Sunt atat de nerabdatoare sa va prezint reteta asta incat nu stiu cum sa trec mai repede la descrierea ei, pentru ca e minunata. Dar mai intai de toate, trebuie sa va spun ce m-a inspirat sa o pregatesc.
Plafar a initiat campania Natural Cuisine care isi propune sa ne invete sa gatim si sa mancam sanatos, asa ca ne indeamna sa pregatim o reteta cu produse din magazinele sale. 30 dintre cele mai inspirate retete isi vor trimite autorul la un super eveniment: un atelier de gatit raw vegan, sustinut de Olivia Steer pe 21 iunie la Plafar Dorobanti.
Voi fi si eu acolo, cu gura cascata la minunatiile pe care le va pregati Olivia si sunt sigura ca o sa invat multe lucruri noi si ca o sa ma incarc cu multa energie pozitiva. Pentru ca asta transmite Olivia mereu :). Asa ca va incurajez sa alegeti unul sau mai multe ingrediente sanatoase din magazinele Plafar si sa inregistrati reteta voastra in aplicatia creata de Plafar pentru concurs, pana pe 17 iunie.
Iar acum reteta mea super sanatoasa dar atat de buna ca mi-am lins degetele, la propriu. Mi-am terminat de mancat portia acum vreo ora si inca imi spun “mama, ce bun a fost!”.

Am plecat de la ideea de a pregati niste paste fara gluten, asa ca varianta taiteilor de hrisca a fost perfecta. Nu mai mancasem pana acum, dar sincer, nu stiu ce am astaptat atat :). Taiteii de hrisca au o consistenta foarte asemanatoare cu spaghetti si au un gust foarte bun, iar spre surprinderea mea, nu se simte gustul de hrisca, pe care eu il percep putin inecacios.
Mi-am mai propus sa le fac un sos raw pe baza de caju dar sa le adaug si niste ciupercute marinate, tot crude, sa combin mai multe gusturi si sa fie cat mai aproape de un fel de mancare cu paste conventional.
Ingredientele pe care le-am folosit au fost:
patru ciuperci champignon mari
doua linguri de ulei de masline
o lingura de sos tamari
o lingura de zeama de lamaie
putin piper
doua portii de taitei de hrisca King Soba (un pachet are 3 portii)
150 grame de caju
jumatate de lingurita de sare de Himalaya
o lingura de ulei de masline
doua linguri de seminte decorticate de canepa
un sfert de lingurita de condimente pentru paste
o legatura de busuioc
Reteta este super simpla si se face in 10 minute. Doar ca va trebui ca mai intai sa lasati nucile de caju la hidratat vreo 6-8 ore. Eu le-am pus in apa plata, dimineata inainte sa plec la serviciu.
Cand m-am intors acasa am taiat ciupercile subtirel si le-am pus intr-un castron cu 2 linguri de ulei de masline, sosul tamari, zeama de lamaie si piperul. Le-am lasat la marinat cam 15-20 de minute.
In timpul asta am preparat sosul din caju, ulei de masline, sare, canepa, condimente si busuioc. Am mai pus si vreo 4-5 linguri de apa plata, ca sa obtin un sos cremos. Puteti adauga apa pana obtineti consistenta preferata. Toate se amesteca bine cu blenderul pana se transforma intr-o pasta cremoasa si atat, dar atat de buna, ca as fi mancat din ea, asa simpla, fara sa mai las si pentru paste.
Pesto-ul poate fi intins pe o feliuta de paine integrala sau pus intr-un sandvis, in loc de crema de branza.

Apoi, am pus o craticioara cu apa pe foc si cand a inceput sa fiarba, am pus in ea taiteii. I-am lasat cam 5 minute, cum e indicat pe ambalaj. Apoi i-am scurs si i-am clatit sub un jet de apa rece.
Am amestecat taiteii cu ciupercile (pe care le-am scurs de zeama lasata) si am asezat peste toate, cateva linguri bune de pesto. Deasupra, cateva seminte de canepa, in loc de parmezan :).
V-am mai spus ca m-am lins pe degete?
Leave a Reply