• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • desert
    • bauturi
  • travel
  • Despre
  • Contact

Arena Bucatarilor face loc bloggerilor :)

15/08/2012 By Andreea 1 Comment

   Pentru ca sunt nerabdatoare sa va impartasesc ce s-a intamplat vineri la Arena Bloggerilor din Mamaia, mai las putin in asteptare povestea despre concediul petrecut in Grecia. Dar nu va ingrijorati, caci zilele acestea urmeaza si o postare lunga si frumoasa despre aventura greceasca.
   Inainte de a pleca in concediu am primit de la Good Food invitatia de  a participa la un concurs de gatit pentru blogeri, din cadrul evenimentului “Arena Bucatarilor”, organizat de Selgros.
   Am fost incantata de propunere, asa ca am acceptat fara sa stau prea mult pe ganduri.
   Asa ca joia trecuta am plecat, inarmata cu toate ustensilele de bucatarile posibile, la drum spre Constanta.
   Iar vineri dimineata mi-am luat masa de lucru in primire, cu tot cu ingredientele obligatorii si m-am apucat, fara emotii, de treaba.
   Alaturi de mine, m-am bucurat sa le am pe alte patru bloggerite foarte talentate: Catalina, Anca, Monica si Irina, fiecare cu cate un meniu impresionant pregatit.
   Ingredientele cu care toti participantii trebuiau sa gateasca nu au fost putine si nici foarte usor de combinat: creveti, midii, dorada, ceapa verde, ardei gras rosu, usturoi, ciuperci, rosii cherry, paine bagheta, cotlete de miel, telemea de oaie, zucchini, smochine proaspete, smantana pentru gatit, smantana pentru frisca, oua, foi de placinta, piersici, pepene galben, ciocolata neagra si zmeura. Pe langa acestea, am mai avut si cateva ingrediente optionale care ne-au ajutat la compunerea meniului.
   M-am tot gandit si razgandit ce pot sa prepar si am ramas la bouillabaisse si bruchete cu ciuperci, cotlete de miel in crusta de pesmet cu menta si salvie si millefeuille cu mousse de pepene galben, zmeura glazurata in ciocolata si sos de piersici.
 
 
   Dintre toate, reteta de bouillabaisse a fost cea mai complexa, care a si durat cel mai mult.
   Pentru ea am folosit:
6 creveti mari
500 grame de midii             
o dorada          
o ceapa verde                                           
un ardei gras rosu                                               
doi catei de usturoi                                                          
ulei de masline
o legatura de patrunjel
cimbru
3 linguri de pasta de tomate
sare
piper
doua linguri de zeama de lamaie
coaja de la o portocala
50 ml vin alb sec
4 ciuperci                       
o lingura de unt
o crenguta de rozmarin                               
10 rosii cherry                                                                
felii de paine (bagheta)                                                   
 
   Mai intai am spalat bine midiile si le-am ales doar pe cele inchise, am curatat pestele, l-am filetat si l-am taiat in bucati mari (3-4 bucati fiecare file), iar crevetii i-am spalat si curatat de cochilii.
   Pentru a face un fond de peste am pus la fiert tacamul de dorada si capurile de creveti cu un praf de sare si cateva fire de patrunjel. Oala se acopera cu un capac, si se lasa la fiert cam 15-20 de minute. Dupa ce se raceste putin, se strecoara lichidul ce va fi adaugat in supa.
 
   Am taiat marunt o ceapa verde ceapa, ardeiul si rosiile. Am incins trei linguri de ulei de masline intr-o tigaie si am calit ceapa. Am adaugat usturoiul si ardeiul. Apoi rosiile taiate in jumatati si pasta de rosii. Toate se fierb 5 minute. Am mai pus in oala si coaja de portocala si o 3 crengute de cimbru proaspat. Am turnat treptat si fondul de peste si vinul si le-am adus din nou la punctul de fierbere. 
   Am luat apoi oala de pe foc si dupa ce s-a racit putin, am transferat supa intr-un bol ingust si adanc si am blenduit-o. Am repus-o pe foc si cand a reinceput sa fiarba, am adaugat pestele, apoi midiile si dupa 2 min si crevetii. La sfarsit, am pus sare, piper si zeama de lamaie si am mai fiert supa cam 5 minute. Crevetii trebuie sa devina roz, iar midiile trebuie sa se desfaca.
  Intr-o tigaie am topit o lingura de unt si am calit o ceapa verde impreuna cu ciupercile (taiate felii). Dupa 5 minute am adaugat un catel de usturoi zdrobit, putina sare, o crenguta de cimbru si una de rozmarin. Dupa inca 5-6 minute, am adaugat 2 linguri de vin alb si o lingura de zeama de lamaie. Se mai tin pe foc pana cand scade lichidul (daca nu aveti rabdare, puteti scurge o parte din el). Cand ciupercile s-au facut, se scot din tigaie pe un tocator si se taie marunt.
   Se prajeste painea intr-o tigaie cu putin unt si pe fiecare felie se aseaza ciuperci, putin patrunjel tocat, un praf de sare si putin piper proaspat macinat. Painea se poate aseza direct in bolul cu supa.
    Cand am terminat supa eram atat de relaxata incat am stat linistita sa fac chiar cateva fotografii, fara sa ma gandesc ca nu imi mai ajunge timpul, insa mi-am invatat lectia asta putin mai tarziu, cand n-am mai avut timp sa pozez felul principal, iar pentru desert am reusit sa scot aparatul doar pentru 5 secunde.
  A urmat felul principal pentru care am gatit (pentru prima oara) cotlete de miel. Si ca orice prima incarcare, n-a fost chiar fericita. Din toate  retelele pe care le citisem, timpii de gatit eram in jur de 15 minute. Insa bucata mea de miel a fost mai groasa si desi am tinut-o la copt vreo 30 de minute, tot ramasese cruda inauntru, asa ca a trebuit sa separ cotletele si sa le mai prajesc in tigaie.
   Reteta n-a fost grea, tot ce am facut a fost sa prajesc usor cotletele intr-o tigaie cu ulei de masline si apoi sa le bag la cuptor. Apoi le-am mai prajit din nou in tigaie cam 10 minute si cand le-am scos, le-am acoperit intr-o crusta de pesment, salvie si menta, toate prajite in prealabil in putin unt.
  Ca garnitura am facut un gratin din dovlecei si un sos de smochine. 
  Pentru sos am taiat smochinele in bucati mici si le-am pus la fiert cu doua linguri de otet balsamic, o lingura de zahar si 3 linguri de vin rosu. Am lasat oala pe foc mic pana cand a scazut lichidul si s-a format o pasta (am amestecat in ea cam din 5 in 5 minute).
   Pentru gratin am calit dovleceii cu o ceapa verde, doi catei de usturoi, sare si piper timp de 5 minute, dupa care le-am adaugat 50 ml de smantana pentru gatit. Am mai tinut tigaia pe foc inca 5 minute pana cand s-a legat compozitia. Am luat-o de pe foc si am adaugat 50 de grame de telemea de oaie rasa si un ou batut. Le-am amestecat bine si am turnat compozitia intr-un vas ramekin uns cu unt. Am bagat gratinul la cuptor, la foc mediu, pentru 25-30 de minute, pana cand s-a rumenit.
 
 
   Despre desert stiam inca de la inceput cum vreau sa fie: straturi de foi de placinta coapte cu mousse de pepene galben si decorat cu zmeura glazurata in ciocolata.
   Mai intai am pus cam 150 de grame de pepene galben cu 3 linguri de zahar la fiert. Si am tot scurs din lichidul lasat, pana cand am obtinut un gem de pepene consistent. L-am racit si apoi l-am amestecat cu gelatina (un pliculet de gelatina pudra pe care am inmuiat-o in 50 ml de apa).
   Dupa ce a mai stat la figider vreo 30 de minute, am amestecat-o cu 4-5 linguri de frisca. A intrat din nou la frigider cam o ora.
  In mintea mea, mousse-ul trebuia sa fie putin mai consistent ca o frisca si sa poata fi asezat intre straturile de foi cu un sac à poche. Insa, pentru ca testul de acasa a fost cam dezastruos si mousse-ul nu s-a intarit deloc, la concurs am exagerat cu gelatina si cu intaritul la frigider. Asa ca la momentul construirii desertului, n-am mai putut pune mousse-ul in poche si a trebuit sa-l iau cu lingura. Not so pretty :(. Dar a fost bun  :).
   Foile de placinta le-am pus la cuptor unse cu unt si presarate cu zahar si le-am copt cam 5 minute. Iar zmeura a fost trecuta super rapid prin ciocolata topita. Si pentru ca am uitat sa pun frunze de busuioc in mousse, am pus cateva de decor sub zmeura.
   Pentru sosul de piersici, am curatat 2 fructe de coaja si le-am taiat in feliute, pe care le-am pus la fiert cu 3 linguri de zahar, 30 ml de suc de portocale si un pliculet de zahar vanilat. Le-am fiert pana au scazut si s-au transformat intr-o dulceata mai moale. Am blenduit sosul pentru a avea o consistenta mai fina. 
 
   Desi initial am considerat ca 3 ore jumate sunt mai mult decat suficiente sa prepar toate retelele, m-am trezit ca la ora 2 si 10 (cu 50 de minute inainte de finalul concursului) eu nu servisem decat supa si nu avem mai nimic pregatit pentru celelalte doua feluri. Asa ca am intrat in viteza si am reusit sa termin pe ultima suta de metri tot ce avea de facut. Nu eram 100% multumita de executie, insa eram linistita ca terminasem totul la timp si ca nu am dat-o in bara cu nici unul din preparate :).
   Cand a venit momentul premierii, nu prea mai aveam energie dar ne-am adunat cu totii langa scena unde urmau sa se anunte castigatorii. De atata oboseala nici nu mai realizam foarte bine ce se intampla si eram foarte relaxata, asa ca atunci cand m-au strigat pe scena, m-am dus din inertie, fara sa constientizez ca anuntasera locul II. Dupa cateva minute, cand ne-am retras la cort si am inceput sa dau telefoane pentru a anunta rezultatul, am reusit sa ma bucur cu adevarat.
   Pentru mine locul II, in compania atator fete talentate si pricepute, inseamna foarte mult si ma bucur ca am avut ocazia sa-mi testez aptitudinile in afara zonei de confort de acasa :).
   Intregul clasament a fost: locul I – Anca, locul III – Irina, iar mentiunile le-au fost acordate Catalinei si Monicai. 
   Multumesc Good Food pentru invitatie si Ioanei pentru fotografii. 
   Acum fug sa ma pregatesc pentru Barbeque-ul Good Food ce se anunta a fi memorabil :).

Save

Articole asemanatoare:

  • Good Food Wine & Xmas PartyGood Food Wine & Xmas Party
  • ShakshukaShakshuka
  • Pui dulce acrisor cu orez negruPui dulce acrisor cu orez negru
  • Chiftelute de risotto (risotto cakes)Chiftelute de risotto (risotto cakes)

Filed Under: utile Tagged With: good food

Previous Post: « Doua variante de baclava
Next Post: Briose cu afine si grau germinat »

Reader Interactions

Comments

  1. Alice says

    15/08/2012 at 1:42 pm

    super Andreea! a fost tare fun! 🙂 ma bucur pt tine, pt voi
    pup

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Cu bazaarul in vacanta: Atena – partea a doua

Cu bazaarul in vacanta: Londra

Mai multe calatorii →

Deserturi

Cheesecake raw cu dovleac

Pandispan cu visine

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Smoothie din banana, afine si grapefruit

sparanghel cu oua si feta la cuptor

Sparanghel cu oua si feta la cuptor

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Pasta de fasole alba si ardei copti

Cauliflower toasts (sandvisuri calde cu conopida)

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Sufleu de cartofi cu broccoli

Creveti saganaki

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2022 · Taste Bazaar ·