Aceste fursecuri margarete imi amintesc cel mai mult de copilarie. Mama le facea cu aproape orice ocazie speciala iar cel mai amuzant moment pe care nu l-am uitat nici acum este acela in care m-am ascuns dupa un fotoliu, impreuna cu prietena mea cea mai buna, ca sa mancam margaretele direct din platou :)).

Mama mi-a prezentat aceste fursecuri margarete pe scurt ca fiind “un desert usor si ieftin” :), dar eu completez cu aromat si excelent alaturi de un pahar cu lapte.
Reteta este preluata de la mama, care a si pregatit vreo 4 tavi de margarete in weekend pentru un eveniment deosebit :).
Ingrediente:
250 gr de margarina (eu nu folosesc margarina si am intrebat-o pe mama daca se poate folosi unt. A zis ca se poate incerca :))
1 ou
o cana de 250 ml de ulei
2 cani (tot de 250 ml) de zahar pudra
1 pliculet amoniac (amoniu pentru prajituri) stins cu o lingura de zeama de lamaie
o lingurita jumatate de bicarbonat de sodiu stins cu o lingura de zeama de lamaie
faina cat cuprinde (aproape un kg)
3 pliculete de zahar vanilat
3 lingurite de coaja lamaie
50 gr de rahat
Intr-un caston mare se amesteca margarina la temperatura camerei (moale), uleiul, zaharul pudra si cel vanilat, oul si coaja de lamaie . Dupa ce se omogenizeaza, se adauga bicarbonatul si amoniacul, ambele stinse. Se amesteca bine compozitia pana cand se topeste zaharul (neaparat, pentru ca altfel fursecurile se intind la copt :)) si se obtine o crema fina. Se poate amesteca si cu mixerul dar mama recomanda cu lingura :). Apoi se adauga faina cate putin pana cand iese un aluat compact, usor sfarmicios dar care nu se lipeste de maini (cam ca martipanul).

Se formeaza apoi fursecurile cu ajutorul unei forme speciale care transforma bucatele de aluat in margarete. Aceasta forma este mostenire de famillie si nu am vazut prin magazine…in schimb am vazut alte forme pentru astfel de fursecuri. Si daca nu aveti nici un fel de forma, cred ca puteti incerca sa faceti niste bilute pe care sa le turtiti apoi in forma de discuri.
In mijlocul fiecarei floricele am pus cate o bucatica de rahat si am bagat tava in cuptorul incalzit dinainte la foc mic pentru 15-20 min (max) pana se rumenesc putin.

Dupa ce se racesc, se pudreaza cu zahar praf facut in rasnita veche de 40 de ani :). Succes garantat :D!

Timp: 45 de minute
Portii: 2 tavi, aproximativ 80 de fursecuri
Costuri: aprox 12 ron
Ela says
Fursecurile astea, cu forma asta speciala, care la noi in casa s-a pierdut dintr-un motiv care imi scapa, s-au facut numai cu untura. Am incercat fursecuri si cu unt, si combinatie de unt cu untura, dar cele facute cu untura sunt de neinlocuit :). Stiu ca mama punea in jumatate din compozitie cacao. Deasupra cate un fruct din dulceata, rahat sau nuca. Si cu cat stateau mai mult, cu atat erau mai fragede