• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Prajitura cu smantana si nuci

27/12/2013 By Andreea 31 Comments

Anul acesta am ales sa petrecem sarbatorile acasa, in familie si alaturi de prieteni. A fost ocazia perfecta pentru mine sa gandesc mai multe meniuri potrivite pentru evenimentele din perioada aceasta. Partea cu meniurile imi place de nu mai pot. Imi scot cartile, revistele si caut in colectiile de pe Pintrest, tot ce am pus deoparte pentru momentele acestea. Retetele trebuie sa fie simple, dar de efect, sa existe cel putin doua, trei feluri vegetariene si sa avem un desert deosebit, iar anul acesta, prajitura cu smantana si nuci a fost castigatoarea.


In afara de cateva preparate traditionale, de Craciun am avut pe masa blinis cu ricotta, somon si oua de prepelita, o tarta cu ciuperci si morcovi caramelizati, rulada de curcan cu ciuperci si smochine, o salata de dovleac cu naut, cheesecake cu cafea, un cozonac cu nuca minunat si cacao (merci pentru reteta, Easy Peasy!) si prajitura cu smantana si nuci, despre care va voi povesti azi.

Am cerut reteta de la o colega foarte priceputa la prajiturit. Cu mai multe ocazii, ne-a adus la birou prajitura cu smantana si nuci si mereu a primit o multime de laude. Iar eu cautam de mult sa iau reteta, insa abia anul acesta am reusit :). Si vreau sa va spun ca pana acum am facut doua portii pentru ca nu ne-am saturat doar cu una. E foarte probabil sa o repet si de Revelion :).
prajitura cu nuca si smantana
Pentru ca n-am mai facut niciodata prajituri cu foi, am avut ceva de furca cu intinderea aluatului, insa dupa prima foaie, e mult mai usor.

Am avut nevoie de:
50 gr unt
1 ou
4 linguri de lapte
2 linguri de miere
o lingura rasa de bicarbonat de sodiu
300 gr zahar
400 gr faina
600 gr smantana de 20-25% grasime
200 gr nuca macinata
o pastaie de vanilie

Incalziti cuptorul la 180 de grade. Eu la cuptorul electric, am folosit programul de caldura sus si jos.

Intr-o oala cu fund dublu se pun untul, oul, laptele, mierea, bicarbonatul si 150 de grame de zahar. Se pune pe foc mic si se amesteca in continuu cu un tel. Trebuie sa aveti mare grija, pentru ca aceasta crema se prinde foarte usor de oala. Ea se va umfla si in aproximativ 5-10 minute va deveni auriu-maronie. Atunci trebuie sa o luati de pe foc.

Se lasa la racit 1 un minut si apoi se incorporeaza faina, putin cate putin si se amesteca cu o lingura de lemn. Trebuie sa obtineti un aluat moale, dar pe care sa il puteti modela. Cel mai probabil nu va intra toata faina, dar nu e nicio problema. Mai puteti adauga la intinsul foilor.
In poza de mai jos, aluatul din vasul de sticla are consistenta initiala, iar in cel de pe blat, am adaugat faina inainte de a intinde foaia. E foarte important ca aluatul sa ramana moale si cald, inainte de a fi intins, pentru a nu se intari prea tare.

Odata amestecata faina in crema, aluatul se imparte in trei bucati. Doua se pun intr-un vas acoperit si se tin intr-un loc cald (pe calorifer). Apoi, pe rand, se iau bucatile, se mai framanta cu putina faina si se intind cu un sucitor pana devin foarte subtiri si ajung la dimensiunea tavii in care le veti coace.


Aluatul e foarte lipicios si trebuie intins pe o suprafata infainata bine si intors de pe o parte pe alta, ca sa nu se lipeasca de blat. Daca se intampla sa se lipeasca (mie mi s-a intamplat des), nu-i o tragedie, il adunati, il mai framantati putin si il intindeti din nou, atat timp cat nu e foarte intarit.
Foile se pun pe fundul unei tavi, pe care asezati hartie de copt. Se coc in jur de 5 minute, pana cand se umfla putin si se rumenesc. Desi raman moi, ele se vor intari cand se racesc. Devin ca un biscuite, insa se vor inmuia cand se ung cu crema.

Pentru crema, se bate cu mixerul smantana cu zaharul si miezul pastaii de vanilie cam 3 minute. Apoi se adauga nuca si se omogenizeaza.
Cand se racesc foile, una din ele se pun intr-o tava si se unge cu jumatate din crema. Ce mi s-a parut foarte fain e ca aceasta crema nu e deloc lichida si nu se prelinge pe langa prajitura, deci foile se pot unge pana pe margini. Apoi se pune a doua foaie si se intinde restul de crema. Deasupra, asezati ultima foaie, incercand sa potriviti marginile.

Lasati prajitura sa se inmoaie timp de 10-12 ore si apoi o puteti taia si presara cu zahar pudra.
Daca incercati prajitura cu smantana si nuci, va veti indragosti pe loc. E foarte frageda, cu un usor gust de caramel si turta dulce, iar crema se topeste in gura. E absolut delicioasa!

prajitura cu nuca si smantana-2
prajitura cu nuca si smantana-3

Save

Save

Save

Articole asemanatoare:

  • Prăjitură simplă cu prunePrăjitură simplă cu prune
  • Biscotti cu ciocolata si cafea (P)Biscotti cu ciocolata si cafea (P)
  • Prajitura cu prune si bezea cu migdalePrajitura cu prune si bezea cu migdale
  • Cheesecake cu dulce de leche, fistic si zmeuraCheesecake cu dulce de leche, fistic si zmeura

Filed Under: desert, retete Tagged With: desert, nuci, prajitura, smantana

Previous Post: « Good Food Wine & Xmas Party
Next Post: Gustul Romei »

Reader Interactions

Comments

  1. Mihaela says

    28/12/2013 at 10:20 pm

    Excelenta ! O s-o incerc si eu cu aceasta umplutura, pana acum la aceste foi faceam o crema pe baza de gris !

    Reply
  2. Andreea says

    29/12/2013 at 11:01 am

    Suna interesant crema pe baza de gris, mai ales pentru cei carora nu le plac nucile. Poti sa imi spui reteta?

    Reply
  3. Mihaela says

    29/12/2013 at 12:05 pm

    1. Eu fac 4 foi din cantitatea de mai sus ( deci sunt 3 straturi de umplutura )
    Crema : 1 pachet unt 82% grasime, 150 gr zahar pudra, zeama de la 1 lamaie. Toate acestea se omogenizeaza, cu grija caci este pericol sa se taie.
    2.Separat se fierbe 1 cana de lapte cu 3 linguri de gris pana se obtine grisul.
    Cand acesta se raceste se amesteca cu crema de unt.
    Se imparte in doua, rezultand doua straturi de crema , al treilea strat , cel din mijloc va fi cu gem de caise.
    Pentru un design mai frumos, la cele doua creme se poate adauga putin colorant.
    Mie mi se pare foarte gustoasa, se topeste in gura 🙂
    Acum mi-am adus si eu aminte de ea, de cand am blogul n-am facut-o.

    Reply
    • Iuliana Sand says

      28/12/2020 at 5:42 am

      Crema cu gris este la fel cu cea pe care o fac la Alba ca Zapada (nu o prefer pe cea cu faina, mi se pare mai buna asta).

      Reply
  4. Andreea says

    29/12/2013 at 11:11 pm

    Multumesc, Mihaela! Untul trebuie sa fie la temperatura camerei sau rece?

    Reply
  5. Mihaela says

    30/12/2013 at 9:38 pm

    La temperatura camerei, sa se poata amesteca usor cu zaharul. Se mai numeste Albinita sau Dulcineea. Cred ca mult mai simplu ar fi de facut grisul, la care adaugi zaharul, iar cand este cald inca, sa daugi untul. N-am mai facut-o demult, insa mi se pare mult mai simplu asa. Cred ca o gasesti pe net dupa denumirea de mai sus, poate e mai bine explicata in alta parte. Spor !

    Reply
  6. Raluca B says

    04/01/2014 at 10:16 pm

    Ce fel de smantana ai folosit?pentru frisca sau fermentata? Imi place mult si vreau sa o incerc.mersi!

    Reply
  7. Andreea says

    07/01/2014 at 8:14 pm

    Ralu, am folosit smantana normala, fermentata, cu 25% grasime. Albalact, daca nu ma insel.

    Reply
  8. Ioana Tant says

    30/12/2014 at 8:03 am

    Foarte buna prajitura, am facut-o de Sarbatori si toata lumea a fost super incantata! Multumim pentru reteta!

    Reply
  9. Andreea says

    30/12/2014 at 8:05 am

    Ioana, tare mult ma bucur! Multumesc pentru feedback! 🙂 Sarbatori frumoase, in continuare!

    Reply
  10. Anca says

    26/02/2015 at 9:22 am

    E a doua oara ca fac prajiturica, e o nebunie 🙂 asa simpluta (desi foile.. putin tricky, dar totally worth it! si eu sunt o incepatoare, deci merge si la noi)
    Singura observatie pe care vreau sa o fac e ca eu folosesc faina integrala, si mi se pare ca ies mai mici foile asa, altfel nu-mi explic de ce prima data cand am facut prajitura am ramas cu jumatate din cantitatea de crema…adica 400ml+nuca si toate cele!
    Asa ca de data asta am folosit doar 400ml in total si am ramas cu ft putin, de data asta n-am mai facut risipa 🙂

    Reply
  11. Andreea says

    26/02/2015 at 9:24 am

    Buna, Anca! Ma bucur ca iti place prajitura si ca ne confirmi ca o pot face si incepatorii :).
    Nu m-am gandit sa o fac pana acum cu faina integrala, dar e un sfat bun pentru cei care vor sa incerce si asa. Ma gandesc ca aluatul integral nu e atat de elastic ca cel din faina alba si de aceea nu se poate intinde foarte subtire si implicit foile devin mai mici.

    Reply
  12. mura says

    28/01/2017 at 7:04 pm

    Am testat rezultatul tau final 🙂 azi mi-am facut si curaj sa incerc sa o prepar. Tricky rau cu foile, viteza de lucru a fost de record mondial.Pont ptr foi, in general: eu le intind pe foaia de copt si cateodata peste fundul tavii(peste foaia de copt). 1/3 a iesit putin mai rumena, am nimerit-o insa la celelalte 2. Iar in crema am combinat nuca + fulgi nuca de cocos.
    Intrebare: Prajitura se lasa in frigider sau la temperatura camerei? merci

    Reply
    • Andreea says

      07/02/2017 at 12:01 pm

      Buna, Mura! Ma bucur ca ai incercat prajitura :). Prima oara e mai dificil cu foile, apoi devine mai usor. Ideal este sa o tii la frigider, caci daca e rece, se si taie mult mai usor.

      Reply
  13. Emmi says

    15/02/2018 at 8:04 pm

    Un mic secret ca sa se intinda foile mai usor- puneti tava 5 minute in cuptorul incalzit apoi o scoateti si intindeti foaia direct pe fundul tavii incalzite …aluatul va prelua caldura tavii si se va intinde foarte usor si nu se va rupe….

    Reply
    • Andreea says

      22/02/2018 at 1:44 pm

      Multumesc pentru recomandare, Emmi!

      Reply
  14. Stan Cezara says

    17/04/2019 at 8:59 pm

    Reteta la cozonacul din poza unde o gasesc? Arata excelent! Pe langa toate cele.

    Reply
    • Andreea says

      22/05/2019 at 2:11 pm

      Buna, Cezara! Reteta este cea din link-ul pus catre Easy Peasy, in articol. Adica aceasta: http://easypeasy.ro/2009/04/de-florii-facem-cozonac/.

      Reply
  15. Claudia says

    26/04/2019 at 10:31 pm

    Buna, imi puteti spune va rog cu ce pot inlocui smantana, sau daca o gasesc si aici sub un alt nume, eu fiind in Italia, aici gasesc iaurt grecesc dar doar cu 5% grasime maxim, va multumesc si va doresc un Paste fericit tuturor.

    Reply
    • Andreea says

      22/05/2019 at 2:15 pm

      Din pacate nu stiu o alternativa care ar putea functiona la fel de bine ca smantana fermentata. Poate o smantana lichida, batuta frisca. Dar iaurtul nu se potriveste.

      Reply
    • laura says

      27/11/2019 at 12:05 pm

      Se găsește smântână fermentată la Conad, Esselunga si la Simply

      Reply
      • Andreea says

        14/12/2019 at 10:50 pm

        multumim pentru informatii, Laura!

        Reply
  16. Alexandra says

    10/05/2019 at 8:33 pm

    Tocmai ce am făcut prăjitura si am realizat ca nuca măcinată pe care am pus-o nu e coaptă!!! Trebuia coaptă?!!!????‍♀️?‍♀️?‍♀️

    Reply
    • Andreea says

      22/05/2019 at 2:15 pm

      Nu, nu trebuia coapta :). Sper ca ti-a iesit bine si ca ti-a placut.

      Reply
      • Alexandra says

        28/06/2019 at 12:20 pm

        A ieșit super buna! A fost cam dificil cu foile dar pana la urma a ieșit. O repet azi:)

        Reply
        • Andreea says

          13/08/2019 at 8:07 pm

          Ma bucur tare mult, Alexandra! Prima oara e mai greu cu foile, apoi devine ceva mai simplu :).

          Reply
  17. Cezara says

    30/05/2019 at 12:26 am

    Multumesc tare mult! Ma voi incumeta la el intr-o zi cu mult timp! ???

    Reply
  18. Iulia says

    17/04/2020 at 11:52 am

    Super reteta. Eu am facut-o cu smantana lichida si, fiindca crema era mult prea lichida, am fiert-o cu o lingura de amidon si s-a legat bine. A iesit oricum extrem de buna si vreau sa o fac, acum, si cu smantana normala. Intinsul aluatului a fost mai usor decat m-am asteptat, am intins foile direct pe hartia de copt. Ma bucur ca am descoperit aceasta minunata reteta.

    Reply
    • Andreea says

      27/05/2020 at 9:11 pm

      Multumesc pentru feeback, Iulia! Ma bucur ca ti-a placut prajitura.

      Reply
  19. Roxana says

    23/12/2020 at 12:27 pm

    Buna, Andreea! Foile trebuie sa aibă un gust mai pronunțat de bicarbonat? Este delicioasa oricum, întreb poate am greșit cu ceva. Ador rețetele tale, un adevărat deliciu!

    Reply
    • Andreea says

      07/02/2021 at 7:02 pm

      Buna! Nu, nu ar trebui sa aiba gust pronuntat de bicarbonat. Eu nu am sesizat niciodata la ale mele. Poate ar merge sa schimbi marca de bicarbonat.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Milano & The Cube by Electrolux

Gustul Romei

Mai multe calatorii →

Deserturi

Tort cu mousse de castane si ciocolata

Prajitura cu pere, migdale si miere (fara gluten)

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Briose cu afine si cocos

Mic dejun sanatos: budinca raw de cacao

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Biscuiți cu parmezan și mac

Chec aperitiv

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Tartă cu praz și ciuperci

Pui cu portocale și ierburi aromatice

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2023 · Taste Bazaar ·