• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • desert
    • bauturi
  • travel
  • Despre
  • Contact

Tarta cu praz si ciuperci

16/06/2011 By Andreea 3 Comments

Am cam intarziat cu postul asta pentru ca weekendul prelungit in care am tras o fuga pana la Sighisoara + Sibiu a continuat cu niste zile foarte aglomerate cu fiert gem de rubarba si capsuni  pana tarziu in noapte sau  dis de dimineata.
Nu va imaginati ca am pregatit cateva zeci de kilograme de gem…In final au iesit vreo 8 borcane. Dar pentru ca n-am avut prea mult timp si nici conditii (stoc aproape inexistent de oale si borcane) am lungit procesul vreo 3 zile.
Pentru curiosi, o sa scriu rapid reteta de gem. Nu e asa spectaculoasa ca sa ii dedic un intreg post :).
Desi in retetele traditionale se folosesc cantitati de 1:1 (aceeasi cantitate de fructe si de zahar), eu am folosit 1 kg de capsuni (spalate si curatate de codite), unul de rubarba (spalata si taiata in cubulete de 2 cm) si cam 800 de grame de zahar. Am mai pus si vreo 100 de grame de ghimbir ras (ii da doar o aroma subtila deci e ok :)). Le-am fiert (in vreo 3 randuri) pana cand s-a prins gemul (daca se picura putin pe o farfurie rece, ar trebui sa nu curga). L-am pus apoi in borcane sterilizate (fierte si inca fierbinti).

Cam atat despre gem, sa incep sa va zic ce vreau sa postez de fapt :).
Povesteam acum cateva saptamani ca am cumparat ceva mai mult praz cu gandul la doua retete: supa si tarta. Acum a venit randul celei de-a doua.

Ingrediente
250 gr faina integrala (se poate folosi si alba)
170 gr unt
6-8 linguri de apa rece
3 fire de praz spalat foarte bine si taiat in rondele
200 gr ciuperci (eu am folosit champignon)
2 oua
250 ml smantana

Mai intai am facut aluatul din faina si 140 grame de unt (cam trei sferturi de pachet de 200 gr). Le-am amestecat bine cu mainile si apoi am adaugat apa treptat pana cand am obtinut un aluat omogen. L-am adunat intr-o bila pe care am intins-o cu sucitorul destul de subtire, cam cat sa acopere tava de tarta.

Am ridicat foaia de aluat cu ajutorul sucitorului si am pus-o peste forma de tarta. Marginile aluatului trebuie sa depaseasca binisor marginile tavii.Apoi am lipit aluatul de tava tragand si de margini spre interior cat a fost necesar sa acopar bine forma. Am taiat resturile de aluat care au ramas pe dinafara. L-am lipit apoi si mai bine cu o bucatica de aluat (am apasat in toate colturile tavii). Am pus apoi forma la congelator pentru 20 de minute.

Apoi am topit restul untului (30 gr) in care am calit pentru 10-15 minute prazul. Am adaugat ciupercile pentru inca 5 minute.

Am scos tava cu aluatul din frigider si l-am intepat cu o furculita dupa care l-am bagat la cuptor pentru cam 20 de minute pana cand s-a rumenit (arata ca un biscuit digestiv :)).

Intre timp am batut ouale intr-un castron mai mare in care am adaugat treptat si smantana. Apoi si prazul cu ciupercile.

Am condimentat si am pus compozitia in tava cu aluatul copt. Am lasat tava in cuptor (la foc mic) cam jumatate de ora pana cand tarta s-a rumenit.

Timp: o ora jumatate
Portii: 8
Costuri: 15 ron

Articole asemanatoare:

  • Quiche cu galbioriQuiche cu galbiori
  • Supa crema de praz si cartofi noiSupa crema de praz si cartofi noi
  • Tarta cu legumeTarta cu legume
  • Chiftelute de risotto (risotto cakes)Chiftelute de risotto (risotto cakes)

Filed Under: aperitive, vegetarian Tagged With: ciuperci, praz, tarta

Previous Post: « Budinca de lamaie
Next Post: Rulada de caju cu mac »

Reader Interactions

Comments

  1. Bogdan says

    17/06/2011 at 7:39 am

    Si… ai fost la Winekeller? 🙂

    Reply
  2. Andreea says

    20/06/2011 at 7:14 am

    din pacate am ajuns in Sibiu luni si cum restaurantul are program de muzeu, n-am mers :).am ajuns la el din intamplare, i-am admirat terasa si am plecat cam dezamagita. oricum…in sighisoara a fost foooarte trista experienta culinara.n-am mancat bine nicaieri.doar intr-o seara am iesit putin din oras si am mers la Danes (la vreo 10 km de Sighisoara) unde am mancat la Domeniul Dracula Danes. am fost foarte multumita. in Sibiu am mancat ok la Sergiana.

    Reply
  3. Anonymous says

    17/11/2012 at 1:32 pm

    a avut potential, dar din pacate mi s-a parut ca a iesit prea grasa:(poate ar fi mai bine daca puneam mai putin unt?

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Gaseste mai multa inspiratie pe contul de Instagram

Follow @tastebazaar on Instagram

Cauta pe blog

Calatorii

Gustul Romei

Cu bazaarul in vacanta: Toscana

Mai multe calatorii →

Deserturi

Bomboane cu alune de padure si stafide

Budinca de quinoa

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

French toast cu sos de fructe de padure

Unt de migdale

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

focaccia cu struguri

Focaccia cu struguri (schiacciata all’uva)

feta la cuptor

Feta la cuptor

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Spaghete de dovlecei cu sos alb si somon (P)

Cartofi dulci umpluti cu naut, bacon si ardei gras (P)

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2019 · Taste Bazaar ·