Am cam intarziat cu postul asta pentru ca weekendul prelungit in care am tras o fuga pana la Sighisoara + Sibiu a continuat cu niste zile foarte aglomerate cu fiert gem de rubarba si capsuni pana tarziu in noapte sau dis de dimineata.
Nu va imaginati ca am pregatit cateva zeci de kilograme de gem…In final au iesit vreo 8 borcane. Dar pentru ca n-am avut prea mult timp si nici conditii (stoc aproape inexistent de oale si borcane) am lungit procesul vreo 3 zile.
Pentru curiosi, o sa scriu rapid reteta de gem. Nu e asa spectaculoasa ca sa ii dedic un intreg post :).
Desi in retetele traditionale se folosesc cantitati de 1:1 (aceeasi cantitate de fructe si de zahar), eu am folosit 1 kg de capsuni (spalate si curatate de codite), unul de rubarba (spalata si taiata in cubulete de 2 cm) si cam 800 de grame de zahar. Am mai pus si vreo 100 de grame de ghimbir ras (ii da doar o aroma subtila deci e ok :)). Le-am fiert (in vreo 3 randuri) pana cand s-a prins gemul (daca se picura putin pe o farfurie rece, ar trebui sa nu curga). L-am pus apoi in borcane sterilizate (fierte si inca fierbinti).
Cam atat despre gem, sa incep sa va zic ce vreau sa postez de fapt :).
Povesteam acum cateva saptamani ca am cumparat ceva mai mult praz cu gandul la doua retete: supa si tarta. Acum a venit randul celei de-a doua.
Ingrediente
250 gr faina integrala (se poate folosi si alba)
170 gr unt
6-8 linguri de apa rece
3 fire de praz spalat foarte bine si taiat in rondele
200 gr ciuperci (eu am folosit champignon)
2 oua
250 ml smantana
Mai intai am facut aluatul din faina si 140 grame de unt (cam trei sferturi de pachet de 200 gr). Le-am amestecat bine cu mainile si apoi am adaugat apa treptat pana cand am obtinut un aluat omogen. L-am adunat intr-o bila pe care am intins-o cu sucitorul destul de subtire, cam cat sa acopere tava de tarta.
Am ridicat foaia de aluat cu ajutorul sucitorului si am pus-o peste forma de tarta. Marginile aluatului trebuie sa depaseasca binisor marginile tavii.Apoi am lipit aluatul de tava tragand si de margini spre interior cat a fost necesar sa acopar bine forma. Am taiat resturile de aluat care au ramas pe dinafara. L-am lipit apoi si mai bine cu o bucatica de aluat (am apasat in toate colturile tavii). Am pus apoi forma la congelator pentru 20 de minute.
Apoi am topit restul untului (30 gr) in care am calit pentru 10-15 minute prazul. Am adaugat ciupercile pentru inca 5 minute.
Am scos tava cu aluatul din frigider si l-am intepat cu o furculita dupa care l-am bagat la cuptor pentru cam 20 de minute pana cand s-a rumenit (arata ca un biscuit digestiv :)).
Intre timp am batut ouale intr-un castron mai mare in care am adaugat treptat si smantana. Apoi si prazul cu ciupercile.
Am condimentat si am pus compozitia in tava cu aluatul copt. Am lasat tava in cuptor (la foc mic) cam jumatate de ora pana cand tarta s-a rumenit.
Timp: o ora jumatate
Portii: 8
Costuri: 15 ron
Bogdan says
Si… ai fost la Winekeller? 🙂
Andreea says
din pacate am ajuns in Sibiu luni si cum restaurantul are program de muzeu, n-am mers :).am ajuns la el din intamplare, i-am admirat terasa si am plecat cam dezamagita. oricum…in sighisoara a fost foooarte trista experienta culinara.n-am mancat bine nicaieri.doar intr-o seara am iesit putin din oras si am mers la Danes (la vreo 10 km de Sighisoara) unde am mancat la Domeniul Dracula Danes. am fost foarte multumita. in Sibiu am mancat ok la Sergiana.
Anonymous says
a avut potential, dar din pacate mi s-a parut ca a iesit prea grasa:(poate ar fi mai bine daca puneam mai putin unt?