• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Taste Bazaar

taste bazaar

  • Retete
    • Toate retetele
    • mic dejun
    • aperitive
    • fel principal
    • vegetarian
    • peste & fructe de mare
    • desert
  • travel
  • Despre
  • Contact

Prăjitură franțuzească cu mere

10/11/2022 By Andreea 20 Comments

Dacă ești în căutarea unui desert cu mere ușor de făcut, cu ungrediente la îndemână și super gustos, atunci încearcă această rețetă de prăjitură franțuzească cu mere. Rețeta seamănă foarte mult cu prăjitura simplă cu prune, este untoasă, dar are o textură aproape ca o budincă datorită feliilor de mere care sunt distribuite în tot aluatul. E foarte, foarte bună, iar soțul meu, care ‘nu prea e cu deserturile cu mere’ a spus că asta e o prăjitură cu mere care i se pare excelentă.

Pe mine m-a inspirat o rețetă de-a lui David Lebovitz, la care am adus câteva modificări: am tăiat merele felii și nu cuburi, am redus cantitatea de zahăr, nu am pus rom și am presărat putină scorțișoară pe deasupra, deși David spune că rețeta autentică franțuzească nu include scorțișoară.


Prăjitură franțuzească cu mere
 
Print
Timp de preparare
25 mins
Timp de gatire
50 mins
Timp total
1 hour 15 mins
 
Portii: 8
Ingrediente
  • 4-5 mere (aprox. 1 kg)
  • 115 grame de unt
  • 110 gr făină albă
  • ¾ linguriță de praf de copt
  • un praf de sare
  • 2 ouă la temperatura camerei
  • 120 gr zahăr alb
  • o lingură de extract de vanilie
Preparare
  1. Untul se topește și apoi se lasă să ajungă la temperatura camerei.
  2. Merele se curăță de coajă și de cotoare și se taie în felii subțiri.
  3. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade (căldură sus și jos).
  4. Se unge o tavă rotundă cu diametru de 20 cm cu unt. Dacă nu aveți o tavă foarte antiaderenta sau care are pereți detașabili care nu se închid perfect, recomand să puneți în tavă o bucată de hârtie de copt, care să ajungă și pe pereți.
  5. Se amestecă făina cu praful de copt și sarea.
  6. Într-un bol mare se pun ouăle și zahărul și se bat cu un mixer până când devin spumoase (aprox. 2 minute).
  7. Se adaugă extractul de vanilie, apoi se încorporează jumătate din cantitatea de făină amestecată cu praf de copt și se mixează ușor.
  8. Se toarnă jumătate din cantitatea de unt topit și se amestecă cu o spatulă.
  9. Se adaugă restul de făină și cel de unt și se omogenizează cu ajutorul spatulei.
  10. Se adaugă feliile de mere în aluat și se amestecă astfel încât aluatul să se distribuie bine printre felii.
  11. Se toarnă aluatul în tava pregătită și se nivelează cu spatula.
  12. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit, pentru 50-60 de minute (a mea a fost gata în 50).
  13. Se scoate tava din cuptor, se lasă la răcit 10 minute în tavă, apoi prăjitura se scoate și se lasă să ajungă la temperatura camerei.
  14. Se poate presăra cu scorțișoară.
3.5.3251

 

Filed Under: desert, retete Tagged With: mere, prajitura, unt

Previous Post: « Pui cacciatore cu dovleac
Next Post: Ceapă murată »

Reader Interactions

Comments

  1. Ion says

    11/11/2022 at 10:21 pm

    Bun. Dar unde sunt merele?

    Reply
    • Andreea says

      12/11/2022 at 8:19 am

      Scuze, am scris gresit la punctul 10, dar am corectat acum si am scris unde se adauga merele in aluat.

      Reply
  2. Carmen says

    15/11/2022 at 6:03 pm

    Ce dimensiuni are tava pe care o folosești?

    Reply
    • Andreea says

      24/11/2022 at 8:26 am

      20 cm, am scris in reteta.

      Reply
  3. Anca says

    24/01/2024 at 3:45 pm

    Foarte buna, rapida , reușită din prima ! Cu o cupa de înghețată de nucă lângă , awwww????

    Reply
    • Andreea says

      25/01/2024 at 10:47 am

      Ma bucur ca ti-a placut! Trebuie sa o incerc si eu cu inaghetata :).

      Reply
  4. Andrada says

    25/01/2024 at 8:44 am

    Nu pot sa descriu cat de simplu a fost. Si f gustoasa. Noi am mancat cu un glob de înghețata langa. Am
    copt intr-o forma de tort cu diam de 25 ca doar asa am avut dar a ieșit super.

    Reply
    • Andreea says

      25/01/2024 at 10:47 am

      Ma bucur ca ti-a placut, Andrada!

      Reply
  5. Camelia says

    19/04/2024 at 10:58 am

    Foarte buna si simpla de facut. am facut-o acum ceva timp pentru prima data si a fost super. Ieri insa am facut-o din nou si nu mi s-a copt in interios. Dupa ce m-am tot gandit ce am putut gresi, mi am dat seama ca am citit la praf de copt 1/4 in loc de 3/4. Oare asta sa fi fost problema? Sau m-am gandit ca de la mere sa fie prea multe, dar am pus vreo 700 de gr deci mai putin ca in reteta.

    Reply
    • Andreea says

      29/04/2024 at 11:02 am

      Foarte posibil sa fie de la cantitatea mai mica de praf de copt, insa e posibil sa fi fost si de la cantitatea de mere sau de la vasul in care ai copt. Sa stii ca si eu am facut-o si cu alte ocazii si a trebuit sa o coc mai mult, iar problema la mine cred ca a fost ca am pus mai multe mere.

      Reply
  6. Maria Cazacu says

    29/04/2024 at 10:21 am

    Super rețetă, a ieșit minunat! O singura nelămurire as avea și anume cum sa o păstrăm câteva zile după coacere. Mulțumesc!

    Reply
    • Andreea says

      29/04/2024 at 10:52 am

      Ma bucur ca ti-a placut, Maria! Eu pana a doua zi o pastrez la temperatura camerei (intr-o caserola cu capac), dar apoi, daca mai ramane, o bag la frigider.

      Reply
  7. Ana says

    12/05/2024 at 8:55 am

    Andreea, oare iese si cu miere/sirop artar,agave? Ai incercat?? Multumesc!?

    Reply
    • Andreea says

      28/05/2024 at 10:00 am

      NU am incercat, insa cred ca ar modifica textura. POti incerca, insa as recomanda o cantitate mai mica, nu 1:1 cu zaharul.

      Reply
  8. Ligia says

    02/07/2024 at 9:26 pm

    Mulțumesc Andreea, este exact prajitura cu mere pe care mi-o imaginam de mult dar nu știam rețeta. E delicioasa și nu ma pot opri??? Merele din compoziție dau senzația de budincă…myamy.
    Felicitări pentru toate rețetele minunate pe care le împărtășești cu noi. Pe mine ma inspiri!

    Reply
    • Andreea says

      19/07/2024 at 11:10 am

      Multumesc pentru mesaj si pentru feedback, Ligia! Ma bucur ca iti place prajitura!

      Reply
  9. Cătălina says

    29/09/2024 at 12:38 pm

    Oare putem evita zaharul,sau cu ce il pot inlocui? Sa poata manca si bebe de 18 luni. Mersi

    Reply
    • Andreea says

      03/03/2025 at 4:37 pm

      Mi-au scris cateva fete ca au omis zaharul si a iesit bine. Eu n-am incercat inca, dar vreau sa o incerc si eu asa, cred ca iese ok.

      Reply
  10. Andrada says

    31/12/2024 at 4:49 pm

    Cred ca o facem a 10-a oara de cand am descoperit-o, toamna asta. Ultimele 4-5 dati a preluat sotul meu integral, el care nu a mai facut nicio prajitura in viata lui. Acum e as :). Am impartit-o mai departe si in familie, tuturor ne place mult de tot!

    Reply
    • Andreea says

      03/03/2025 at 4:34 pm

      Ma bucur tare mult ca va place prajitura, Andrada!

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Bine ai venit pe Taste Bazaar! Eu sunt Andreea si pe Taste Bazaar scriu despre ce si cum gatesc si ce descoperiri culinare fac pe acasa sau in vacante. Poti citi mai multe despre mine aici.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Cauta pe blog

Calatorii

Vacanță la Londra cu copilul

Cu bazaarul in vacanta: Atena – partea a doua

Mai multe calatorii →

Deserturi

Prajitura cu nuci si glazura de galbenus (P)

Bezea cu lime, cocos si zmeura

Mai multe deserturi →

Idei pentru mic dejun

Croissant French toast

Sandvisuri calde cu ton

Mai multe idei pentru mic dejun →

Aperitive

Pastă de somon

Muhammara

Mai multe idei de aperitive →

Fel principal

Cartofi dulci umpluți

Quiche rapid cu ciuperci

Mai multe idei de fel principal →

Copyright © 2025 · Taste Bazaar ·