Quiche cu sparanghel si somon
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Portii: 4
Ingrediente
Pentru crusta
  • 100 gr faina alba
  • 50 gr unt rece
  • 1 ou
  • ½ lingurita de sare
  • 1-2 linguri de apa foarte rece
Pentru umplutura
  • 300 gr sparanghel proaspat
  • 150 gr somon afumat
  • 100 ml smantana pentru gatit
  • 1 ou
  • 60 gr cascaval sau parmezan
  • sare
  • piper
Preparare
  1. Pune intr-un castron faina si sarea.
  2. Taie untul in cuburi mici si adauga-l peste faina.
  3. Amesteca rapid cu mainile untul cu faina, pana obtii o textura faramicioasa. Nu insista foarte mult, astfel incat untul sa nu se topeasca prea tare. Alternativ, mixeaza ingredientele intr-un robot de bucatarie cu lama S.
  4. Amesteca usor oul impreuna cu apa si toarna-le peste aluat.
  5. Aduna aluatul intr-o bila, transfera-l pe folie alimentara si acopera-l strans. Lasa aluatul in frigider pentru 30 minute - o ora pentru a se intari.
  6. Scoate aluatul si transfera-l intre doua bucati de hartie de copt, de marimea tavii. Cu sucitorul, pe deasupra hartiei de copt, intinde aluatul pana la o grosime de aproximativ 0.5 cm, pastrand forma si dimensiunea tavii de copt.
  7. Desprinde hartia de copt de deasupra aluatului si cu ajutorul foii de dedesubt, intoarce aluatul si transfera-l in tava, pastrand foaia de copt deasupra. Desprinde si a doua bucata de hartie de copt.
  8. Inteapa aluatul in cateva locuri cu o furculita.
  9. Transfera tava cu aluat in frigider pentru inca 30 de minute sau 10 minute in congelator.
  10. Incalzeste cuptorul la 170 grade.
  11. Scoate tava din frigider, aseaza deasupra un strat de hartie de copt si peste ea pune boabe de fasole sau orez negatite, pentru a evita ca aluatul sa se deformeze.
  12. Coace aluatul cu fasolea deasupra timp de 15 minute, apoi scoate hartia de copt impreuna cu fasolea si mai coace-l inca 10 minute, pana se rumeneste.
  13. Curata sparanghelul de coditele dure. Indoaie fiecare fir de sparanghel, iar el se va rupe exact de unde trebuie. Daca sparanghelul e mai gros, curata-l de coaja cu un peel-er de legume.
  14. Pune la fiert o oala cu apa. Cand fierbe, adauga sparanghelul si opareste-l 5-7 minute.
  15. Scoate sparanghelul si lasa-l la racit 10-15 minute.
  16. Intr-un castron, amesteca smantana cu oul, sare si piper.
  17. Rade cascavalul/ parmezanul.
  18. Aseaza sparanghelul in forma de tarta, apoi pune deasupra somonul.
  19. Toarna peste ele compozitia lichida si apoi presara cascavalul.
  20. Baga tarta in cuptor inca 30 de minute.
Recipe by Taste Bazaar at https://tastebazaar.ro/2017/05/quiche-cu-sparanghel-si-somon.html