut un blat de brownie pentru a-l așeza în straturile parfait-ului, iar rețeta lui o veți găsi în Highlights. Dacă nu aveți timp sa îl  pregătiți, puteți folosi biscuiți digestivi, cu ciocolată sau Speculoos (200 gr).

Ingrediente (4 porții)

70 gr zahăr
4 ouă 
160 ciocolată Heidi 75 tocată mărunt
2 linguri cacao
o lingură de cafea instant 
o lingură de unt 
300 ml smântână lichidă rece

200 gr vișine congelate (sau din compot)
o lingură de zahăr 
50 gr migdale măcinate 

Vișinele congelate se pun într-o oală împreună cu o lingură de zahăr și se fierb 15 minute.

Se pun într-un castron termorezistent ouăle și zahărul și se așază la bain marie. Se amestecă în continuu cu un tel timp de 8 minute până când se formează o cremă spumoasă.
Castronul se ia de pe foc și se adaugă în el ciocolata tocată, cacaoa, cafeaua instant și untul și se amestecă până se omogenizează. Se lasă la răcit 10 minute.
Se mixează 300 ml smântână până se întărește. Se pune o treime din smântâna bătută în crema de ciocolată și se încorporează cu mișcări ușoare. Se adaugă și restul de smântână și se amestecă până la omogenizare.
Se fărâmițează blatul de brownie/ biscuiții într-un bol. Se toarnă deasupra zeama de la vișinele fierte (sau 50 ml de compot) și se amestecă.
Într-un pahar se așază 3 linguri de firimituri de brownie/ biscuiți, o lingură de migdale, apoi 3 linguri de mousse. Se pun câteva vișine, apoi iar 3 linguri de mousse. Se repetă așezarea straturilor. Paharele se țin la frigider minimum o oră. Se decorează paharele cu frișcă și fulgi de ciocolată.
AD
Vă povesteam acum câteva zile că am pus în Vă povesteam acum câteva zile că am pus în meniul de Crăciun și o salată cu nuci și clementine pe care o descoperisem pe @delish. Mi se păruse o combinație interesantă de gusturi și texturi, numai bună să aducă ceva prospețime și culoare pe masa festivă. 
N-am reușit să o pregătesc de Crăciun, dar am făcut-o aseară și ne-am plăcut atât de mult încât am făcut-o din nou și azi. 
Ieri am mâncat-o alături de o pastă de morcovi copți cu năut și migdale, iar în seara aceasta alături de cartofi dulci copți cu bacon. A mers super bine în ambele variante.
Vă las mai jos rețeta pe care eu am adaptat-o puțin.

Ingrediente 
80 gr mix de frunze verzi (baby spanac, rucola, fetică)
3 clementine 
60 gr miez de nucă 
20 gr merișoare
50 gr brânză maturată (se poate folosi parmezan sau cheddar)

Pentru dressing
2 linguri de oțet balsamic 
2 linguri de ulei de măsline 
o lingură de suc de clementine 
o linguriță de miere
o linguriță de muștar 
1/2 linguriță sare
piper

Se prăjesc nucile într-o tigaie, fără ulei.
Într-un borcan mic se pun ingredientele pentru dressing, se fixează capacul și se agită puternic câteva secunde pentru a se omogeniza.
Într-un bol se așază frunzele verzi și peste ele se toarnă 3/4 din dressing. Se amestecă bine.
Clementinele se curăță de coajă și se feliază. Se așază peste frunze. Se pun nucile prăjite, merișoarele, iar brânza se rade pe deasupra cu un curățător de legume. 
La fina se toarnă și restul de dressing.
.
.
.
.
.
#salad #clementine #clementinesalad #walnuts #hereismyfood #inmykitchen #vegetarianfood #eatrealfood #mykitchenstories
În Ajun am gătit, am făcut cozonaci cu Petra În Ajun am gătit, am făcut cozonaci cu Petra și am împachetat cadouri până târziu. Ieri am desfăcut cadouri, am stat în pijamale toată ziua, ne-am jucat, am mâncat ceva bun la cină și ne-am uitat la artificii pe geam. 
Au fost niște zile frumoase și liniștite în trei, la noi acasă ✨.
Sper că nu e târziu să vă urăm sărbători frumoase, liniștite, cu tihnă și mici bucurii care să vă aducă zâmbete și armonie.
Cozonacul e gata, pâinea cu maia e gata, am făcu Cozonacul e gata, pâinea cu maia e gata, am făcut și o supă de găluște cu pui și un chec aperitiv și aproape am terminat de gătit pe ziua de azi. 
Diseară fac prăjitura cu smântână și nuci, iar mâine pregătesc friptura pentru masa de Crăciun.
Voi cum stați cu pregătirile?
Cozonacul l-am făcut după rețeta de cozonac cu aluat opărit de la @andreeachinesefood și a ieșit divin! Aluatul se rupe în fâșii (swipe pentru video), iar proporția de aluat/ umplutură e perfectă. Eu am înjumătățit cantitățile de ingrediente din reteta ei și mi-au ieșit doi cozonaci medii.
.
.
.
.
.
#cozonac #cozonaccunuca #christmasdessert #christmaseve #christmastime #homebaked #inmykitchen
Cina din seara asta: paste cu creveți și sos de Cina din seara asta: paste cu creveți și sos de unt cu usturoi și vin alb.
Am încins în tigaie o lingură de unt și o lingură de ulei de măsline, am pus 4 căței de usturoi feliați subțire și i-am călit vreo 2 minute. Am adăugat cam 500 gr de creveți congelați, 100 ml de vin alb și sare. Am prăjit creveții cam 3 minute pe fiecare parte, până când s-au făcut roz și s-a pătruns carnea, apoi am oprit focul. Am adăugat în tigaie 200 gr de tagliatelle fierte, cam 50 ml de apă în care au fiert pastele, pătrunjel și am ras parmezan pe deasupra. Am amestecat bine totul și cina a fost gata în 20 de minute.
.
.
.
.
.
#shrimp #shrimppasta #quickdinner #inmykitchen #hereismyfood #garlicbuttershrimp #tablesituation #goodmoodfood #ourfoodstories
Am descoperit magia chifteluțelor odată cu div Am descoperit magia chifteluțelor odată cu diversificarea Petrei. Pentru că a fost cea mai ușoară modalitate de a-i oferi carne și în același timp și alte grupe alimentare, dar și pentru că le puteam congela și le aveam oricând la îndemână, am devenit cea mai mare fană chifteluțe, ba chiar am fost botezată #ZanaChifteluta 😄.
De atunci am experimentat tot felul de chifteluțe: din carne de pui, de curcan, de porc, vită sau somon. Dar și vegetariene, din cartofi sau dovlecei. Toate ne-au plăcut atât nouă cât și Petrei.
De data aceasta am pregătit niște chifteluțe de curcan cu morcovi, pentru care am tocat carnea în robotul HR7510 de la @philipsromania și apoi le-am prăjit, fără pic de ulei, în Airfryer-ul XXL, tot de la @philipsromania.

Până la finalul anului, beneficiați de un discount de 15% la orice produs de pe site-ul @philipsromania, în caz că doriți să profitați și să faceți cadouri practice pentru cei dragi.

Pentru chifteluțe am tocat în robot 700 gr de piept de curcan (cu lama în S). Apoi, cu accesoriul de ras al robotului, am ras un morcov. Am amestecat carnea tocata și morcovul ras cu un ou, o ceapă verde tocată, o lingură de pătrunjel tocat, un cățel de usturoi zdrobit și niște condimente uscate (oregano, rozmarin, bucuioc). Opțional, se poate adăuga și o lingură de ulei de măsline.
Am format chifteluțe cu palmele ușor umede. Le-am așezat în cuva Airfryer-ului și le-am prăjit 10 minute la 180 de grade.
Apoi am băgat în Airfryer și un cartof dulce tăiat cuburi, amestecat cu o linguriță de ulei de măsline și una de usturoi pudră și l-am prăjit și pe el 5 minute.
Am servit chifteluțele cu broccolini opărit 5 minute și apoi tras la tigaie cu puțin unt și cu bucăți de cartof dulce.

[AD]
#philipsromania #acasacuphilips #philipsairfryer #faraulei #airfryerrecipes #broccolini #sweetpotato
Follow @tastebazaar on Instagram

Cauta pe blog

Calatorii

Un weekend la vila Leonida

Din nou la Barcelona

Mai multe calatorii →

Deserturi

Scones cu afine

Fursecuri de ovaz cu banane

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Unt de migdale

Quesadilla cu avocado si ou

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Salata cu nuci si clementine

Salata turceasca de morcovi cu iaurt

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Chilli con carne

Tocana de pui cu mazare si piure gratinat

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2021 · Taste Bazaar ·