Dacă ești în căutarea unui desert cu mere ușor de făcut, cu ungrediente la îndemână și super gustos, atunci încearcă această rețetă de prăjitură franțuzească cu mere. Rețeta seamănă foarte mult cu prăjitura simplă cu prune, este untoasă, dar are o textură aproape ca o budincă datorită feliilor de mere care sunt distribuite în tot aluatul. E foarte, foarte bună, iar soțul meu, care ‘nu prea e cu deserturile cu mere’ a spus că asta e o prăjitură cu mere care i se pare excelentă.
Pe mine m-a inspirat o rețetă de-a lui David Lebovitz, la care am adus câteva modificări: am tăiat merele felii și nu cuburi, am redus cantitatea de zahăr, nu am pus rom și am presărat putină scorțișoară pe deasupra, deși David spune că rețeta autentică franțuzească nu include scorțișoară.
- 4-5 mere (aprox. 1 kg)
- 115 grame de unt
- 110 gr făină albă
- ¾ linguriță de praf de copt
- un praf de sare
- 2 ouă la temperatura camerei
- 120 gr zahăr alb
- o lingură de extract de vanilie
- Untul se topește și apoi se lasă să ajungă la temperatura camerei.
- Merele se curăță de coajă și de cotoare și se taie în felii subțiri.
- Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade (căldură sus și jos).
- Se unge o tavă rotundă cu diametru de 20 cm cu unt. Dacă nu aveți o tavă foarte antiaderenta sau care are pereți detașabili care nu se închid perfect, recomand să puneți în tavă o bucată de hârtie de copt, care să ajungă și pe pereți.
- Se amestecă făina cu praful de copt și sarea.
- Într-un bol mare se pun ouăle și zahărul și se bat cu un mixer până când devin spumoase (aprox. 2 minute).
- Se adaugă extractul de vanilie, apoi se încorporează jumătate din cantitatea de făină amestecată cu praf de copt și se mixează ușor.
- Se toarnă jumătate din cantitatea de unt topit și se amestecă cu o spatulă.
- Se adaugă restul de făină și cel de unt și se omogenizează cu ajutorul spatulei.
- Se adaugă feliile de mere în aluat și se amestecă astfel încât aluatul să se distribuie bine printre felii.
- Se toarnă aluatul în tava pregătită și se nivelează cu spatula.
- Se introduce tava în cuptorul preîncălzit, pentru 50-60 de minute (a mea a fost gata în 50).
- Se scoate tava din cuptor, se lasă la răcit 10 minute în tavă, apoi prăjitura se scoate și se lasă să ajungă la temperatura camerei.
- Se poate presăra cu scorțișoară.
Ion says
Bun. Dar unde sunt merele?
Andreea says
Scuze, am scris gresit la punctul 10, dar am corectat acum si am scris unde se adauga merele in aluat.
Carmen says
Ce dimensiuni are tava pe care o folosești?
Andreea says
20 cm, am scris in reteta.
Anca says
Foarte buna, rapida , reușită din prima ! Cu o cupa de înghețată de nucă lângă , awwww😋😋🫶👏
Andreea says
Ma bucur ca ti-a placut! Trebuie sa o incerc si eu cu inaghetata :).
Andrada says
Nu pot sa descriu cat de simplu a fost. Si f gustoasa. Noi am mancat cu un glob de înghețata langa. Am
copt intr-o forma de tort cu diam de 25 ca doar asa am avut dar a ieșit super.
Andreea says
Ma bucur ca ti-a placut, Andrada!
Camelia says
Foarte buna si simpla de facut. am facut-o acum ceva timp pentru prima data si a fost super. Ieri insa am facut-o din nou si nu mi s-a copt in interios. Dupa ce m-am tot gandit ce am putut gresi, mi am dat seama ca am citit la praf de copt 1/4 in loc de 3/4. Oare asta sa fi fost problema? Sau m-am gandit ca de la mere sa fie prea multe, dar am pus vreo 700 de gr deci mai putin ca in reteta.
Andreea says
Foarte posibil sa fie de la cantitatea mai mica de praf de copt, insa e posibil sa fi fost si de la cantitatea de mere sau de la vasul in care ai copt. Sa stii ca si eu am facut-o si cu alte ocazii si a trebuit sa o coc mai mult, iar problema la mine cred ca a fost ca am pus mai multe mere.
Maria Cazacu says
Super rețetă, a ieșit minunat! O singura nelămurire as avea și anume cum sa o păstrăm câteva zile după coacere. Mulțumesc!
Andreea says
Ma bucur ca ti-a placut, Maria! Eu pana a doua zi o pastrez la temperatura camerei (intr-o caserola cu capac), dar apoi, daca mai ramane, o bag la frigider.
Ana says
Andreea, oare iese si cu miere/sirop artar,agave? Ai incercat?🤔 Multumesc!🤗
Andreea says
NU am incercat, insa cred ca ar modifica textura. POti incerca, insa as recomanda o cantitate mai mica, nu 1:1 cu zaharul.
Ligia says
Mulțumesc Andreea, este exact prajitura cu mere pe care mi-o imaginam de mult dar nu știam rețeta. E delicioasa și nu ma pot opri😋😋😋 Merele din compoziție dau senzația de budincă…myamy.
Felicitări pentru toate rețetele minunate pe care le împărtășești cu noi. Pe mine ma inspiri!
Andreea says
Multumesc pentru mesaj si pentru feedback, Ligia! Ma bucur ca iti place prajitura!