Am incercat de cateva ori sa fac paine de casa dar pana acum nu am fost niciodata multumita. Multe retete, multe variante de pregatire dar si multe jumatati de paine, din pacate, aruncate. Cele mai multe mi-au iesit tari sau fara un gust prea bun. Chiar am in folderul cu poze pentru blog, cateva fotografii cu unele incercari de paine, dar nici unele nu mi-au placut atat de tare incat sa ma laud cu ele :).
Luni seara am fost pusa pe treaba si eram hotarata sa fac din nou paine. De data asta cu faina integrala cumparata pentru briose. A iesit exact asa cum imi doream! Ceea ce imi demostreaza inca o data ca practice makes perfect :).
Reteta am gasit-o intr-o carte foarte veche adusa de la mama de acasa, care nici macar nu mai are coperti :), dar a fost tot ce aveam nevoie. Bineinteles ca am adaptat ingredientele dar am pastrat indicatiile.
Am folosit:
500 gr faina integrala
20 gr drojdie proaspata
100 ml lapte
jumatate de lingurita de sare
2 linguri de ulei de masline
250 ml zer din niste lapte de capra lasat la prins (in reteta originala se folosea lapte)
o mana de seminte de dovleac
o lingura de seminte de in
doua linguri de seminte de floarea soarelui
Mai intai am cernut faina dar am amestecat in ea si taratele ramase in sita. Drojdia am amestecat-o in laptele caldut si am lasat-o la dospit cam 20 de minute.
Apoi am varsat pe rand in faina, sarea, uleiul, laptele cu drojdie, si incet incet si zerul pana cand am obtinut un aluat omogen care nu s-a mai lipit de maini. Am adaugat si semintele si am mai framantat cat sa le incorpozez in aluat.
L-am lasat la crescut intr-un castron acoperit cu un servet, in bucataria incalzita cam o ora (se lasa pana isi dubleaza volumul).
Dupa ce a crescut, am mai framantat aluatul cu putina faina (cat sa nu se lipeasca) si l-am asezat
intr-o tava de chec peste care pusesem hartie de copt.
Am mai lasat aluatul la crescut (la fel, acoperit) pana cand a ajuns la marginea tavii. L-am uns cu lapte si am presarat cateva seminte peste el.
Am bagat tava in cuptorul incalzit la temperatura medie (aproximez 200-250 de grade) pentru cam o ora jumatate, pana cand scobitoarea a iesit curata…stiti povestea :).
Nu eram foarte increzatoare ca voi obtine ceva foarte diferit de celelalte paini incercate, dar cand am gustat-o m-am indragostit :). Consistenta dar pufoasa, integrala dar foarte gustoasa.
Pentru ca am gasit reteta perfecta, planul e sa fac in fiecare saptamana cate o painica de casa pentru ca nu mai gasesc in magazine nici o paine care sa aiba doar cateva ingrediente cunoscute. Numai acizi, aditivi si conservanti…m-am cam saturat de ei :).
Timp: 15 minute pentru framantat + 1 ora jumatate pt crescut + 1 ora jumatate pentru copt. Stiu ca pare mult dar avand in vedere ca eu am pregatit-o intr-o seara dupa ora 8 si ca singurul lucru ce necesita putin efort este framantatul pentru 15 minute, eu chiar cred ca merita.
Costuri: aprox 7 ron
Portii: cam 10 felii
Rayana says
wow Andreea, arata foarte bine! Inca o reteta de incercat :))
larisa says
cu ce inlocuiesc zarul.stau in suedia si habar nu am de unde fac rost:)
Andreea says
Buna Larisa!
Nici eu nu am cumparat zerul :).Pt ca aveam niste lapte de capra(pasteurizat) care incepea sa se acreasca,l-am pus intr-un borcan de sticla neacoperit si l-am lasat la temperatura camerei o zi si o noapte.Mi-a iesit o bunatate de lapte acru deasupra si la fund a ramas zerul.Cred ca poti incerca si cu lapte de vaca dar sa fie cu macar 3.5% grasime.Oricum,in reteta originala se folosea lapte si nu zer, deci poti incerca oricum 🙂
Andreea Elena says
super buna painea 🙂
Andreea says
Buna Andreea!
Ai incercat reteta?Ai facut ceva modificari sau ai avut chiar si zer?:)