Tarte, tarte, tarte…Cam asta vad in fata ochilor si-n cuptor de cateva zile. Mai exact, de cand am gatit pentru micul dejun. Atunci am pregatit trei tarte, iar zilele astea a trebuit sa le refac pentru a le posta pe blog.
De fiecare data cand intind aluatul imi amintesc de prima incercare de a face o tarta cu ciocolata. S-a rupt si s-a imprastiat atat de tare aluatul atunci incat am zis ca n-o sa mai fac nici o tarta in viata mea. Dar intre timp am gasit retete care m-au convins ca trebuie sa le mai dau o sansa.
Si am facut foarte bine, pentru ca au meritat. Mai ales ca intre timp mi-am perfectionat tehnica si am descoperit o modalitate foarte usoara de a intinde aluatul si de a-l transfera in tava fara sa se rupa. Cititi mai departe pentru a descoperi secretul :D.
Azi va povestesc despre tarta cu pesto, rosii si cascaval de capra.
Prima oara am facut-o de ziua mea si nu a avut timp sa se raceasca pentru ca s-a terminat in cateva minute. Intr-adevar a fost foarte foarte buna.
Aprecierile au fost confirmate la targ, unde tartele astea au fost primele care s-au terminat. Eu nici n-am apucat sa le gust. Deci acum o sa imi fac de cap cu o tarta intreaga ! Sau cel putin cu jumate…:P
Pentru ca rosiile trebuie sa fie putin deshidratate, pentru a avea o aroma mai puternica, am inceput cu acest proces. Am asezat pe o tava, pe hartie de copt, cam 5-6 rosii prunisoare, taiate in jumatati, pe lung si le-am bagat la cuptor cu putina sare si cate un strop de ulei de masline pentru vreo 2 ore la focul cel mai mic. Trebuie sa ramana usor deshidratate, dar nu uscate complet.
Puteti usca rosiile cu o zi sau chiar doua inainte de a face tarta. Le puteti pastra in frigider pana le folositi.
Aluatul de tarta este clasic : 200 de grame de faina (alba sau integrala) + 100 grame de unt, la care se adauga 50 grame de cascaval de capra dat prin razatoare. Eu folosesc cascavalul de la Five Continents care n-are nici un conservant sau “E” trecut pe eticheta :).
Mai intai am amestecat bine (cu mainile) faina cu untul, pana cand s-au format niste “firmituri”. Apoi am adaugat cascavalul, am mai framantat un pic si la sfarsit am adaugat 2-3 linguri de apa pentru a omogeniza aluatul. L-am bagat la frigider 20 de minute.
Dupa ce l-am scos, l-am intins pentru a-l aseza in tava de tarta. Si aici intervine marele secret :). Am pus o bucata mai mare de folie alimentara pe masa, am asezat aluatul pe ea si am mai pus peste el o alta bucata de folie. Am presat usor cu mainile pana cand aluatul s-a turtit si apoi l-am intins cu sucitorul. Dupa ce a ajuns destul de mare pentru a acoperi tava, am dezlipit folia de deasupra si l-am ridicat usor de pe masa cu tot cu folia de dedesubt ca sa il asez pe tava (cu folia deasupra, dupa care am dezlipit-o).
In felul asta nu se rupe si se transfera mult mai usor. Poate stiati acest mare “secret” dar eu l-am descoperit de curand si m-a determinat sa nu mai detest aluatul de tarta 🙂.
Aluatul trebuie sa depaseasca marginea tavii pentru ca e posibil sa se mai stranga la copt.
Am intepat aluatul cu o furculita si l-am bagat la cuptor la foc mic spre mediu (160-180 de grade) pentru cam 20 de minute pana cand s-a rumenit putin.
Am uns coaja de tarta cu 2-3 linguri de pesto de busuioc si am turnat apoi o compozitie facuta din 2 oua (usor batute) cu 200 ml smantana, 200 ml de lapte, 100 gr de cascaval de capra, sare, piper si putin oregano. Am asezat si rosiile (cu partea taiata in sus), vreo 10 masline negre fara samburi si cateva frunze de busuioc.
Am bagat din nou tava in cuptor pentru inca 30-40 de minute, pana cand compozitia s-a copt (trebuie sa fie uscata).
Recomand sa mancati tarta calduta.
Cand am facut tartele pentru targ, nu am pus si pesto inauntru pentru ca uitasem complet de el. Dar am asezat cate o lingurita de sos langa fiecare felie. Asa ca merge si fara pesto, sau cu el ca topping :).
Puteti incerca sa inlocuiti rosiile cu felii de vinete, ciuperci sau ceapa. Orice vreti sa mai incercati :).
Antonina says
Delicioasa!!
Andreea says
Anto, sa stii ca e :).trebuie sa o incerci!