Dacă ești în căutarea unui desert cu mere ușor de făcut, cu ungrediente la îndemână și super gustos, atunci încearcă această rețetă de prăjitură franțuzească cu mere. Rețeta seamănă foarte mult cu prăjitura simplă cu prune, este untoasă, dar are o textură aproape ca o budincă datorită feliilor de mere care sunt distribuite în tot aluatul. E foarte, foarte bună, iar soțul meu, care ‘nu prea e cu deserturile cu mere’ a spus că asta e o prăjitură cu mere care i se pare excelentă.
Pe mine m-a inspirat o rețetă de-a lui David Lebovitz, la care am adus câteva modificări: am tăiat merele felii și nu cuburi, am redus cantitatea de zahăr, nu am pus rom și am presărat putină scorțișoară pe deasupra, deși David spune că rețeta autentică franțuzească nu include scorțișoară.
- 4-5 mere (aprox. 1 kg)
- 115 grame de unt
- 110 gr făină albă
- ¾ linguriță de praf de copt
- un praf de sare
- 2 ouă la temperatura camerei
- 120 gr zahăr alb
- o lingură de extract de vanilie
- Untul se topește și apoi se lasă să ajungă la temperatura camerei.
- Merele se curăță de coajă și de cotoare și se taie în felii subțiri.
- Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade (căldură sus și jos).
- Se unge o tavă rotundă cu diametru de 20 cm cu unt. Dacă nu aveți o tavă foarte antiaderenta sau care are pereți detașabili care nu se închid perfect, recomand să puneți în tavă o bucată de hârtie de copt, care să ajungă și pe pereți.
- Se amestecă făina cu praful de copt și sarea.
- Într-un bol mare se pun ouăle și zahărul și se bat cu un mixer până când devin spumoase (aprox. 2 minute).
- Se adaugă extractul de vanilie, apoi se încorporează jumătate din cantitatea de făină amestecată cu praf de copt și se mixează ușor.
- Se toarnă jumătate din cantitatea de unt topit și se amestecă cu o spatulă.
- Se adaugă restul de făină și cel de unt și se omogenizează cu ajutorul spatulei.
- Se adaugă feliile de mere în aluat și se amestecă astfel încât aluatul să se distribuie bine printre felii.
- Se toarnă aluatul în tava pregătită și se nivelează cu spatula.
- Se introduce tava în cuptorul preîncălzit, pentru 50-60 de minute (a mea a fost gata în 50).
- Se scoate tava din cuptor, se lasă la răcit 10 minute în tavă, apoi prăjitura se scoate și se lasă să ajungă la temperatura camerei.
- Se poate presăra cu scorțișoară.
Ion says
Bun. Dar unde sunt merele?
Andreea says
Scuze, am scris gresit la punctul 10, dar am corectat acum si am scris unde se adauga merele in aluat.
Carmen says
Ce dimensiuni are tava pe care o folosești?
Andreea says
20 cm, am scris in reteta.