Pentru ca e iar weekend si e dezlegare la peste, va mai scriu doua retete, pe care le-am combinat, inspirata fiind de Jamie (pentru peste) si de Gordon (pentru salata). In mod normal n-as fi combinat o salata de morcovi cruzi cu peste, insa morcovii erau cam singurii disponibil in frigider pentru o garnitura. Mai mult, imi pusesem de ceva vreme un semn de carte la reteta de salata din cartea “Ultimate home cooking”.
Chefalul imi place foarte tare, pentru ca e fraged, nu se usuca la gatit si e printre putinii pesti de captura pe care ii gasesc in magazine.
Pentru el am adaptat o reteta asiatica de-a lui Jamie din “15 minute meals”.
Am avut nevoie de:
doi chefali intregi
o bucata de ghimbir de 3 cm
2 catei de usturoi
o bucata de ardei iute proaspat
o ceapa verde
3 linguri de sos de soia
doua linguri de ulei de masline
o lingura de zeama de lamaie
3 morcovi medii
coaja si sucul de la jumatate de portocala
75 gr de seminte de dovleac crude
50 gr de seminte de floarea soarelui crude
o lingura de mustar
o lingura de miere
o lingura de otet alb
2 linguri de ulei de masline
o lingura de menta proaspata tocata
sare
Am incalzit cuptorul la 180 de grade si am curatat pestii de solzi si de intestine, iar apoi i-am crestat de trei-patru ori pe fiecare parte
Intr-un mojar am pus ghimbirul dat prin razatoare, ardeiul iute tocat grosier, ceapa verde taiata bucati, usturoiul, sosul de soia, uleiul de masline si zeama de lamaie. Le-am strivit pana cand am obtinut o pasta, cu care am uns pestele, avand grija sa introduc o parte in crestaturi si o parte in burta. Am pus pestii intr-o tava si i-am lasat la copt 15-20 de minute.
Intre timp am ras morcovii si i-am amestecat intr-un bol cu zeama si coaja de portocala. Am facut vinegreta amestecand uleiul, otetul, mustarul, mierea, menta si sarea si am adaugat-o in salata. La final, am presarat si semintele.
Pentru ca aceasta reteta de chefal este destul de picanta, salata asta racoritoare e perfecta pentru a atenua iuteala. Ea simpla e destul de dulce si poate ar merge mai putina miere, insa poate fi mancata si fara altceva langa, e destul de satioasa, dar poate fi combinata si cu o felie de quiche, cu o omleta sau cu un falafel.
Leave a Reply