Pasiunea mea pentru gatit si pentru retete noi si deosebite a fost dintotdeauna completata de pasiunea pentru nutritie si un regim de alimentatie sanatos. Cand am descoperit prima carte a Mihaelei Bilic, am inceput sa vad cu alti ochi alimentele. Incepand cu acel moment n-am mai folosit margarina, n-am mai mancat iaurturi cu fructe sau cartofi prajiti si am ales mereu smantana si untul cu procentul cel mai scazut de grasime.
De atunci au trecut cam 6 ani iar informatiile despre alimentatia sanatoasa s-au inmultit si au devenit mult mai accesibile. Eco, bio, natural, mancare gatita acasa, toate sunt promovate si recomandate de multi specialisti din domeniul nutritiei.
Incet incet, multi dintre cei ce afla despre variantele sanatoase, se gandesc de doua ori inainte sa aleaga de pe rafturile supermarketurilor sucurile roz cu bule sau fursecurile ce expira peste doi ani de la data ambalarii.
Incercand sa gasesc alternative, am renuntat am ajuns sa aflu despre regimul de alimentatie vegan (fara lactate, carne, oua) dar si raw vegan (regim vegan crud).
Cand am citit despre “The vegan challenge”, programul lansat de Oprah in randul angajatilor sai, mi-am zis ca as putea sa incerc si eu asta. Adica sa nu mananc lapte, carne si oua pentru doua saptamani. Nu ar fi fost asa mare lucru, pentru ca, de fapt, as fi tinut post :). Dar cum eu nu mai tinusem post de mica si eram obisnuita cu zilnicul castron cu lapte si cereale, era o mica provocare.
Mi-am descarcat liste cu meniuri pe zile, am gasit bloguri cu retete vegane, si chiar am inceput sa-mi cumpar ingredientele necesare.
Doar ca, intre timp, inevitabil, am aflat si despre raw vegan. Iar reactia initiala a fost “Cuuuum? Totul e crud? Pai si ce mai mananci? Din ce te saturi? Hai, fara carne inteleg…fara lactate si oua pot trai o perioada, dar si fara orice mancare fiarta sau coapta?!? E prea mult…”.
Insa, vreo doua luni de documentare mi-au domolit prejudecatile. Am gasit din ce in ce mai multe informatii, din ce in ce mai multe testimoniale, studii, oameni care au adoptat acest regim de viata de multi ani si care traiesc foarte bine si frumos. Oameni care au slabit, oameni care s-au vindecat de diabet, care nu au asigurari medicale si care au energie sa faca tot ce-si propun.
Ok. Suna ca o reclama, stiu. Dar oamenii astia nu vand nimic. Povestesc despre mancarea cruda cu atata pasiune si convingere incat te intrebi tu de ce nici macar n-ai incerca.
Ei bine, eu n-am avut un raspuns la intrebarea asta.
Asa ca, mi-am revizuit meniul, mi-am facut alte liste de cumparaturi, am adunat retete si incepand din 2 mai am adoptat alimentatia raw vegan. Mi-am stabilit ca perioada de incercare doua saptamani. O saptamana mi s-ar fi parut prea putin pentru a vedea rezultate concrete, iar mai mult de doua nu stiam daca voi rezista. A trecut o saptamana si jumatate, ma simt excelent si pot sa spun ca nu am nici un repros major de adus acestui regim. Despre efecte va voi povesti la sfarsitul perioadei propuse, dar va spun doar ca nu ma asteptam sa fie asa usor si revigorant :).
Acum vrea sa va scriu cate ceva despre felurile de mancare descoperite, care sunt suprinzator de gustoase si de simple. Timpul de preparare pentru o masa este de maxim 15 minute iar diversitatea este mult mai mare decat va imaginati.
La baza alimentatiei raw vegan stau legumele, fructele, nucile si semintele crude. Se accepta “gatirea” alimentelor, adica deshidratarea lor pana la temperatura de 46 de grade Celsius (astfel, nu sunt distruse enzimele si nutrientii). Pentru acest proces exista aparate de deshidratat, esentiale pentru persoanele care adopta definitiv acest regim.
Se poate manca raw si fara deshidrator, dar nu prea exista solutii pentru paine. Asta in situatia in care exista zeci de retete de paste si pateuri vegetale delicioase. Am gasit o alternativa satisfacatoare, dar nu complet raw (painici din hrisca dar pe care, desi le-am tinut in cuptor cu usa deschisa, sigur au stat la o temperatura peste 46 de grade).
Asa cum spuneam, retetele raw sunt neasteptat de gustoase. Nu se limiteaza la salate, iar deserturile sunt delicioase si extrem de usor de preparat. Voi posta si eu cateva din experimentele mele, dar pana atunci puteti gasi mai multe informatii si retete pe blogurile care m-au informat si inspirat pe mine : Lifestyle blog, Simplicity of life, Olivia Steer, Bucurie, bunastare, hrisca, Tot mai raw, Ligia Pop, The raw chef.
Poate va intrebati cu ce suplimentati proteinele, vitamina B12, calciul, la fel cum m-am intrebat si eu, dar sunt destule surse neasteptate din care putem obtine acesti nutrienti necesari cum ar fi susanul care este extrem de bogat in calciu.
Daca sunteti sceptici in privinta acestui regim, eu va recomand sa incercati macar cateva retete si sa le includeti pe cele preferate in alimentatia obisnuita. Alternativele sanatoase pot fi extrem de gustoase.
MissRhyne says
Felicitări pentru mintea deschisă :). Într-o cultură care divinizează carnea şi mai ales porcul (chiar şi cunoscătorii care au avut ocazia să încerce delicatese de toate felurile cu miile), e mare lucru să încerci să te bucuri de toate minunăţiile-astea care sunt şi gustoase şi foarte sănătoase. Pot să spun că regimul vegan (ca să nu mai vorbesc de raw vegan) într-adevăr se cunoaşte la tonusul general. Vitamina B12 este o problemă, dar există pe piaţă suplimente compatibile cu veganismul.
Andreea says
multumesc!
odata ce-l incerci, regimul raw vegan iti alunga toate prejudecatile si te pune pe ganduri in ceea ce priveste alimentatia “normala”. incerc sa transmit asta cat mai multor persoane pentru a-si diversifica intr-un mod sanatos hrana.
cat despre B12, am citit ca produsele fermentate (bors, muraturi) ar contine si aceasta vitamina si in plus am vazut ca si in fulgii de drojdie inactiva exista.
dupa aproape 2 saptamani de raw, ma simt excelent si nu imi lipseste nimic :).
Alexandra says
Si eu vreau de mult timp sa tin o dieta vegan pentru macar o saptamana, cred ca peste doua saptamani fac incercarea pentru ca vor fi mai multe fructe si legume de sezon proaspete.
Andreea says
poti incerca oricand :). si acum sunt capsuni, cirese, visine.am gasit si sfecla proaspata care poate fi mancata nepreparata si e foarte buna. daca vrei vegan si nu raw, poti lua fasole pastai si mazare proaspata. am gasit la kaufland si galbiori. apropo de kaufland, mi se pare cel mai bine aprovizionat supermarket cu legume si fructe. au cele mai mai si frumoase avocado si mango (la preturi bune) si multe feluri de salata si ciuperci. daca exista la Iasi, sa treci pe la ei neaparat