Acum vreun an descopeream blogul Codrutei si ma minunam. Sincer sa va spun nici nu aveam rabdare sa citesc retetele. Admiram fotografiile si painile superbe insa nu puteam sa ma gandesc decat la cat de complicat trebuie sa fie sa faci painea cu maia. Autolyse, strech & fold, piatra de copt, bannetoane, toate atat de straine si de neinteles pentru mine, incat nici nu am indraznit sa ma gandesc ca vreodata as putea incerca macar sa fac si eu o paine artizanala.
In ultimele luni, insa, am inceput incet incet sa citesc retete si sa cochetez cu ideea de a-mi creste singura maiaua de la zero. Tot am amanat momentul si am continuat sa ma documentez pana cand am primit o veste foarte buna.
Acum o luna jumatate, fetele de la De-a brutaria au reusit sa o aduca pe Codruta la Bucuresti pentru primele ateliere de paine organizate aici. Din momentul in care am aflat au durat maxim 10 minute pana cand am trimis mailul de inscriere :).
Cu mari emotii si asteptari, m-am prezentat la atelierul de paine cu maia pentru incepatori si am cunoscut-o pe draga de Codruta care ne-a invatat cu multa rabdare cum sa hranim maiaua, cum sa framantam (o cu totul alta tehnica decat cunosteam eu), cum sa dam forma si cum sa crestam painea.
Am plecat de la atelier cu o paine de copt si cu putina maia pe care am hranit-o de atunci cu mare responsabilitate in fiecare marti si vineri :).
Prima mea paine alba cu maia nu a iesit perfect, insa am fost foarte incantata ca am reusit sa o duc pana la capat si ca a fost mai mult decat comestibila :).
Din maiaua primita, am reusit sa fac paine de vreo 4 ori si anume:
Paine cu seminte, pe care am facut-o de doua ori pentru ca mi-a placut mult (reteta aici).
Paine cu gust de acasa (reteta aici)
Paine 50% integrala (reteta aici)
Duminica trecuta am participat la un nou atelier, de data aceasta, de paine cu maia de secara care m-a cucerit. E absolut delicioasa. Mie imi da impresia de paine integrala, insa nu e deloc uscata si e foarte foarte gustoasa. Cred ca e painea mea preferata de pana acum.
Motiv pentru care o voi repeta pentru masa de Craciun, dar cu faina integrala. Reteta exacta nu este pe blogul Codrutei, insa ea mi-a recomandat sa incerc reteta aceasta, insa cu faina integrala in loc de mixul de fainuri. Ceea ce voi si executa intocmai :).
In concluzie, vreau sa va spun ca se poate. Painea cu maia nu e doar pentru cei super specializati. Puteti sa o preparati fara piatra de copt, fara bannetoane sau tavi speciale, asa cum am facut si eu pana acum. Desigur, pe mine m-a prins microbul si mi-am comandat deja bannetoane, lama speciala de crestat si inca ceva accesorii, iar piatra de copt e urmatoarea pe lista :).
Daca va e teama sa va apucati singuri, profitati de urmatoarele ateliere tinute de Codruta (pana acum s-au tinut doar in Timisoara si Bucuresti) si n-o sa va mai para atat de greu. Mai ales dupa ce veti gusta prima voastra paine cu maia. E o cu totul alta paine decat cea din magazine. E facuta doar din apa, faina si sare, iar un kilogram de paine costa cat un kg de faina, adica in jur de 3 ron. Fara coloranti, aditivi sau conservanti. Eu zic ca e o afacere buna :). Daca pregatiti paine in weekend puteti sa tineti jumatate din cantitate in congelator, pentru a avea paine proaspata toata saptamana. Singura parte mai putin buna e ca veti dori sa mancati mai multa paine :)).
Anonymous says
Niciun comentariu la asa articol scris cu drag?! Painicile tale arata excelent pentru cineva care e la inceput de drum, asa ca lasa modestia, hraneste maiaua mai des:P si pune-te pe copt:))
sa ai spor!
A A
Andreea says
multumesc mult pentru incurajari! momentan fac paine o data pe saptamana, mai des nu prea am cum si nici numananc atat de multa paine…nu ca n-as vrea :P. dar eu zic ca e de ajuns…plus o pizza azi, niste grissine maine, am la ce folosi maiaua :D.