Anul acesta am ales sa petrecem sarbatorile acasa, in familie si alaturi de prieteni. A fost ocazia perfecta pentru mine sa gandesc mai multe meniuri potrivite pentru evenimentele din perioada aceasta. Partea cu meniurile imi place de nu mai pot. Imi scot cartile, revistele si caut in colectiile de pe Pintrest, tot ce am pus deoparte pentru momentele acestea. Retetele trebuie sa fie simple, dar de efect, sa existe cel putin doua, trei feluri vegetariene si sa avem un desert deosebit, iar anul acesta, prajitura cu smantana si nuci a fost castigatoarea.
In afara de cateva preparate traditionale, de Craciun am avut pe masa blinis cu ricotta, somon si oua de prepelita, o tarta cu ciuperci si morcovi caramelizati, rulada de curcan cu ciuperci si smochine, o salata de dovleac cu naut, cheesecake cu cafea, un cozonac cu nuca minunat si cacao (merci pentru reteta, Easy Peasy!) si prajitura cu smantana si nuci, despre care va voi povesti azi.

Am cerut reteta de la o colega foarte priceputa la prajiturit. Cu mai multe ocazii, ne-a adus la birou prajitura cu smantana si nuci si mereu a primit o multime de laude. Iar eu cautam de mult sa iau reteta, insa abia anul acesta am reusit :). Si vreau sa va spun ca pana acum am facut doua portii pentru ca nu ne-am saturat doar cu una. E foarte probabil sa o repet si de Revelion :).
Pentru ca n-am mai facut niciodata prajituri cu foi, am avut ceva de furca cu intinderea aluatului, insa dupa prima foaie, e mult mai usor.
Am avut nevoie de:
50 gr unt
1 ou
4 linguri de lapte
2 linguri de miere
o lingura rasa de bicarbonat de sodiu
300 gr zahar
400 gr faina
600 gr smantana de 20-25% grasime
200 gr nuca macinata
o pastaie de vanilie
Incalziti cuptorul la 180 de grade. Eu la cuptorul electric, am folosit programul de caldura sus si jos.
Intr-o oala cu fund dublu se pun untul, oul, laptele, mierea, bicarbonatul si 150 de grame de zahar. Se pune pe foc mic si se amesteca in continuu cu un tel. Trebuie sa aveti mare grija, pentru ca aceasta crema se prinde foarte usor de oala. Ea se va umfla si in aproximativ 5-10 minute va deveni auriu-maronie. Atunci trebuie sa o luati de pe foc.
Se lasa la racit 1 un minut si apoi se incorporeaza faina, putin cate putin si se amesteca cu o lingura de lemn. Trebuie sa obtineti un aluat moale, dar pe care sa il puteti modela. Cel mai probabil nu va intra toata faina, dar nu e nicio problema. Mai puteti adauga la intinsul foilor.
In poza de mai jos, aluatul din vasul de sticla are consistenta initiala, iar in cel de pe blat, am adaugat faina inainte de a intinde foaia. E foarte important ca aluatul sa ramana moale si cald, inainte de a fi intins, pentru a nu se intari prea tare.
Odata amestecata faina in crema, aluatul se imparte in trei bucati. Doua se pun intr-un vas acoperit si se tin intr-un loc cald (pe calorifer). Apoi, pe rand, se iau bucatile, se mai framanta cu putina faina si se intind cu un sucitor pana devin foarte subtiri si ajung la dimensiunea tavii in care le veti coace.
Aluatul e foarte lipicios si trebuie intins pe o suprafata infainata bine si intors de pe o parte pe alta, ca sa nu se lipeasca de blat. Daca se intampla sa se lipeasca (mie mi s-a intamplat des), nu-i o tragedie, il adunati, il mai framantati putin si il intindeti din nou, atat timp cat nu e foarte intarit.
Foile se pun pe fundul unei tavi, pe care asezati hartie de copt. Se coc in jur de 5 minute, pana cand se umfla putin si se rumenesc. Desi raman moi, ele se vor intari cand se racesc. Devin ca un biscuite, insa se vor inmuia cand se ung cu crema.
Pentru crema, se bate cu mixerul smantana cu zaharul si miezul pastaii de vanilie cam 3 minute. Apoi se adauga nuca si se omogenizeaza.
Cand se racesc foile, una din ele se pun intr-o tava si se unge cu jumatate din crema. Ce mi s-a parut foarte fain e ca aceasta crema nu e deloc lichida si nu se prelinge pe langa prajitura, deci foile se pot unge pana pe margini. Apoi se pune a doua foaie si se intinde restul de crema. Deasupra, asezati ultima foaie, incercand sa potriviti marginile.
Lasati prajitura sa se inmoaie timp de 10-12 ore si apoi o puteti taia si presara cu zahar pudra.
Daca incercati prajitura cu smantana si nuci, va veti indragosti pe loc. E foarte frageda, cu un usor gust de caramel si turta dulce, iar crema se topeste in gura. E absolut delicioasa!
Mihaela says
Excelenta ! O s-o incerc si eu cu aceasta umplutura, pana acum la aceste foi faceam o crema pe baza de gris !
Andreea says
Suna interesant crema pe baza de gris, mai ales pentru cei carora nu le plac nucile. Poti sa imi spui reteta?
Mihaela says
1. Eu fac 4 foi din cantitatea de mai sus ( deci sunt 3 straturi de umplutura )
Crema : 1 pachet unt 82% grasime, 150 gr zahar pudra, zeama de la 1 lamaie. Toate acestea se omogenizeaza, cu grija caci este pericol sa se taie.
2.Separat se fierbe 1 cana de lapte cu 3 linguri de gris pana se obtine grisul.
Cand acesta se raceste se amesteca cu crema de unt.
Se imparte in doua, rezultand doua straturi de crema , al treilea strat , cel din mijloc va fi cu gem de caise.
Pentru un design mai frumos, la cele doua creme se poate adauga putin colorant.
Mie mi se pare foarte gustoasa, se topeste in gura 🙂
Acum mi-am adus si eu aminte de ea, de cand am blogul n-am facut-o.
Iuliana Sand says
Crema cu gris este la fel cu cea pe care o fac la Alba ca Zapada (nu o prefer pe cea cu faina, mi se pare mai buna asta).
Andreea says
Multumesc, Mihaela! Untul trebuie sa fie la temperatura camerei sau rece?
Mihaela says
La temperatura camerei, sa se poata amesteca usor cu zaharul. Se mai numeste Albinita sau Dulcineea. Cred ca mult mai simplu ar fi de facut grisul, la care adaugi zaharul, iar cand este cald inca, sa daugi untul. N-am mai facut-o demult, insa mi se pare mult mai simplu asa. Cred ca o gasesti pe net dupa denumirea de mai sus, poate e mai bine explicata in alta parte. Spor !
Raluca B says
Ce fel de smantana ai folosit?pentru frisca sau fermentata? Imi place mult si vreau sa o incerc.mersi!
Andreea says
Ralu, am folosit smantana normala, fermentata, cu 25% grasime. Albalact, daca nu ma insel.
Ioana Tant says
Foarte buna prajitura, am facut-o de Sarbatori si toata lumea a fost super incantata! Multumim pentru reteta!
Andreea says
Ioana, tare mult ma bucur! Multumesc pentru feedback! 🙂 Sarbatori frumoase, in continuare!
Anca says
E a doua oara ca fac prajiturica, e o nebunie 🙂 asa simpluta (desi foile.. putin tricky, dar totally worth it! si eu sunt o incepatoare, deci merge si la noi)
Singura observatie pe care vreau sa o fac e ca eu folosesc faina integrala, si mi se pare ca ies mai mici foile asa, altfel nu-mi explic de ce prima data cand am facut prajitura am ramas cu jumatate din cantitatea de crema…adica 400ml+nuca si toate cele!
Asa ca de data asta am folosit doar 400ml in total si am ramas cu ft putin, de data asta n-am mai facut risipa 🙂
Andreea says
Buna, Anca! Ma bucur ca iti place prajitura si ca ne confirmi ca o pot face si incepatorii :).
Nu m-am gandit sa o fac pana acum cu faina integrala, dar e un sfat bun pentru cei care vor sa incerce si asa. Ma gandesc ca aluatul integral nu e atat de elastic ca cel din faina alba si de aceea nu se poate intinde foarte subtire si implicit foile devin mai mici.
mura says
Am testat rezultatul tau final 🙂 azi mi-am facut si curaj sa incerc sa o prepar. Tricky rau cu foile, viteza de lucru a fost de record mondial.Pont ptr foi, in general: eu le intind pe foaia de copt si cateodata peste fundul tavii(peste foaia de copt). 1/3 a iesit putin mai rumena, am nimerit-o insa la celelalte 2. Iar in crema am combinat nuca + fulgi nuca de cocos.
Intrebare: Prajitura se lasa in frigider sau la temperatura camerei? merci
Andreea says
Buna, Mura! Ma bucur ca ai incercat prajitura :). Prima oara e mai dificil cu foile, apoi devine mai usor. Ideal este sa o tii la frigider, caci daca e rece, se si taie mult mai usor.
Emmi says
Un mic secret ca sa se intinda foile mai usor- puneti tava 5 minute in cuptorul incalzit apoi o scoateti si intindeti foaia direct pe fundul tavii incalzite …aluatul va prelua caldura tavii si se va intinde foarte usor si nu se va rupe….
Andreea says
Multumesc pentru recomandare, Emmi!
Stan Cezara says
Reteta la cozonacul din poza unde o gasesc? Arata excelent! Pe langa toate cele.
Andreea says
Buna, Cezara! Reteta este cea din link-ul pus catre Easy Peasy, in articol. Adica aceasta: http://easypeasy.ro/2009/04/de-florii-facem-cozonac/.
Claudia says
Buna, imi puteti spune va rog cu ce pot inlocui smantana, sau daca o gasesc si aici sub un alt nume, eu fiind in Italia, aici gasesc iaurt grecesc dar doar cu 5% grasime maxim, va multumesc si va doresc un Paste fericit tuturor.
Andreea says
Din pacate nu stiu o alternativa care ar putea functiona la fel de bine ca smantana fermentata. Poate o smantana lichida, batuta frisca. Dar iaurtul nu se potriveste.
laura says
Se găsește smântână fermentată la Conad, Esselunga si la Simply
Andreea says
multumim pentru informatii, Laura!
Alexandra says
Tocmai ce am făcut prăjitura si am realizat ca nuca măcinată pe care am pus-o nu e coaptă!!! Trebuia coaptă?!!!????♀️?♀️?♀️
Andreea says
Nu, nu trebuia coapta :). Sper ca ti-a iesit bine si ca ti-a placut.
Alexandra says
A ieșit super buna! A fost cam dificil cu foile dar pana la urma a ieșit. O repet azi:)
Andreea says
Ma bucur tare mult, Alexandra! Prima oara e mai greu cu foile, apoi devine ceva mai simplu :).
Cezara says
Multumesc tare mult! Ma voi incumeta la el intr-o zi cu mult timp! ???
Iulia says
Super reteta. Eu am facut-o cu smantana lichida si, fiindca crema era mult prea lichida, am fiert-o cu o lingura de amidon si s-a legat bine. A iesit oricum extrem de buna si vreau sa o fac, acum, si cu smantana normala. Intinsul aluatului a fost mai usor decat m-am asteptat, am intins foile direct pe hartia de copt. Ma bucur ca am descoperit aceasta minunata reteta.
Andreea says
Multumesc pentru feeback, Iulia! Ma bucur ca ti-a placut prajitura.
Roxana says
Buna, Andreea! Foile trebuie sa aibă un gust mai pronunțat de bicarbonat? Este delicioasa oricum, întreb poate am greșit cu ceva. Ador rețetele tale, un adevărat deliciu!
Andreea says
Buna! Nu, nu ar trebui sa aiba gust pronuntat de bicarbonat. Eu nu am sesizat niciodata la ale mele. Poate ar merge sa schimbi marca de bicarbonat.
Alina says
Salut! As incerca sa fac prajitura sub forma de tort. Daca ai facut asa imi spui te rog cate foi au iesit si de ce diametru a fost tava? Multumesc! 🙂
Andreea says
Nu am facut in forma de tort, dar sigur de poate. As spune ca ar trebui sa iasa cam 4, poate 5 foi de 20 cm diametru.