De fiecare data cand ajung intr-o librarie, ma duc direct la raftul de carti culinare si ma pierd printre ele cateva zeci de minute. Ultima oara am rasfoit mai multe carti cu retete orientale si intr-una dintre ele am dat de reteta de salata de morcovi cu alune de padure si tahini. Mi-am notat rapid ingredientele, pentru ca mi s-a parut o combinatie de arome si texturi care merg foarte bine impreuna. Alaturarea morcovi – alune de padure nu imi e straina, am mai incercat-o si in tarta cu morcovi caramelizati si mi-a placut tare mult. Inca regret ca n-am retinut numele cartii, dar cred ca era Sirocco, pe care o am deja pe lista de cumparaturi.
Pregatisem salata de morcovi cu scopul de a o testa pentru masa de Paste, dar n-am mai apucat sa o refac, pentru ca mama se ocupase deja de tot meniul. Cu toate astea, sunt tare incantata de aceasta descoperire. E o un fel de mancare care se prepara foarte repede, o alternativa la salatele clasice, pe care o poti manca simpla sau ca garnitura si o poti face oricand in timpul anului.
- 3 morcovi medii
- jumatate de ceapa rosie
- 70 gr alune de padure crude
- 5-6 frunze de menta
- o lingura generoasa de tahini
- 2 linguri de ulei de masline
- sucul de la jumatate de lamaie
- coaja de la jumatate de lamaie
- 2 linguri de apa
- sare
- piper
- Pune alunele intr-o tigaie, fara ulei, si prajeste-le cateva minute, pana cand incep sa se rumeneasca. Lasa-le la racit si apoi taie-le in bucati mai mici.
- Taie morcovii in felii subtiri, in diagonala.
- Taie ceapa in felii subtiri.
- Toaca marunt menta.
- Pune morcovii, ceapa, alunele si menta intr-un castron.
- Intr-un borcan mic, pune tahini-ul, apa, uleiul, sucul si coaja de lamaie, sare si piper. Acopera borcanul cu un capac si agita-l bine, pana cand dressing-ul se omogenizeaza.
- Toarna dressing-ul peste restul ingredientelor si amesteca-le bine.
Leave a Reply