Azi se implinesc sase ani de cand scriu pe blog. Sunt putin emotionata cand ma gandesc la cum a inceput totul si unde am ajuns sase ani mai tarziu. Au fost perioade mai bune si perioade mai grele, retete reusite si mai putin reusite, poze de-a dreptul urate si poze de care sunt mandra. Am legat prietenii, am invatat multe lucruri, am calatorit, am castigat cateva concursuri si mai ales, am mancat bine. Si cumva, toate astea, m-au facut un om mai fericit.
Va multumesc pentru ca sunteti alaturi de mine, chiar daca ma urmariti inca din prima zi, sau daca ati descoperit blogul de curand. Pentru mine inseamna foarte mult ca cititi articolele, testati retetele, ca-mi cereti sfaturile sau ca imi scrieti ca v-au placut prajiturile incercate. Sunt recunoscatoare si un pic uimita ca inca nu m-am saturat, ba chiar vreau sa mai raman ceva vreme prin preajma :).
Odata cu relansarea blogului de anul trecut am avut ocazia sa trec prin toate articolele publicate, vreo 230 la numar. La unele am zambit, la unele am ridicat o spranceana, iar la altele am ras de-a dreptul. Am facut o vizionare a povestii Taste Bazaar si m-am simtit tare mandra. Timp de sase ani m-am documentat, am scris, am pozat si am explorat dupa serviciu, in weekend, in vacante sau in mijlocul noptii si mi-a placut fiecare minut. De acum incolo, mai e putin pana la zece, asa ca nu scapati de mine :).
Aproape in fiecare an de aniversare am facut cate un desert special pentru a marca momentul. Primul a fost un tortulet cu fistic, a doua, o prajitura cu portocale rosii, a urmat un tort de morcovi si un Eton Mess. Anul acesta am ales niste arome pe care voiam de mult sa le pun impreuna: para, ciocolata, migdale, mascarpone si ulei de masline. A iesit acest tort cu pere, migdale si ciocolata, de care sunt tare mandra. L-am facut chiar azi dimineata, intr-o agitatie nebuna. L-am bronzat un pic cam tare in cuptor, apoi l-am taiat cald, apoi l-am pozat pe fast forward. Cu toate astea, sunt extrem de multumita. Nu e greu de facut, necesita doar un pic de organizare, iar rezultatul e minunat.
- 4 oua la temperatura camerei
- 150 gr zahar brun
- 150 ml ulei de masline
- 250 gr faina alba
- 10 gr (aprox. 2 lingurite) praf de copt
- un praf de sare
- ¼ lingurita cardamom pudra
- ¼ lingurita nucsoara
- o lingura de extract de vanilie
- o para medie
- 80 gr ciocolata neagra
- 50 gr migdale
- 2 pere medii
- doua linguri de zahar brun
- 3 pastai de cardamom
- ¼ lingurita de nucsoara pudra
- 400 gr mascarpone
- 50 gr iaurt grecesc
- o lingurita de miere
- 2 linguri de extract de vanilie
- o para medie
- 100 ml vin alb
- 200 ml apa
- 3 linguri de zahar brun
- 3 pastai de cardamom
- Preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Pregateste o tava rotunda si aseaza in ea hartie de copt.
- Prajeste usor migdalele intr-o tigaie, fara ulei. Dupa ce se racesc, taie-le grosier.
- Taie in bucati mici para (cu tot cu coaja) si ciocolata.
- Intr-un castron cerne faina, impreuna cu praful de copt, sarea, cardamomul si nucsoara.
- Bate ouale cu un mixer, cateva secunde. Adauga treptat zaharul, apoi extractul de vanilie si mixeaza timp de 3 minute, pana cand obtii o crema aerata si spumoasa. Amesteca apoi si uleiul.
- Adauga treptat faina peste oua si amesteca cu o spatula, pana se incorporeaza.
- Incorporeaza in aluat para, ciocolata si migdalele.
- Pune aluatul in tava si coace-l timp de 40-50 de minute Introdu o scobitoare in blat. Daca iese uscata, e copt. Lasa blatul la racit.
- Curata o para de coaja si tai-o in jumatate, pe lung.
- Intr-o oala mica pune apa, vinul, pastaile de cardamom, zaharul si para. Lasa-le la fiert la foc mic, timp de 40 – 50 de minute, pana cand para se inmoaie.
- Taie cele doua pere in bucati medii si pune-le intr-o craticioara cu doua linguri de zahar brun, o lingura de extract de vanilie, pastaile de cardamom usor zdrobite si nucsoara. Lasa-le la fiert pe foc mic, in jur de 30 de minute, pana cand obtii o dulceata.
- Intr-un castron pune branza mascarpone, mierea, iaurtul si extractul de vanilie si amesteca-le cu un mixer, timp de 30 de secunde – 1 minut, pana cand se omogenizeaza. Incorporeaza dulceata de pere in crema, cu o spatula. Da crema la rece.
- Taie blatul in 3 straturi. Insiropeaza-l cu putin sirop in care s-a posat para. Unge fiecare strat cu crema. La final, aseaza deasupra para posata, putina dulceata si cateva migdale taiate.
Laura Damian says
Buna,
As vrea a fac maine tortul, dar am cateva nelămuriri. Cand anume adaug cei 150 ml de ulei in blat?
Pot înlocui păstăile de cardamon cu, cardamon pudra?Daca da, cat anume sa pun?
Ce dimensiune are tava?
Multumesc 🙂
Andreea says
Buna, Laura! Imi pare tare rau ca nu am vazut comentariul la timp, am fost plecata zilele acestea :(. Am vazut ca nu scrisesem cand se adauga uleiul si am adaugat acum. Se pune in compozitia de oua. Multumesc de atentionare.
Da, se poate pune pudra de cardamom in loc de pastai, la posarea perelor, insa nu pune mai mult de un sfert de lingurita. Tava folosita de mine are 24 cm. Daca reusesti sa il faci, te astept cu pareri.
Cu drag,
Andreea
Laura Damian says
Buna Andreea,
Multumesc pentru raspuns. Cum l-am primit, m-am si pus pe treaba!
Tocmai ce l-am băgat in frigider. La prima vedere pare tare gustos :-), numai ca nu am avut cum sa il tai in 3 ca si tine, nu a crescut atât de mult încât sa poată fie tăiat in 3. Ma gândesc ca data viitoare sa il fac intr-o tava mai mica, de 20cm.
Si dulceata de pere mi-a ieșit foarte putina, nu am mai avut sa il ornez si deasupra, așa ca am pus niste firimituri rămase de la blat. Cred ca tu ai avut niste pere tare mari :-))
Ti-as trimite ceva poze cu tortul meu, dar nu stiu cum. Oricum eu sunt tare mandra de el!
Multumesc tare mult pentru reteta!
Numai bine,
Laura
Andreea says
M-ai pus un pic pe ganduri, asa ca m-am dus direct sa masor tava. Intr-adevar, are 20 de cm :(. Iarta-ma ca te-am indus in eroare. Nu-mi amintesc sa fi fost foarte mari perele, dar o sa modific in reteta, sa scriu 2 pere pt dulceata, ca macar, daca tot te apuci sa faci dulceata, macar sa ramana in plus, decat sa fie prea putina. Iti multumesc mult pentru feedback si astept sa-mi spui cum ti s-a parut la gust :). Poze imi poti trimite la adresa andreea [at] tastebazaar.ro.
Laura Damian says
Un tort delicios! Combinatia dintre pere, migdale prajite si ciocolata neagra, m-a cucerit complet, cu siguranta am sa-l mai fac cat de curand. Ti-am trimis pozele pe email 🙂
Andreea says
Multumesc mult pentru feedback, Laura! Ma bucur ca a fost pe gustul tau ;).
Diana says
Buna ziua! Am facut tortul de Sf. Gabriel si a iesit minunat, gustos si nu prea dulce! Am folosit tava de 24 cm, dar am reusit sa tai blatul in 3 parti. Am facut mai multa crema, din 500 g mascarpone, ca sa imi ajunga pentru 2 straturi plus cel de deasupra. Perfect! Va multumesc!
Andreea says
Cu drag! Ma bucur ca ti-a placut!