• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Supa suedeza de peste

22/11/2012 By Andreea 16 Comments

Electrolux Inspiration Food Marathon ne aduce a doua tema a saptamanii – Delicii suedeze.
Desi Suedia nu este foarte cunoscuta pentru bucataria ei, mare parte din retetele suedeze se invart in jurul pestelui.
Pentru mine asta a fost ocazia perfecta sa fac inca o supa de peste pentru ca nu ma mai satur de ele. Iar aceasta este complet diferita de ce incercasem pana acum deoarece contine cartofi si smantana, ceea ce o face foarte cremoasa si consistenta. 
supa_suedeza_peste_2
 
Pentru supa suedeza de peste am folosit:
 
250 gr de somon (file)
un chefal (se poate folosi orice peste alb, cu putine oase)
doi morcovi
un pastarnac
cateva fire de patrunjel
2 cepe galbene
3 cartofi medii
2 linguri de unt
Jumatate de praz
3 catei de usturoi
250 ml de vin alb sec
200 ml de smantana pentru gatit
100 ml de smantana grasa
cateva crentute de cimbru uscat
10 frunze mari de busuioc
o lingura de pasta concentrata de tomate
un varf de lingurita de sofran
sare
piper
 
In primul rand am curatat si filetat chefalul pentru a folosi tacamul la stock-ul de peste (o supa clara ce se va folosi in supa finala).
Pentru a se fileta, pestele trebuie taiat la baza capului si apoi, incepand de la coada, cu un cutit foarte ascutit, se taie carnea tinand cutitul lipit de spinare. Se procedeaza la fel pe ambele parti.
 
peste_filetat
Tacamul, impreuna cu morcovii, pastarnacul, o ceapa curatata si firele de patrunjel, se pun la fiert in 1.5 l apa cu sare. In 20-30 de minute e gata si trebuie strecurata.
Daca nu folositi peste intreg sau nu vreti sa faceti supa de peste, puteti folosi supa de legume (facuta in casa sa cumparata) sau puteti folosi apa in care dizovlati 1-2 cuburi de cuburi de concentrat pentru supa de legume.
In paralel, cartofii se spala bine (nu se curata de coaja), se taie in bucati medii si se pun la fiert in apa sarata. Vor fi gata cam in acelasi timp cu stock-ul.
 
stock_peste

 

M-am ocupat apoi de peste si am desfacut usor, cu acelasi cutit ascutit, pielea de pe fileurile de chefal si somon. Am scos cu grija oasele mai mari si am taiat carnea in bucati medii.

    somon

Usturoiul se marunteste, iar prazul si ceapa se taie in rondele. Se pun toate in oala  in care urmeaza sa se faca supa, la calit in unt. Le-am tinut cam 5 minute, pana cand s-au inmuiat si apoi am adaugat pasta de tomate pe care am amestecat-o bine.

praz

A urmat vinul, iar dupa 2 minute si smantanile si stock-ul de peste. Am adaugat si cimbrul, busuiocul si sofranul.  

Dupa ce au dat toate in clocot, am luat oala de pe foc si am transferat supa intr-un vas inalt in care am blenduit-o.
 
Am pus lichidul inapoi in oala, pe foc. Am adaugat sare si piper si apoi am adaugat bucatile de peste. In 10 minute acestea au fiert si am adaugat si cartofii, apoi am oprit focul.
Am decorat supa cu putin patrunjel tocat si frunzulite de busuioc. A fost delicioasa!
supa_suedeza_peste_3

Articole asemanatoare:

  • Ce-am facut dintr-un somon intreg, partea I: Bisque de somonCe-am facut dintr-un somon intreg, partea I: Bisque de somon
  • Salmon bites (somon glazurat cu sos de soia și miere)Salmon bites (somon glazurat cu sos de soia și miere)
  • Tocana de peste si crevetiTocana de peste si creveti
  • Chiftelute de somon si quinoaChiftelute de somon si quinoa

Filed Under: fel principal, peste & fructe de mare Tagged With: busuioc, concurs, peste, somon, supa

Previous Post: « Prajitura St. Honoré
Next Post: Parfait de cafea cu nuci caramelizate »

Reader Interactions

Comments

  1. Adina Popescu says

    22/11/2012 at 8:56 am

    Am evitat intotdeauna supa de peste, dar cea facuta de tine chiar imi face pofta 🙂

    Reply
  2. Mihai says

    22/11/2012 at 9:08 am

    Recunosc, nu m-am apropiat in viata de supa de peste. Dar asta tare imi face cu ochiul… Succes!

    Reply
  3. Ana says

    22/11/2012 at 9:56 am

    Mniam mniam mniam! Mi-ai făcut o poftă…

    Reply
  4. Lorena says

    22/11/2012 at 10:49 am

    Chiar in momentul asta ma gandeam ca as manca ceva cu peste – eu mi-s pescetariana… Si uite si solutia :)Arata extraordinar si n-am niciun dubiu ca are un gust desavarsit. Mult succes, Andreea!

    Reply
  5. Madalin says

    22/11/2012 at 1:00 pm

    Succes in concurs!

    Reply
  6. Ioana G. says

    22/11/2012 at 3:38 pm

    Somonul e pestele meu preferat, insa n-am facut niciodata supa din el. Reteta ta m-a convins sa-l incerc. Iti zic cum mi-a iesit! 🙂

    Reply
  7. Corina says

    22/11/2012 at 3:48 pm

    Pestele cu cartofi si smantana e o combinatie delicioasa. Cred ca in supa asta parfumata e perfecta.

    Reply
  8. Paula Gafitescu says

    22/11/2012 at 9:44 pm

    Eu n-am mancat supa de peste inca…dar asta arata grozav de bine! Felicitari!

    Reply
  9. Anda says

    23/11/2012 at 9:16 am

    Ciorba de peste am mai mancat dar supa care sa arate asa bine nu :).Felicitari! Arata super!

    Reply
  10. Anonymous says

    23/11/2012 at 6:59 pm

    Din descrierea ta … imi place.
    Multa rabdare si o combinatie de arome ce pare foarte impresionanta.
    O reteta de apreciat!

    Mihai

    Reply
  11. Anamaria says

    25/11/2012 at 8:52 pm

    Culoarea asta delicata ma duce cu gandul la un desert:). Mi se pare foarte draguta o supa roz cu contrastul acela verde.

    Reply
  12. The Wandering Oltean says

    26/11/2012 at 12:21 pm

    Mananc cam rar, dar supele si ciorbele de peste Rocks! A ta de aici double Rocks!! Super yummy
    Success!

    Reply
  13. Anca says

    10/09/2017 at 11:02 am

    Felicitari pentru o reteta de nota 10, in care fiecare ingredient se integreaza de minune pentru a crea cea mai buna supa de peste, iar cartofii adaugati la sfarsit pastreaza o textura deosebita!
    Doar o intrebare, usturoiul in ce etapa se adauga? La ingrediente este trecut, dar apoi in etapele de preparare nu l-am gasit.

    Reply
    • Andreea says

      20/09/2017 at 5:08 pm

      Buna, Anca!
      Multumesc pentru aprecieri. Acum am observat ca nu am scris despre usturoi in instructiuni. Am completat acum, se pune impreuna cu ceapa si prazul la calit.

      Reply
  14. Corina says

    15/01/2024 at 1:34 pm

    Cu ce as putea inlocui vinul ca supa sa fie baby friendly?

    Reply
    • Andreea says

      17/01/2024 at 1:05 pm

      Cu supa clara (stock) de peste sau de legume sau pur si simplu cu apa.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Milano & The Cube by Electrolux

Un weekend la vila Leonida

Mai multe calatorii →

Deserturi

Prajitura cu pere, migdale si miere (fara gluten)

La cererea cititorilor : Cheesecake

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Oua in paine

Sandvisuri calde cu ton

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Pastă de somon

Muhammara

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Cartofi dulci umpluți

Quiche rapid cu ciuperci

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2025 · Taste Bazaar ·