Imediat cum mi-am cumparat martipan am cautat o reteta de prajitura care sa-l includa in blat si nu ca decor. Nu am gasit foarte multe asa ca nu prea am stat pe ganduri cand am gasit aceasta reteta a Annei Olson de prajitura cu martipan.
Am injumatatit cantitatile si am folosit:
120 gr unt la temperatura camerei
100 gr zahar
120 gr martipan
3 oua
2 lingurite de coaja de lamaie
o lingurita de esenta de vanilie
o lingurita de esenta de migdale (am pus mai mult decat in reteta pentru ca martipanul pe care il am nu are si aroma de migdale)
60 gr faina
jumatate de lingurita de praf de copt
un sfert de lingurita de sare
zahar pudra pentru decor
Mai intai am incalzit cuptorul si am pregatit o tava acoperita cu hartie de copt unsa cu unt.
Cu un mixer am facut o crema din unt si zahar. Apoi am amestecat martipanul taiat in bucati mici. Daca martipanul nu e destul de moale, se incalzeste usor in cuptorul cu microunde (30 de secunde). Apoi am adaugat pe rand ouale, amestecand dupa fiecare, iar la sfarsit am pus coaja de lamaie si aromele.
Separat am amestecat faina cu praful de copt si sarea si am amestecat treptat acest mix in crema de unt si martipan.
Am pus aluatul (iese destul de lichid) in tava si l-am copt la foc mic cam jumatate de ora. Cand am intepat blatul cu o scobitoare si desi era usor lipicioasa, (din cauza martipanului) era uscata iar prajitura era coapta (se desprindea usor de hartia de copt).
Am decorat prajitura cu martipan cu zahar pudra si migdale.
Timp: 45 de minute
Portii: 6
Costuri: 15 ron
Unde gasiti
- martipan – la Mega Image sau in Kaufland
Lavinia says
Mmm. Cand eram mai mica nu imi placea deloc martipanul dar acum ma dau in vant dupa el. Si eu am in plan o reteta de briose cu martipan si prune insa nici asta a ta nu e de neglijat!:d
Andreea says
now that you mention it…imi amintesc ca nici mie nu-mi placea aroma aia de migdale :)).
prajitura asta e foarte pufoasa si blatul e usor cremos datorita martipanului.doar ca mi-am dat seama la sfarsit ca mai bine puneam si mai multa esenta de migdale, sa se simta mai tare aroma.